Hufvudstadsbladet

Totalmusik som får kroppen att skaka

Hon ylar, klagar och skriker ut känslor som bara går att ana sig till. HBL:s recensent Henrik Jansson är djupt fascinerad.

- HENRIK JANSSON

■ Ledstjärna­n i den svenska klaviaturk­onstnären Anna von Hausswolff­s skapande är – utifrån den utveckling hennes fyra första album speglar – viljan att överskrida musikalisk­a gränser, erövra nya kreativa zoner och bryta mot inkörda regler. De stora anspråken och visionerna sammanför henne med 1970-talets tidiga progressiv­a rock, men musiken på färska Dead Magic låter sig inte placeras i några enkla, enskilda genrefållo­r.

När hon 2010 debuterade var det framför allt hennes briljanta sopranröst (hon jämfördes med Kate Bush) och snygga popmelodie­r som gjorde intryck. Men därefter har hon låtit den slipade ytan spricka upp, mot ett djup som enbart kan nås när den musikalisk­a virtuosite­ten kombineras med modet att emellanåt släppa kontrollen.

Orgeln i centrum

På föregående skiva The Miraculous lade hon botten med den niotusen pipor starka Orgel Acusticum i Piteå, och nu har hon använt den likaså kraftfulla orgeln i Marmor Kirken i Köpenhamn. Med stöd av producente­n Randall Dunn, känd för sitt samarbete med dronegrupp­en Sunn O))), bygger hon upp en levande, varierad ljudbild med element från olika stilarter.

Under den sexton minuter långa Ugly And Vengeful, skivans centralpun­kt, vrids musiken via envetet repetitiva klanger upp mot en svidande dronemetal, och däremellan får också det symfoniska och sakralt sköna utrymme. Om hon på sitt föregående album löste upp låtstruktu­rerna till förmån för en labyrintis­k svärta känns musiken nu öppnare, och trots titeln varmare och mer melodiharm­oniskt bottnad.

Satsar hela kroppen

Alltid då jag hör von Hausswolff går mina tankar till den sena Scott Walker, inte så mycket på grund av ljudbild som vad gäller den nerviga kreativite­ten och viljan att gå utanför både den egna och lyssnarens bekvämligh­etszoner.

Hennes röst är också nu emellanåt klockrent hög och vacker, men under många partier satsar hon hela kroppen i en sång som rör sig genom alla tänkbara mentala nivåer. Hon ylar, klagar och skriker ut känslor som bara går att ana sig till, men det blir ändå aldrig skrämmande eller motbjudand­e – bara drabbande och fascineran­de.

Det är en upplevelse att få höra musik som skakar om, och de största stunderna infaller under The Mysterious Vanishing of Electra (Anna själv bär också namnet Electra) – totalmusik med en expressivi­tet som får kroppen att darra. För den som söker originalit­et, spänning och genreövers­kridande experiment­lusta är den här skivan en pärla.

 ?? FOTO: CAJSA HOLGERSSON ??
FOTO: CAJSA HOLGERSSON
 ??  ?? KONSTROCK
Anna von Hausswolff ● Dead Magic (City Slang/Playground)
KONSTROCK Anna von Hausswolff ● Dead Magic (City Slang/Playground)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland