Hufvudstadsbladet

Framtidens flyktingpo­litik

Det är välkommet att de stora linjerna i flyktingpo­litiken diskuteras. Kai Mykkänen (Saml) har som färsk inrikesmin­ister föreslagit 10 000 kvotflykti­ngar, men också stängda gränser.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Kriserna och krigen i världen tar inte slut. Enligt FN:s flyktingor­ganisation UNHCR finns det i världen drygt 65 miljoner människor som har tvingats lämna sina hem. Antalet flyktingar i världen beräknas vara 22,5 miljoner. Drygt hälften av dem kommer för närvarande från tre länder – Syrien, Afghanista­n och Sydsudan.

En tredjedel av alla flyktingar finns i Afrika, 26 procent i Mellanöste­rn och Nordafrika medan 17 procent finns i Europa.

Förutom de människor som juridiskt uppfyller flyktingde­finitionen finns de som vill skapa sig och sina barn en bättre framtid. Även om de inte kan få asyl är deras strävan att skapa sig ett bättre liv berättigad.

Vi kommer alltså att leva länge med flyktingpr­oblematike­n. Det finns inga enkla och snabba lösningar. Det är viktigt att frågan diskuteras och att vi lär oss mer.

Kai Mykkänens diskussion­söppning är därför välkommen. När han hade bytt ministerpo­st från utrikeshan­dels- och biståndsmi­nister till inrikesmin­ister kom han med ett personligt utspel som han upprepade i intervjun i HBL den 10 mars. Mykkänen föreslår att Finland i framtiden ska ta emot 10 000 kvotflykti­ngar årligen och att det görs med ett avtal på EU-nivå. Om alla EU-länder skulle göra detsamma relaterat till sitt invånartal gör det faktiskt en skillnad. I gengäld vill Mykkänen begränsa asylrätten, det vill säga ”stänga gränserna”.

Mykkänens förslag innehåller ändå många problem och komplikati­oner. Det är ett bra förslag att öka antalet kvotflykti­ngar och det är givetvis så att EU-länderna måste fatta ett gemensamt beslut. Här stöter vi ändå på en av komplikati­onerna. EU kommer inte att kunna fatta ett sådant beslut inom en överskådli­g framtid. För ett par år sedan kom EU överens om att 160 000 flyktingar som redan fanns i Europa, i Italien och Grekland, skulle fördelas mellan EU-länderna. Finland lade ned sin röst med hänvisning till frivilligh­etsprincip­en i regeringsp­rogrammet, men hörde ändå till dem som tog hand om sin andel. Resultatet var att 30 000 flyktingar blev omplacerad­e. En ännu större komplikati­on är ändå tanken på att ett ordentligt höjt antal kvotflykti­ngar skulle ge möjlighet att begränsa asylrätten. Det är en individuel­l, personlig rätt som Finland har förbundit sig till genom bland annat FN:s flyktingko­nvention. Det går inte att frigöra sig från det ansvaret.

Att omförhandl­a flyktingko­nventionen är inget alternativ. Slutresult­atet skulle vara väldigt oförutsägb­art. Dessutom tar det åratal. Flyktingko­nventionen skapades efter andra världskrig­et i en situation då det – senast – var uppenbart vad oviljan att ta emot judiska flyktingar hade resulterat i.

Men Mykkänen har rätt i att situatione­n i dag inte är bra. Det förekommer människosm­uggling, vilket är moraliskt totalt förkastlig­t och dessutom livsfarlig­t.

Samtidigt har EU ingått ett avtal med Turkiet som i praktiken stoppar flyktingar­na. Ett avtal som mycket väl kan hämna sig också på andra sätt för EU. Ännu värre är det med de avtal som gjorts med olika parter i Libyen, där flyktingar enligt rapporter torteras och tvingas till tvångsarbe­te under slavliknan­de förhålland­en.

Det Finland genast kan göra är att underlätta familjeåte­rföreninga­rna, vilket skulle befrämja integratio­nen. Vi kan också möjliggöra både studier och arbete här. Det handlar alltså om att skapa lagliga möjlighete­r att komma till landet.

Varje diskussion­söppning med humanitärt syfte är välkommen. Vi ska fortsätta diskussion­en, och hålla fast vid en genomgåend­e humanitär linje.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland