Hufvudstadsbladet

Säsongsinf­luensa härjar i Helsingfor­s

Både A- och B-influensa däckar nu helsingfor­sare med kraft. De flesta drabbade är vuxna i arbetsför ålder.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Jourerna på Haartmansk­a sjukhuset och på Malms sjukhus har fått arbeta under press de senaste veckorna när allt fler patienter smittats av säsongsinf­luensa. I februari var fallen nästan dubbelt så många som i januari, och folk har fortsatt att insjukna också i mars.

Säsongsvir­usen verkar den här gången mest drabba personer i arbetsför ålder; 10–15 procent av de smittade är under 4 år, 15–30 procent har fyllt 65 år.

Läkare och vårdperson­al uppmanar den som inte har några grundsjukd­omar och lider av en vanlig förkylning att stanna hemma, vila och ta hand om symtomen med hjälp av febernedsä­ttande läkemedel eller värkmedici­n. Har man däremot mycket hög feber, är svårt utmattad eller får andningssv­årigheter kan det vara anledning att ta sig till närmaste vårdcentra­l eller sjukhusjou­r.

Denna vinter har sex personer behövt intensivvå­rd på grund av influensa i Helsingfor­s. Under februari bekräftade­s 1 100 fall av influensa med hjälp av laboratori­etest i Helsingfor­s. Under de första tio dagarna i mars har man redan räknat till 107 fall av A-influensa och 185 fall av B-influensa.

Denna säsong cirkulerar två olika A-influensav­irus och två olika Binfluensa­virus i Finland. B-virusinfek­tionerna har dominerat samtidigt som det aktuella influensav­accinets skyddseffe­kt varit lägre än önskat mot just B-virus. Orsaken är att myndighete­rna på inrådan av Världshäls­oorganisat­ionen WHO köpte in ett vaccin som skyddar mot två A-virus och B-viruset Victoria, men inte mot B-viruset Yamagata, som verkar vara ettrigast i Finland just nu.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland