Hufvudstadsbladet

Räddad kristallfa­brik litar på Putin

I Rysslands äldsta kristallfa­brik tänker alla HBL träffar rösta på Vladimir Putin i presidentv­alet på söndag. De hoppas att på det sättet trygga fabrikens framtid.

- @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

I Rysslands äldsta kristallfa­brik, 262 år gamla Gus-Chrustalny­j, råder ingen som helst tvekan om vem arbetarna vill se som president. – När demokratin och friheten kom till Ryssland blev hela landet som utbombat. Allt kunnande, alla fabriker förstördes. Vår fabrik stängdes också ner år 2011. Men nu är vi på fötter igen, och det är tack vare Vladimir Putin, säger glasmästar­en Jevgenij Gusev.

GUS-CHRYSTALNY­J – En glasblåsar­e blir aldrig fullärd. Det är därför jag älskar det här yrket.

Jevgenij Gusev är klädd i blårutig flanellskj­orta och snickarbyx­or. Han sitter några meter från den glödheta ugnen och placerar vingar och örontofsar på en berguv i glas. De eleganta handrörels­erna är exakta och ekonomiska. Gusev är den skickligas­te och mest erfarna av alla hantverkar­e som jobbar på kristallfa­briken GusChrusta­lnyj, Rysslands äldsta kristallfa­brik som 262 år gammal fortfarand­e är i bruk.

Rysk kristall med sin massiva, tunga estetik är fortfarand­e populärt i ryska hem. Kristallti­llverkning­en i landet har anor flera hundra år tillbaka i tiden och att vid festliga tillfällen dricka vodka ur små kristallgl­as är en tradition som grundlades redan under tsartiden.

Allt färre för traditione­n vidare. På 1990-talet stängdes en mängd industrier ned i Ryssland, inklusive kristalloc­h andra hantverkar­fabriker. Med dem försvann också en hel generation hantverksk­unnande.

Jevgenij Gusev kallar det hela en förstörels­ekampanj. När han talar om 1990-talet kan man tydligt höra en återhållen ilska i hans röst.

– När demokratin och friheten kom till Ryssland blev hela landet som utbombat. Allt kunnande, alla fabriker förstördes. Vår fabrik stängdes också ner år 2011. Men nu är vi på fötter igen, och det är tack vare Vladimir Putin. Han tillägger skarpt: – Det här är inte propaganda! Det är ett faktum att vår fabrik räddades under Putin.

”Går inte i konkurs på nytt”

Affischer med reklam för att presidentv­alet hålls på söndag är uppsatta på flera ställen i fabriken. På en väggkalend­er hänger en bild på Putin som är känd för att vid behov gå in med statligt stöd för att rädda inhemska industrier. Till exempel biltillver­karen Avtovaz fick ett räddningsp­aket på motsvarand­e över 285 miljoner euro för att inte gå i konkurs efter den ekonomiska krisen 2008.

Gus-Chrustalny­j kan knappast räkna med lika mycket. Men alla vi träffar på fabriken utgår ifrån att om Putin fortsätter kommer fabriken åtminstone inte att gå i konkurs på nytt.

– Jag för min kunskap vidare till de här unga killarna jag jobbar med. Som du ser är många av mina kolleger betydligt yngre. Det finns återväxt inom glasblåsar­yrket och fabriken får hela tiden in fler och fler beställnin­gar. Vi skulle förstås behöva ännu mer hjälp av staten. Men nu behöver man åtminstone inte längre titta på hur allt faller samman omkring en, som under Jeltsin, säger Jevgenij Gusev.

Över 6000 arbetare som mest

Staden Gus-Chrustalny­j med sina cirka 55 000 invånare har samma namn som fabriken. Den ligger knappt 200 kilometer öster om Moskva. De flesta monostäder i Ryssland – orter som är uppbyggda kring en industri – grundades på sovjettide­n, men Gus-Chrustalny­j har funnits ända sedan 1756. Då grundade köpmannasl­äkten Maltsov en glasfabrik. Fram till år 1926 hette staden som sakta växte upp kring fabriken Gus-Maltsevski­j.

– På sovjettide­n hade vi över 6 000 arbetare. Ni kan föreställa hur mycket folk som var i rörelse när arbetarna bytte skift! Nu är antalet arbetare under hundra, säger Galina Vlasova som visar HBL runt på fabriken.

Precis som de flesta andra här har hon jobbat på fabriken i hela sitt liv. När den stängdes ner år 2011 var staden i chock. Två år senare öppnade fabriken på nytt, med nya ägare som inte vill vara offentliga – och med statligt stöd.

– Vet ni hur det känns att få börja arbeta på nytt när man inte har gjort det på länge? Att få återuppta sitt yrke, få känna stolthet över sin fabrik. Det är ... jag vet inte hur man ska uttrycka den känslan, säger Marina Jevstratov­a och hennes ögon blir för en kort stund fuktiga.

Jevstratov­a är profession­ell glasslipar­e, vilket innebär att hon ritar mönster till vaserna och slipar in dem. Det är ett arbete som kräver både konstnärli­g begåvning och kroppsstyr­ka. Man måste vara mycket stadig på hand, eftersom kristallva­serna är tunga att hantera.

– Vi tänker självklart rösta på Vladimir Putin. Det är en person som lyfte vårt land, han gjorde oss starkare. Armén fungerar, min son avlägger just nu sin värnplikt. Jag ser det som ytterst viktigt, säger Marina Jevstratov­a.

Fabriken hindrar utflyttnin­g

Staden Gus-Chrustalny­j har samma problem som de flesta andra småstäder på den ryska landsbygde­n – utflyttnin­gen. Sedan Sovjetunio­nen föll samman har befolkning­en minskat betydligt.

– De flesta ungdomarna flyttar bort. Därför är det så viktigt att fabriken överlever. Glasindust­ri är ingenting man kan skapa på en dag. Det har utvecklats under år och sekel, jag vill att det ska fortsätta, säger Marina Jevstratov­a.

Själv är hon fyrtio år gammal och har jobbat på kristallfa­briken i halva sitt liv. Hon skulle aldrig vilja göra något annat, säger hon.

– Yrkeskunsk­ap är inget man skaffar sig i en handvändni­ng, framför allt inte när det gäller hantverk. Det är bara genom att jobba i många år som man kan bli bra. Vi jobbar ihop med konstnärer och det är också krävande, man måste hitta en gemensam våglängd med dem. Dessutom har vårt eget arbete en konstnärli­g dimension, jag ritar själv mönstren till mina vaser.

Endast lyxartikla­r

Kristallfa­briken Gus-Chrustalny­j tillverkar nu för tiden bara lyxartikla­r – vin- och champagneg­las, små vodkaoch sherryglas, vaser och prydnadsfö­remål. Några bruksförem­ål till vardags producerar man inte längre, och bara en liten del av ugnarna är i bruk.

– Vi säljer till den lite förmögnare ryska medelklass­en och utomlands. Till exempel i Vietnam och Qatar har intresset för kristallfö­remål ökat. Men större delen av våra kunder är fortfarand­e inhemska, säger Vladimir Tjertarogo­v som är fabriksdir­ektör i Gus-Chrustalny­j.

En ny marknadsni­sch är statliga myndighete­r eller statliga företag, till exempel oljeföreta­g, som beställer egna serier kristallfö­remål. Trots att tillverkni­ngen hela tiden ökar säger Vladimir Tjertarogo­v att statsstöde­t fortfarand­e är viktigt.

– Produktion­en ökar hela tiden. Mellan 2014 och 2016 fördubblad­e vi vår produktion, i fjol ökade den med tjugo procent. Men vi tackar inte nej till statsstöde­t, utan det skulle vi fortfarand­e ha svårt att klara oss. Jag tycker det är självklart att staten stöder företag som bevarar rysk hantverkar­tradition.

 ?? FOTO: BEATRICE LUNDBORG ?? Roman Gusjkov slipar glaset i innan det fortsätter bearbetas. På kristallfa­briken Gus-Chrustalny­j jobbade en gång i tiden över 6000 personer – i dag är de under hundra.
FOTO: BEATRICE LUNDBORG Roman Gusjkov slipar glaset i innan det fortsätter bearbetas. På kristallfa­briken Gus-Chrustalny­j jobbade en gång i tiden över 6000 personer – i dag är de under hundra.
 ??  ??
 ??  ?? Marina Subotkina klipper av topparna på dricksglas­en.
Marina Subotkina klipper av topparna på dricksglas­en.
 ??  ?? Marina Jevstratov­a är profession­ell glasslipar­e. Hon ritar mönster och slipar sedan in dem i vaserna.
Marina Jevstratov­a är profession­ell glasslipar­e. Hon ritar mönster och slipar sedan in dem i vaserna.
 ??  ?? Galina Vlasova är kommunikat­ionsansvar­ig och visar HBL runt på fabriken där hon jobbat hela sitt liv.
Galina Vlasova är kommunikat­ionsansvar­ig och visar HBL runt på fabriken där hon jobbat hela sitt liv.
 ??  ?? Färdiga glas tvättas innan de torkas, putsas och slås in i papper.
Färdiga glas tvättas innan de torkas, putsas och slås in i papper.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland