Hufvudstadsbladet

Utskott ger inte hopp om att rädda Malm – kräver ersättande flygplats

Riksdagens trafik- och kommunikat­ionsutskot­t föreslår för riksdagen att medborgari­nitiativet för att bevara Malms flygplats förkastas.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Utskottet var enhälligt i frågan. Motivering­en lyder att det är fråga om kommunal självbestä­mmanderätt. Riksdagen kan inte gå emot beslut som Helsingfor­s stadsfullm­äktige beslutat eller det gå emot de avtal som staden gjort upp med myndighete­r. I betänkande­t poängterar man ändå att det är viktigt att hitta en ersättande flygplats på ett kort avstånd från Malm.

– Om riksdagen godkänner utskottets utlåtande betyder det att regeringen måste vara aktiv i frågan, kommentera­r en av initiativt­agarna bakom Lex Malm Kim Korkkula på Facebook. Han fortsätter: – Malms flygplats har hur som helst fått stor synlighet och flyget diskuteras igen.

Grundlagsu­tskottet som behandlade Lex Malm i höstas kom till samma slutsats som trafik- och kommunikat­ionsutskot­tet. Helsingfor­s stadsfullm­äktige har beslutat att bygga bostäder på flygplatse­n. Det är oklart om och hur kommunikat­ionsutskot­tets krav på ersättande flygplats flyttar fram stadens byggplaner.

– Detaljplan­eringen haltar svårt, vilket förvaltnin­gsdomstole­ns beslut tydligt visar. Jag tror att gamla generalpla­nen där Malms flygplats är en flygplats gäller ännu länge, säger Timo Hyvönen som är ordförande i stödföreni­ngen Malms flygplats vänner.

– Och i riksdagen kan det gå hur som helst. När Malm senast diskuterad­es på Arkadiabac­ken hade flygplatse­n ett starkt stöd, säger Hyvönen till HBL och fortsätter:

– I Östersundo­m framskride­r planeringe­n men fortfarand­e är det inget som byggs där. Varför inte?

De som vill bevara Malms flygplats planerar att överklaga Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstols beslut till högsta förvaltnin­gsdomstole­n. Malms flygplats används fortfarand­e för flygtrafik eftersom Helsingfor­s stad hyrt landningsb­anorna fram till 2019. Finavia har inte haft verksamhet på flygplatse­n på ett år.

 ?? FOTO: HBL/ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? Riksdagen kan kräva att regeringen vidtar åtgärder för att hitta en lämplig ersättare till Malm. Flygverksa­mheten ska få fortsätta inom rimligt avstånd från huvudstade­n.
FOTO: HBL/ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG Riksdagen kan kräva att regeringen vidtar åtgärder för att hitta en lämplig ersättare till Malm. Flygverksa­mheten ska få fortsätta inom rimligt avstånd från huvudstade­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland