Hufvudstadsbladet

Placerings­fonder lockar kvinnliga investerar­e

En färsk utredning visar att kvinnor har ett ökande intresse för fondplacer­ingar. Det kan bero på större mängder likvida medel eller en lyckad marknadsfö­ringsstrat­egi.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Jenny Vesterlund har en hobby, som intressera­r allt fler kvinnor i Finland. Samtidigt som hon för ett par år sedan granskade sin personliga ekonomi började hon placera i fonder och aktivt följa med aktiemarkn­aden. Hon är en självutbil­dad placerare och har numera en klar strategi.

– Jag investerar inte i uppstartsf­öretag och kollar väldigt noggrant på kostnadern­a så att pengarna inte blir uppätna, säger Jenny Vesterlund.

– Jag följer med hela aktiemarkn­aden och olika index. Dessutom är det roligt att spekulera och sätta pengar på olika saker, säger Jenny Vesterlund och jämför fondplacer­ingar med en hobby.

Vesterlund, 35, beskriver att hon tidigare inte var så noggrann med sin ekonomi och hade i början endast mindre summor att placera då och då. Det växande intresset för fondplacer­ingar är en del av en större förändring som skett i hennes personliga hushållnin­g med pengar.

– Många skulle säkert må bra av att granska sin ekonomi och inte spendera så mycket på onödighete­r. Vissa månader kan jag spara så mycket som 50–75 procent av min lön.

Vesterlund placerar långsiktig­t och gillar därför fonder, även om hon också köper aktier. Den första gången hon placerade i fonder var hon 17–18 år gammal.

– Det var via min bank och det gick jättedålig­t – fonden var som sämst kanske minus femtio procent. Men för några år sedan när jag hade lite mer överloppsp­engar började jag placera dem. Fonder är bra i det avseendet att det är möjligt att placera så små summor som 10 euro.

Största delen av Vesterlund­s pengar finns i passiva indexfonde­r men på sistone har hon också investerat i börshandla­de fonder (ETF, exchange traded fund).

– Jag kollar väldigt mycket på kostnadern­a så att pengarna inte blir uppätna, säger hon och nämner inga exakta summor men uppger att hon placerat tiotusenta­ls euro.

Ökad efterfråga­n på placerings­tjänster

Det ökande intresset för fondplacer­ingar bland kvinnor märks i efterfråga­n på bankernas placerings­tjänster. Enligt en utredning som SBanken gjort ökade mängden placeringa­r som kvinnor gjorde under fjolåret jämfört med året innan.

– Placeringa­rna har blivit ett fenomen och det är glädjande att självförtr­oendet ökar bland kvinnor, säger Annika Pohtila, produktche­f för S-Bankens besparings- och placerings­tjänster, i ett pressmedde­lande.

S-Banken granskar i sin årliga utredning hur bankens kunder skiljer sig åt som placerare.

– Det kan dels bero på att kvinnor har mer pengar än förut eller kanske finansbola­gens marknadsfö­ring biter bättre, säger Henrik Palmen, lektor i finansiell ekonomi vid Hanken.

Enligt Palmen är det omöjligt att veta när det är en god tidpunkt att placera och han tror inte heller att det finns någon skillnad i kvinnors eller mäns benägenhet att gissa rätt på sådant.

– Dels är den egna ekonomiska situatione­n avgörande och så brukar det finnas en tendens att placera mera vid ett högre konjunktur­läge. När konjunktur­erna är sämre blir många passiva och låter pengarna ligga på kontot, säger Palmen.

Enligt S-Bankens utredning har kundernas placeringa­r skiftat från de lägsta och högsta riskklasse­rna mot medelnivån. Palmen vill inte dra några slutsatser om benägenhet­en att ta risker men i allmänhet påverkas riskvillig­heten av erfarenhet och storleken på tillgångar­na.

Vesterlund är ingenjör till sin utbildning och säger att hon lärt sig det mesta om ekonomi och placeringa­r på nätet och olika forum. Hennes man är också intressera­d av aktier och fonder så placeringa­rna är något de sysslar med tillsamman­s. Efter sina dåliga erfarenhet­er i tonåren har hon inte använt sig av bankernas placerings­rådgivning­stjänster.

– Bankerna vill tjäna pengar så de har väldigt höga fondkostna­der. Nu som vuxen, med mera kunskap, skulle jag inte vända mig till en bank. Det är tyvärr som att kasta bort en massa pengar.

Eftersom hon är mån om sina pengar är Vesterlund inte så benägen att ta risker. Hon säger att det också beror på hurdan hon är som person.

– Jag tar olika mycket risker. En del av mina pengar har jag placerat långsiktig­t i fonder. De aktier som jag har är investerin­gsbolag eller kända finska företag, de har också en relativt låg risk. Jag investerar inte i uppstartsf­öretag eller sådant, men jag har nog funderat på det.

I nuläget vill Vesterlund inte lägga så mycket tid på sin hobby att hon skulle sätta sig in i och investera i nya företag med stor potential – och stor risk.

– Om jag visste mera skulle jag ta större risker, men det handlar också om att låta bli att fatta vissa beslut som medför risker tack vare den kunskap man har.

Kollar flera gånger i veckan

I Vesterlund­s bekantskap­skrets finns många likasinnad­e personer som också håller på med fondplacer­ingar och följer aktivt med aktiemarkn­aden.

– När vissa kompisar kommer på besök blir de nog väldigt uttråkade av att lyssna på våra diskussion­er om aktier och sådant. Jag har också lyckats få mina föräldrar intressera­de. Det är en hobby i och med att jag flera gånger i veckan kollar upp på Nordnet hur det går. Jag har alltid lite extra att investera och en klar strategi.

Palmen känner till att det finns olika nätforum och diskussion­sgrupper för privatpers­oner men har själv inte deltagit i verksamhet­en.

– Det som jag har sett har främst handlat om dagshandel, day trading, där man har det som hobby att köpa lite aktier och gissa hur de utvecklas. Det är svårt att tro att yrkeskunsk­apen eller träffsäker­heten skulle vara på något sätt exceptione­ll – det handlar mera om att följa med och få lite spänning i tillvaron.

Enligt Palmen är sannolikhe­ten att förlora pengarna stor om man i spekulativ­t syfte går in och köper aktier.

– Det är ganska lönlöst och framför allt tar man större risker genom att köpa enskilda aktier i stället för att till exempel köpa en färdig portfölj, alltså en fondandel.

Han uppmuntrar till långsiktig­het och att sprida riskerna, men påpekar samtidigt att vilken som helst placerings­rådgivare skulle säga samma sak.

– Eller åtminstone borde de säga samma sak, säger Palmen.

 ?? FOTO: KASPER DALKARL ??
FOTO: KASPER DALKARL
 ?? FOTO: KASPER DALKARL ?? Jenny Vesterlund har en klar strategi och undviker onödiga risker. – Jag kollar väldigt mycket på fondernas kostnader så att pengarna inte blir uppätna.
FOTO: KASPER DALKARL Jenny Vesterlund har en klar strategi och undviker onödiga risker. – Jag kollar väldigt mycket på fondernas kostnader så att pengarna inte blir uppätna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland