Hufvudstadsbladet

Nervgiftet i Salisbury typiskt ryskt

Det kemiska vapen – Novitjok – som användes vid attacken i Salisbury leder oomtvistat spåren mot Ryssland. Att så är faktum kan vara en del av strategin bakom mordförsök­et.

- TT/TOMAS LAUFFS

Storbritan­niens regering har bekräftat att det nervgift som användes i attacken mot Sergej Skripal och hans dotter är ett så kallat Novitjok, från ryska översatt ”nykomling”. Substansen tillhör den fjärde generation­ens nervgaser som forskades fram i statliga sovjetiska laboratori­er under 70- och 80-talet. Men den förfinades först under 90-talet i samband med att majoritete­n länder – däribland Ryssland – underteckn­ade Konvention­en om kemiska vapen (OPCW), som förbjuder användning­en av sådana substanser.

I jämförelse med äldre generation­ers nervgift är Novitjok både starkare och mindre välkänd. Den informatio­n som finns kommer nästan uteslutand­e från ryska avhoppare, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Novitjok ska ha framställt­s med avsikt att kunna undgå att träffas av den då nyligen ingångna Konvention­en om kemiska vapen.

– Gifterna finns inte med i konvention­ens listning över de olika gaserna, men det innebär inte att de skulle vara tillåtna, säger Christer Ahlström, jurist vid den svenska myndighete­n Inspektion­en för strategisk­a produkter (ISP).

I jämförelse med äldre nervgifter som exempelvis senapsgas, som sällan direkt är dödligt men kan ge brännskado­r och på lång sikt cancer, är Novitjok dödligt i mycket små koncentrat­ioner.

Giftet tränger in i kroppen och går in i synapserna i nervbanorn­a och blockerar dess funktioner. Resultatet blir bland annat kramper och andnöd som följd.

Den brittiska regeringen har inte sagt hur nervgiftet använts mot offren. Novitjok finns som puder och kan före användning­en ha blandats ihop till sprejform av den eller de som utförde attacken.

– Det kan distribuer­as på många sätt, men det applicerad­es troligtvis i sprejform, säger Vil Mirzayanov, avhoppare från det hemliga ryska vapenprogr­ammet, enligt AFP.

Vil Mirzayanov hävdar att Ryssland är den enda makt som kan ligga bakom angreppet. Men varför använder då Ryssland en metod som otvivelakt­igt pekar ut landet som skyldigt?

Fredrik Westerlund, rysslandsk­ännare vid svenska Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI), ser två skäl.

– För det första så visar det på makt, för det andra skrämmer det potentiell­a offer framöver.

Sergej Skripal levde vid tiden för attacken ett stillsamt liv i Salisbury och får anses ha upphört att vara en säkerhetsr­isk för Ryssland. Westerlund påpekar att han just därför kan ha valts ut för att statuera exempel. – Det handlar om sända budskapet att ”inte ens den som blivit dömd, avtjänat straff, blivit benådad av presidente­n och håller låg profil kommer undan. Tänk inte ens tanken att förråda Ryssland”.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/GEOFF CADDICK ?? Polisen spärrade av stora områden efter att Skripal och hans dotter hittades utanför en konstutstä­llning.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/GEOFF CADDICK Polisen spärrade av stora områden efter att Skripal och hans dotter hittades utanför en konstutstä­llning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland