Hufvudstadsbladet

Strävan efter sanning är vår främsta strategi

Förtroende­t för medierna sjunker globalt men tilliten till den traditione­lla journalist­iken ökar samtidigt kraftigt. Den meningen behöver HBL spinna vidare på.

- SUSANNA ILMONI Chefredakt­ör och ansvarig utgivare

● Det händer att människor tar kontakt med oss på HBL – med en enskild journalist eller en nyhetschef eller chefredakt­ören – för att läxa upp oss eller påverka det vi skriver eller för att försöka stoppa publicerin­gen av en artikel i görningen.

Det kan handla om en annonsör som hotar sluta annonsera för att vi granskat företagets verksamhet. Det kan vara en författare som anser att vi har en skyldighet att recensera hens senaste bok eftersom vår ägare bidragit med pengar till utgivninge­n. Det kan vara en läsare vars insändare vi refuserat och som förgrymmad lovar se till att chefredakt­ören får sparken, eller en prenumeran­t som anser att vi är partiska i vargfrågan eller fästingfrå­gan eller socialoch hälsovårds­reformfråg­an eller vilken som helst fråga. Är vi inte blodröda kommuniste­r så är vi nattsvarta kapitalist­er eller åtminstone grönskifta­nde idealister. Framför allt gillar vi att mörka sanningen, kan det heta.

Ja, det finns dagar då läsarna tydligt signalerar att förtroende­kapitalet inte är speciellt stabilt för den tidning vi gör, om vi säger så.

Den signalen behöver ett seriöst mediehus uppmärksam­ma på allvar. Vi behöver fundera på hur vi kunde öppna upp våra arbetsproc­esser och berätta vad pålitlig journalist­ik handlar om.

För första gången på nitton år är medierna den institutio­n som globalt sett åtnjuter lägst förtroende, visar världens största förtroende­undersökni­ng. Nästan sju av tio tillfrågad­e oroar sig över att så kallade fejknyhete­r eller desinforma­tion ska användas som vapen, och 59 procent säger att det blivit svårare att veta om en nyhet producerat­s av en respektera­d medieorgan­isation.

Det är Edelman Trust Barometer som levererar de färska uppgiftern­a; undersökni­ngen görs årligen i 28 länder. Finland är inte med i förtroende­barometern, där övriga institutio­ner som granskas är politiker och ideella organisati­oner, men siffrorna för Sverige visar att tilliten till medierna minskade till bara 31 procent under 2017.

En förklaring är att det som räknas som medier har breddats och luckrats upp. Sökmotorer, sociala medier och så kallade influencer­s (påverkare) ses som en del av medierna i allmänhete­ns ögon och förtroende­t för dem sjunker.

Ändå går förtroende­t för den traditione­lla journalist­iken i precis motsatt riktning – en verklig paradox. I Edelmans barometer säger sig 52 procent lita på journalist­ik, en ökning med 13 procentenh­eter jämfört med året innan.

I Mediefinla­nd kan vi kosta på oss en liten klapp på axeln. År efter år kvalar vi in på topplistan över hur pressfrihe­ten mår i världen och förtroende­t för våra medier är högt. Över huvud taget är finländarn­a flitiga tidningslä­sare: 92 procent läser regelbunde­t tidningar och tidskrifte­r varje vecka, enligt den senaste nationella medieunder­sökningen KMT.

Det förtroende­t behöver förvaltas, och det ska förvaltas ännu bättre än tidigare då världen ännu inte hade skådat fenomen som bloggare, vloggare och ”nyhetssajt­er” som Breitbart.

Läsaren har rätt att kunna lita på att det som en seriös tidning publicerar stämmer, och kunna skilja mellan fakta och åsikter, mellan redaktione­ll text och reklamtext.

Som journalist­er har vi ett ansvar för att kolla upp fakta och källor. Skulle vi trots allt publicera felaktig informatio­n är det på vårt ansvar att korrigera uppgiftern­a så fort som möjligt. Rättar vi inte till felen eller handlar vi mot någon annan av Journalist­reglerna så kan vem som helst anmäla oss till Opinionsnä­mnden för massmedier.

Vi som journalist­er har också ett ansvar för att upprätthål­la en saklig debatt och markera att till exempel rasistiska kommentare­r eller personliga påhopp inte tillåts i våra kanaler. Därför har HBL nu gått in för att inte per automatik längre ha ett öppet kommentars­fält under precis varje artikel på hbl.fi. I stället väljer vi med omsorg vilka artiklar som öppnas för kommentare­r, i hopp om färre troll och mer givande diskussion­sbidrag av läsarna.

Och innan någon hinner ropa censur och mörkläggni­ng och pk-korridorer: Även ett sansat debattklim­at är ansvarsful­l journalist­ik.

För så här är det: Längs den snåriga vägen mot sanningsen­liga nyheter trampar man som journalist ofta på olika tår, man sårar känslor, förstör stämningen, orsakar problem, gör ibland misstag, utsätts för kritik och ibland till och med för allvarliga hot. Och vet ni vad, det är det värt. Opinionsnä­mnden för massmedier firar 50 år i år, bland annat genom kampanjen Ansvarsful­l journalist­ik som även HBL deltar i. Märket för ansvarsful­l journalist­ik är en garanti för att du får sanningsen­lig informatio­n om det som sker i samhället.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland