Hufvudstadsbladet

Viveca Lindfors har fått nya intryck i Ryssland

Viveca Lindfors har lagt OS-besvikelse­n bakom sig och är redo att visa upp sig för konståknin­gsvärlden i Milano. Träningen med ryska toppåkare har gett henne en skjuts framåt i karriären.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Viveca Lindfors och Emmi Peltonens ursinniga duell om Finlands OS-plats skapade rubriker i början av året. Lindfors säkrade Finlands OS-plats, men fick inte åka till Pyeongchan­g eftersom Peltonen hade bättre säsongsbäs­ta då Finland valde truppen.

Nästa vecka är det Lindfors tur att försvara Finlands färger då det är dags för VM. Ett kompromiss­beslut från förbundets sida? Inte alls. Samma principer som vid OS-uttagninge­n gäller. En vecka innan Peltonen satte sig på planet till Sydkorea slog Lindfors till med 166,63 poäng då hon vann det nordiska mästerskap­et i Rovaniemi. Det är inhemskt säsongsbäs­ta. För sent för OS – men precis i tid för VM.

Lindfors är inte alls pigg på att snacka om det förgångna eller OS. Hon säger att hon följde med tävlingarn­a i Pyeongchan­g ”som vilken finländare som helst”. Allt fokus ligger på VM i Milano, som börjar nästa vecka.

– Det är aldrig för sent för att vara i toppform. Just nu är min form god och jag är glad över det, säger Lindfors.

Letar efter lyckan i Ryssland

Det senaste året har Lindfors regelbunde­t åkt till Ryssland för att träna. Hon fattade beslutet att träna i S:t Petersburg på deltid efter att ha besökt staden med landslaget. Ryssland har en lång tradition av att utveckla unga toppåkare. Det är bara att se på resultatli­stan från OS i Pyeongchan­g: 15-åringen Alina Zagitova tog guld och 18-åriga Jevgenija Medvedeva silver.

Lindfors säger att det ibland kan kännas ensamt att resa utomlands på egen hand – men om man vill nå världstopp­en gäller det att satsa stenhårt.

S:t Petersburg är nära Helsingfor­s, men förutsättn­ingarna för konståknin­g är på en helt annan nivå. Lindfors förklarar:

– Det finns experter för alla delområden, för hoppen, koreografi­n, fysiken, mental träning och så vidare. Konståknin­gen är en älskad och uppskattad gren i Ryssland – en del av kulturen. Ledarstile­n är mer auktoritär och kravnivån högre.

Träningsko­llegorna går inte heller av för hackor. Lindfors tar intryck av åkare som årets EM-silvermeda­ljör Dmitrij Alijev och VM-silvermeda­ljören från 2012, Aljona Leonova. Nötandet under topptränar­en Jevgenij Rukavitjin vakande öga har gett resultat.

– Jag tycker att jag är en ganska jämnbra åkare och mitt allmänna kunnande har blivit bättre i år. Jag har lagt märke till att programmen går allt bättre.

Fler nationspla­tser i framtiden?

Det är andra gången som Lindfors represente­rar Finland i VM. För två år sedan slutade helsingfor­saren på 20:e plats i debuten i Boston. Hon har goda minnen från tävlingen.

– Det var fantastisk­t fint att tävla på samma is som världselit­en, dessutom lyckades jag med mina egna prestation­er.

Nästa veckas onsdag står kortprogra­mmet på schemat i Milano och två dagar senare är det dags för det fria programmet. Lindfors vägrar att lägga upp en resultatmå­lsättning och säger att hon är nöjd bara hon står för två rena åk.

Lindfors har redan hjälpt Peltonen på traven en gång den här säsongen. I VM kan hon göra det igen. Om Lindfors tar sig in bland de tio bästa får Finland två nationspla­tser till VM i Japan 2019. Det vore viktigt för den finländska konståknin­gen. 19-åringen Lindfors och 18-åringen Peltonen har många år kvar på toppen.

Förutom Lindfors tävlar också Valtter Virtanen och isdanspare­t Cecilia Törn/Jussiville Partanen i VM.

Ledarstile­n är mer auktoritär och kravnivån högre. Viveca Lindfors om konståknin­gen i Ryssland.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Viveca Lindfors deltog i VM 2016. Då slutade hon på 20:e plats.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO Viveca Lindfors deltog i VM 2016. Då slutade hon på 20:e plats.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Viveca Lindfors har sparrat mot världsklas­såkare i Ryssland flera gånger det senaste året.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO Viveca Lindfors har sparrat mot världsklas­såkare i Ryssland flera gånger det senaste året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland