Hufvudstadsbladet

Nyland: Regeringen­s förslag är dåligt för huvudstade­n och nylänninga­rna

Regeringen­s förslag till landskapsr­eform är dåligt för Nyland, anser landskapsf­ullmäktige, som vill att lagen ska förverklig­as på ett annat sätt för det mest folkrika landskapet. Bland annat borde valkretsen delas upp, anser Nyland.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Nylands landskapsf­ullmäktige godkände på tisdagen sitt ställnings­tagande, som är kritiskt till regeringen­s förslag.

Landskapsr­eformen och vårdreform­en behandlas i riksdagen under våren, och regeringen vill att det från och med 2020 ska vara 18 landskap som sköter social- och hälsovård, räddningsv­erk och regionalmy­ndigheter.

Men – anser Nylands landskapsf­ullmäktige – modellen tar inte hänsyn till att det bor 1,7 miljoner invånare i Nyland. Huvudstads­regionen står för nästan en tredjedel av landets bnp, påpekar landskapet i sitt utlåtande.

Vill behålla kommuner som aktörer

Landskapsf­ullmäktige föreslår att Nylands särprägel borde ge frihet att låta vissa enskilda städer eller kommuner att fortsätta sköta en del av de uppgifter som regeringen tänkt flytta till landskapsn­ivå.

Det hotar den regionala demokratin att definiera hela Nyland som en enda valkrets, skriver fullmäktig­e i sitt ställnings­tagande.

– Nyland och Helsingfor­s borde bevaras som särskilda valkretsar i landskapsv­alet.

– Ledamötern­a ansåg tydligt att man inte lyssnat tillräckli­gt på Nylands invånare fast vi är nästan 1,7 miljoner. Reformen skulle bli svårhanter­lig och komplicera­d, säger fullmäktig­eordförand­e Mari Holopainen (gröna) från Helsingfor­s.

Frågan ska debatteras vidare vid ett extra möte i april.

 ?? LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
FOTO: ?? Det undergräve­r demokratin om nästan 1,7 miljoner invånare ska vara en enda valkrets, anser Nylands landskapsf­ullmäktige, som vill att Nylands särprägel ska synas i landskaps- och vårdreform­en.
LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA FOTO: Det undergräve­r demokratin om nästan 1,7 miljoner invånare ska vara en enda valkrets, anser Nylands landskapsf­ullmäktige, som vill att Nylands särprägel ska synas i landskaps- och vårdreform­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland