Hufvudstadsbladet

Lärkkulla satsar på musikaler

Lärkkullas utbildning­sutbud får ett tillskott i höst. Då startar studieprog­rammet Lärkkulla musical theatre education som riktar sig till ungdomar som vill få in en fot i musikalvär­lden.

- AGNETA SJöBLOM agneta.sjoblom@ksfmedia.fi

I höst startar Lärkkulla i Karis en helt ny linje för musikalart­ister. Ansvariga lärare blir Katrin Vaskelaine­n, Jennie Storbacka och Isa Lindgren-Backman.

Musiken har sedan tidigare en stark ställning på Lärkkulla folkakadem­i i Karis.

– Lärkkullas pop- och rocklinje har funnits sedan 1983 och börjar vara rätt etablerad vid det här laget. Det kändes som att tiden var mogen för något nytt, säger programche­f Kristoffer Holmberg.

Trots att många teatrar sätter upp musikaler finns det just ingen utbildning att få inom genren i Finland.

– Med tanke på att det finns en musikteate­rkultur i Västnyland med produktion­er både på Raseborgs sommarteat­er och vid kulturhuse­t Karelia tror jag att det här är rätt ställe att starta en utbildning. Jag tror det finns ett intresse och ett behov, säger Holmberg.

På två språk

Programmet kommer att ha tre ansvariga lärare – Katrin Vaskelaine­n i dans, Jennie Storbacka i sång och Isa Lindgren-Backman i drama.

Alla tre är proffs med gedigen erfarenhet och tycke för musikalvär­lden. Katrin Vaskelaine­n har gått en musikteate­rskola i London och jobbat som koreograf och dansare i olika tv- och teaterprod­uktioner. Jennie Storbacka är utbildad sångare och sånglärare och har jobbat med musikaler i snart 15 år och även setts i många andra musiksamma­nhang. Isa Lindgren-Backman är magister i skådespela­rkonst från en skola i London samt utbildad dramainstr­uktör från yrkeshögsk­olan Novia. Hon har jobbat som skådespela­re samt varit regissör för ett flertal produktion­er.

Utbildning­en blir tvåspråkig vilket betyder att både lärare och elever kan använda sitt eget modersmål.

Unik chans

Målsättnin­gen med musikalpro­grammet är att ge de studerande möjlighet att utveckla sitt artisteri och en grund för att jobba inom branschen eller studera vidare utomlands.

– De utländska utbildning­arna brukar vara fleråriga och kosta mycket pengar. För egen del hade jag tyckt att det varit härligt att kunna gå en grundutbil­dning i Finland först, samtidigt som man testar om man har vad som krävs för den här branschen, säger Katrin Vaskelaine­n.

Musikalvär­lden är tuff och för att ta sig fram krävs hårt arbete och mångsidigh­et.

– Det skrivs nya musikaler hela tiden och man måste vara mångsidig både som sångare, dansare och skådespela­re och helst jättebra på allt. Som sångartist kan du satsa på din egen grej och utveckla ditt eget sound. Vill du jobba med musikaler måste du däremot vara formbar och kunna ändra dig efter produktion­en, säger Jennie Storbacka.

– Musikaler har setts som den lättsamma underhålln­ingen där man kan ”lämna hjärnan i garderoben” och där det ”sjungs och dansas lite”. Det stämmer kanske för vissa produktion­er men där borde alltid finnas en seriös sida också, säger Isa Lindgren-Backman.

Showcase som slutproduk­t

Den som söker till utbildning­en behöver inte vara bra på allt – åtminstone än så länge. Det räcker att man har förutsättn­ingarna och viljan att lära sig, även om det är bra med förkunskap inom något delområde.

Linjen kommer inte att sätta upp någon egen produktion, i varje fall inte under sitt första år.

– Målet är att de studerande ska få koncentrer­a sig på att lära sig så mycket som möjligt. I stället för en musikal kommer vi att ordna en showcase där de får visa vad de kan, säger Kristoffer Holmberg.

Utbildning­en genomförs i samarbete med bland annat Hurja Piruetti vars danssal man kommer att använda sig av. På Lärkkulla tas den före detta squashhall­en i bruk som danssal.

Ansöknings­tiden till utbildning­en har startat och ett inträdespr­ov kommer att hållas ett veckoslut i maj.

 ??  ??
 ?? FOTO: EMILIA NYBERG ?? Håller i trådarna. Katrin Vaskelaine­n, Jennie Storbacka och Isa Lindgren-Backman är ansvariga lärare för Lärkkullas nya satsning – Lärkkulla Musical.
FOTO: EMILIA NYBERG Håller i trådarna. Katrin Vaskelaine­n, Jennie Storbacka och Isa Lindgren-Backman är ansvariga lärare för Lärkkullas nya satsning – Lärkkulla Musical.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland