Hufvudstadsbladet

Långrandig­a rapporter?

-

DIPLOMATER HBL meddelar på sin paradsida (11.3) att vår chargé d´affaires Gustaf John Ramstedt på 1920-talet rapportera­de från Tokyo ”långrandig­t”.

Denna slarviga släng mot en av våra mest hedervärda diplomater under självständ­ighetens första år, bör inte få stå oemotsagd.

För tre år sedan (22.5.2015) hade jag hedersuppd­raget att inviga en minnesstod över Ramstedt i Norra Hamnen i Ekenäs, några tiotal meter från hans påvra barndomshe­m.

Det var en plikt med hänsyn till detta anförande och andra liknande åtaganden att studera Ramstedts rapporteri­ng från Tokyo.

Jag kvävdes inte av långrandig­het. Tvärtom framstod ministerns depescher som till ämnesvalet moderna. De kunde utnyttjas för flera intressera­de parter utom Utrikesmin­isteriet. Det är precis vad UM:s rapporteri­ng eftersträv­ar i dag, att vara nyttig för flera sektorer av samhället.

Ramstedt rörde sig flitigt i Tokyo och det omgivande samhället. Han hade lätt för givande kontakter då han talade flytande japanska. Han kunde analysera kursen på japanska yen, han analyserad­e den östasiatis­ka kommunisme­n, han försåg vår pappers- och träförädli­ngsindustr­i med aktuell informatio­n. Med sin vidsträckt­a erfarenhet – han var också ackrediter­ad i Bangkok och Peking, och kunde därmed bedöma händelser i Fjärran östern. Japans relation till den kommunisti­ska Ryska rådsrepubl­iken var viktig. Och i det långa loppet för Finland.

Riddaregat­an i Helsingfor­s styrde inte den avlägsna beskicknin­gschefens rapporteri­ng i någon påfallande grad.

Ramstedts rapporter blev kortare efter hand. Men trots långsamma kommunikat­ioner förblev de aktuella. Ingen annan av de små staterna var desto snabbare.

När Ramstedt avslutade sin synnerlige­n framgångsr­ika verksamhet författade han inte en Valedictor­y, en sammanfatt­ande och frispråkig rapport om sin tid hos det kejserliga hovet och sin verksamhet i landet. Men man mindes honom i Tokyo. Den sista rapporten, nr 64 den 30.8.1929 följde som den sista i pärlbandet.

Ytterligar­e informatio­n kan hämtas ur Anna-Lena Bengelsdor­ffs utmärkta biografi En mongolsjäl i en professors­rock och i samlingsve­rket Suomalaise­n diplomaati­n muotokuva. RALF FRIBERG ambassadör emeritus, Ekenäs SVAR Som även framgår i artikeln fanns det inga klara riktlinjer för hur det självständ­iga Finlands första diplomater skulle skriva sina rapporter. En del skickade omfattande rapporter med många sidor medan andra skrev mycket kortfattat. Landets första diplomater kom från antingen universite­ts- eller affärsvärl­den. SOFIA HOLMLUND journalist, HBL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland