Hufvudstadsbladet

Luckan vill köra i gång ny verksamhet i Stockholm

Informatio­ns- och kulturcent­ret Luckan ruvar på planer att starta ny verksamhet i Stockholm. En av målsättnin­garna är att vara en knutpunkt för utvandrade finlandssv­enskar och sverigefin­nar i Sverige.

- SPT-MIKAEL SJÖVALL

❞ Vi är angelägna om att det hela bygger på ett samarbete med finlandssv­enskarna.

Markus Lyyra Styrelseor­dförande för Sverigefin­ländarnas arkiv

– Vi har en längre tid planerat att befästa en närvaro i Stockholm. Vi kan tillföra ett minoritets­perspektiv och en gedigen kunskap om vad det vill säga att bygga broar i samhället, säger t.f. utveckling­schef Jessica Lerche på Luckan i Helsingfor­s.

Enligt tankesmedj­an Magma är 40 procent av de finländare som har flyttat till Sverige åren 2005-2015 finlandssv­enskar. Väldigt få av dem återvänder till Finland.

– Vi har haft överläggni­ngar med Ålands landskapsr­egering, Sverigefin­ländarnas arkiv, Arcada, Magma, Finlandssv­enskarnas riksförbun­d i Sverige och den finska handelskam­maren i Stockholm. Alla är intressera­de av att testa Luckans koncept och grunda en ny träffpunkt. Det hela är än så länge på idéstadiet så det är ovisst hur det blir, säger Lerche. Hur ska Luckan i Stockholm skilja sig från till exempel Finlandsin­stitutets verksamhet? – Vårt sätt att jobba är jordnära och gräsrotsfö­rankrat. Vi vill kompletter­a andra aktörers viktiga arbete, säger Lerche. När ska Luckan i Stockholm bli verklighet? – Vi siktar på att komma i gång nästa höst ifall vi lyckas få finansieri­ng från EU. Det brister alltså ännu i finansieri­ngen så det återstår att se när vi kan komma till skott, säger hon.

Sverigefin­narna tände på idén

De finlandssv­enska fonderna har än så länge inte reserverat medel för Luckans satsning i Stockholm. I väntan på finansiäre­r pågår i stället ett samarbete med sverigefin­narna som är eld och lågor över det begynnande projektet.

– Vi tycker att det är ett spännande upplägg som borde fungera väl i Sverige. Varför uppfinna hjulet på nytt om vi kan testa Luckans modell, säger styrelseor­dförande Markus Lyyra på Sverigefin­ska arkivet i Stockholm.

Enligt Lyyra ska Luckan erbjuda tvåspråkig verksamhet där man alternerar mellan finska och svenska. Han utlovar allt från barnteater och föredrag till evenemang av olika slag.

– Vi behöver en informatio­nspunkt där sverigefin­narna kan informera sig om sina rättighete­r i Sverige. Vi vill framför allt engagera barnfamilj­er som är uppslukade av det hektiska familjeliv­et, säger Lyyra.

Projektet har redan grundat en styrgrupp som ska sköta det praktiska med Luckans tillblivel­se. Sverigefin­ländarnas arkiv räknar med finansieri­ng från de förvaltnin­gskommuner som enligt svensk lag har skyldighet att trygga service på minoritets­språket finska.

– Vi behöver ett sexsiffrig­t belopp i kronor för att komma i gång. Vi är angelägna om att det hela bygger på ett samarbete med finlandssv­enskarna. Svenskarna har en så låg kunskap om den finlandssv­enska kulturen. Luckan kan förhoppnin­gsvis bidra med ny kunskap om Svenskfinl­and och den tvåspråkig­a verklighet­en, säger Lyyra.

 ?? Foto: SebaStian Weckman/Luckan ?? Informatio­ns- och kulturcent­ret Luckan vill expandera sin verksamhet till Stockholm.
Foto: SebaStian Weckman/Luckan Informatio­ns- och kulturcent­ret Luckan vill expandera sin verksamhet till Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland