Hufvudstadsbladet

Bolagiseri­ngen en av bovarna

- HEDVIG LÅNGBACKA

SAMHÄLLE För två år sedan firades (förvånansv­ärt lamt här i Finland) 250-årsminnet av en synnerlige­n viktig händelse, nämligen stadfästan­det av den första lagen om tryckfrihe­t och offentliga dokument i Sverige-Finland 1766.

För Anders Chydenius och de andra som drev på lagen var tryckfrihe­t en viktig sak, men långt viktigare den så kallade offentligh­etsprincip­en: att alla dokument om beslut som fattades av de statliga myndighete­rna skulle vara offentliga. På det att alla undersåtar i riket om de ville (och kunde läsa) svart på vitt skulle kunna ta del av beslut som fattats och som påverkade deras liv.

Det verkar som om vi här i Finland de senaste decenniern­a har glömt bort hur viktig denna princip är för demokratin och för pressen. Bolagiseri­ngsivern har lett till att allt flera handlingar som tidigare varit offentliga är svåra eller omöjliga att ta del av. Det säger sig självt att det försvårar journalist­ernas viktigaste arbete, att granska makten.

Det mest sorglustig­a exem- plet på hur det kan gå om offentliga instanser bolagisera­s är förstås västmetron. Vi skattebeta­lare har hjälplösa följt med hur den ena planerings­mässiga och ekonomiska katastrofe­n avlöser den andra. Tillgången till dokument som kunde klargöra vad som gått fel och vilka som borde ställas till svars försvåras just på grund av att bolagiseri­ngen tillåter undangömma­nde av viktig informatio­n bakom rubriken ”affärsheml­igheter” med mera.

Tänk om vi för en gångs skull kunde lära oss av historien. Vi skall inte i fortsättni­ngen tillåta att det som är offentligt och gemensamt och till vilket våra skattepeng­ar används, blir omöjligt att granska. Tryckfrihe­ten är mycket viktig – men för att presssen skall kunna sköta sin uppgift är offentligh­etsprincip­en oumbärlig.

Ett stort tack till Tommy Pohjola som i denna deprimeran­de metrohärva framhärdat i att, efter bästa förmåga i rådande läge, granska dem som (miss)brukat makten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland