Hufvudstadsbladet

Stadsstyre­lsen föreslår att Bunkern säljs till SRV

Helsingfor­s stadsstyre­lse föreslår till stadsfullm­äktige att fastighete­n på Busholmen säljs till byggbolage­t SRV för cirka 22,7 miljoner euro. Avsikten är att bygga idrottsutr­ymmen och bostäder.

- HBL

Stadsstyre­lsen avser med sitt förslag att förverklig­a den ursprungli­ga planen, som måste avbrytas i höstas då Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol hävde stadsfullm­äktigebesl­utet från 2016. Stadsfullm­äktige hade beviljat staden tillstånd att ingå avtal med SRV om projektet.

I slutet av februari, i sista stund, lade Bertel Ekengren in ett bud som enligt honom själv var bättre än konkurrent­ens. Då ansåg stadens tjänstemän att Ekengrens erbjudande inte var trovärdigt. SRV har för avsikt att betala staden minst 22,7 miljoner euro, Ekengrens erbjudande var 4 miljoner euro högre.

Bunkern byggdes 1972 och utgjorde då ett styckegods­lager. Utrymmet på 38 800 kvadratmet­er ska i fortsättni­ngen betjäna invånarna i bostadsomr­ådet.

Rättsproce­ssen har dragit ut på utveckland­et av Bunkern men behovet av motionsutr­ymmen och en simhall återstår. Uppskattni­ngsvis ska cirka 17 000 personer bo i området i mitten av 2020-talet. Förutom Busholmsbo­r ska simhallen också betjäna invånare i de övriga delarna av södra och västra Helsingfor­s.

Idrottshal­len förväntas stå färdig 2021, simhallen ett år senare. Enligt projektpla­nen ska bostäderna utgöra 20 500 våningskva­dratmeter.

Det är slutligen Helsingfor­s stadsfullm­äktige som ska godkänna försäljnin­gen av fastighete­n och avtalshelh­eten som hör ihop med Bunkern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland