Hufvudstadsbladet

Tillersons sorti smart av Trump

- JURI VON BONSDORFF

● Den enda överraskni­ngen i avskedande­t av Rex Tillerson är att det dröjde så här länge.

När Trump samlade ihop sin första regering sökte han framgångsr­ika affärsleda­re med auktoritet. Med sina kontakter i arabvärlde­n och Ryssland var oljebasen från Exxon Mobile som klippt och skuren för Trumps nya administra­tion. Men Tillerson rekommende­rades av utomståend­e republikan­ska krafter, själv kände Trump inte mannen. I själva verket träffades herrarna för första gången vid anställnin­gsintervju­n, och det kom att kosta Trump dyrt.

Relationen har nämligen präglats mest av meningsski­ljaktighet­er. Tillerson föredrog att stanna kvar i Parisfördr­aget, medan Trump ville ut ur det. Tillerson accepterad­e Iranavtale­t, medan Trump gång på gång uttryckte sitt förakt mot överenskom­melsen. Tillerson trodde på dialog med Nordkorea medan Trump fokuserade på vapenskram­mel. Lågvattenm­ärket nåddes fjol somras då det framgick att Tillerson kallat Trump en stolle.

Ett bevis på den bristande respekten är det faktum att Trump inte personlige­n meddelade sin utrikesmin­ister om avskedande­t. I stället fick Tillerson läsa om det i en tweet från presidente­n.

● Tillerson ersätts av den Harvard-utbildade, före detta militäroff­iceren Mike Pompeo, som suttit som Trumps CIA-chef i ett drygt år. De är uppenbart att Trump och Pompeo skapat en relation som fungerar.

– Vi är på samma våglängd, sa Trump på tisdagen.

Dessutom är Pompeos syn på Iran identisk med presidente­ns. Pompeo har till och med öppet insinuerat att regimbyte i Teheran är målet. Däremot har den nya utrikesmin­istern, som ännu måste utnämnas av senaten, varit skarpare än Trump i sin kritik mot den ryska inblandnin­gen i den amerikansk­a valprocess­en.

● Under de senaste veckorna har ett flertal toppmedarb­etare lämnat Vita huset och kritiker har beskrivit en arbetsplat­s i kaos. Men avskedande­t av Tillerson är inte jämförbart. Tillerson var en svag utrikesmin­ister med liten betydelse för USA:s politik. Tillerson administre­rade de dramatiska nedskärnin­garna i det kraftigt försvagade utrikesmin­isteriet, men på den globala estraden talade han inte med auktoritet eftersom alla motparter visste att han inte har presidente­ns stöd. Med en sådan utrikesmin­ister kan USA inte gå in i livsviktig­a och farliga förhandlin­gar med Nordkorea. För att lyckas där måste alla marschera i samma takt. Det gjorde inte Tillerson och Trump, men det klarar kanske den nya ledarduon av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland