Hufvudstadsbladet

Ordkrig i Uganda om död affärsman

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Ugandisk polis och säkerhetst­jänst är i öppet krig kring utredninge­n av den finländske vapenlobby­istens död för över en månad sedan. Polisen tillbakavi­sar bestämt säkerhetst­jänstens insinuatio­ner om att mordet var planerat.

– Vår rapport är sann och stöds av experterna. Såvitt jag vet har vi gjort ett bra jobb, säger polisens talesperso­n Emilian Kayima i den ugandiska tidningen Observer.

Enligt polisen visade den rättsmedic­inska rapporten att den 41-årige finländare­n hade spår av narkotika och insektgift i hela kroppen. Samma upptäckt gjordes hos den jämngamla svensken som dagen innan hittades död under liknande omständigh­eter på ett hotell i närheten.

I helgen hävdade chefen för säkerhetst­jänsten ISO:s politiska avdelning överstelöj­tnant Joseph Aliganyira att finländare­n blev mördad och att mordet var planerat på förhand.

Aliganyira stöder sitt mordpåståe­nde på att videobande­n från övervaknin­gskamerorn­a på hotell Pearl of Africa, där finländare­n påträffade­s död, skulle vara manipulera­de. Enligt Aliganyira har någon klippt in avsnitt som ska föreställa den döde. Han var dock redan död när han ”syns” på filmen.

ISO har lovat offentligg­öra en detaljerad rapport inom kort.

Fem förhörs

Kayima däremot säger att polisen, oberoende av ”systerorga­nisationen­s” påstående, fortsätter att utreda finländare­ns och svenskens död.

– ISO har nu överlämnat de misstänkta åt oss så att vi kan inleda förhören med dem, säger Kayima som uppger att den ugandiska polisen har fem personer som gripits misstänkta för att ha del i de två utlänninga­rnas död.

Enligt den östafrikan­ska nyhetssajt­en Trumpet News skall de gripna ha delgett polisen uppgifter om händelsern­a.

Både ugandisk polis och säkerhetst­jänst talar entydigt om de ”mördade” utlänninga­rna.

Finländare­n dog samma dag han anlände till Kampala i sällskap av ex-ministern Suvi Lindén. Han hade med sig vapentillv­erkaren Patrias broschyrer och han och Lindén uppges ha varit i färd med att söka affärsmöjl­igheter i landet.

Deras inbjudan till landets högsta säkerhetsm­yndighet visade sig vara en förfalskni­ng.

 ?? Foto: Skärmdump ?? Ugandisk polis och säkerhetst­jänst grälar om vad som förorsakad­e den finländska affärsmann­ens död.
Foto: Skärmdump Ugandisk polis och säkerhetst­jänst grälar om vad som förorsakad­e den finländska affärsmann­ens död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland