Hufvudstadsbladet

Min Stora Sorg döptes av solen

-

Svenska Min Stora Sorg sjunger om längtan efter frihet som kvinna medan finlandssv­enska Crimson Peak imponerar med en folklåt om att släppa taget om gamla mönster.

JAG DÖPTES AV SOLEN

– MIN STORA SORG

Jag har hyllat Anso ”Min Stora Sorg” Lundin förut men jag måste göra det igen. När den svenska popartiste­n nu gjort en låt till en uppsättnin­g av Selma Lagerlöfs pjäs Kejsarn av Portugalli­en gör hon

nämligen något nytt och unikt igen.

Jag döptes av solen handlar enligt Min Stora Sorg själv om längtan efter frihet. På sin Facebooksi­da skriver hon att det är en frihet ”som tyvärr är omöjlig om du fötts som kvinna. På Selma Lagerlöfs tid och på min”. Låten växer långsamt fram och Min Stora Sorg utnyttjar sin falsett för att stärka känslan av att behöva mer luft och utrymme, som att hon mellan varven nästan kvävs. Resultatet är en vacker och viktig låt som passar både Min Stora Sorgs konstnärsk­ap och Selma Lagerlöfs.

MOUNTAINSI­DE – CRIMSON PEAK

För ett par veckor sedan hade jag nöjet att tipsa om finlandssv­enska artisten Tove H. Och nu kommer nästa intressant­a finlandssv­enska grupp, nämligen Crimson Peak. Den här gruppen består av sex medlemmar från hela Svenskfinl­and och de spelar folkrock/indiefolk.

Det är flera ingrediens­er i gruppens debutsinge­l Mountainsi­de som berör och fångar in mig som lyssnare. Sångarna Elias L-Kovanko och Lina Sandviks röster skapar en vacker dynamik och stämmorna sitter perfekt. Samtidigt för trum- och gitarrkomp­en låten ständigt framåt och målar upp en ljudbild som stämmer överens med låtens text. Enligt gruppen handlar Mountainsi­de om att släppa taget om gam- la minnen och mönster och påbörja något nytt. Det är också den uppmuntran­de känslan som låten förmedlar.

NEED YOU

– FLIGHT FACILITIES, NIKA

För ungefär sju år sedan hade den australien­siska producentd­uon Flight Facilities en hit med låten Crave You. Jag kommer ännu ihåg hur ofta den dubstep-remixade versionen av låten spelades på förfester, fester och efterfeste­r, i alla fall i studentfes­tsammanhan­g. Efter några år av tystnad är producentd­uon nu tillbaka med singeln Need You. Det här är en klassisk elektronis­k poplåt men den är ruskigt bra ändå och jag väntar med spänning på flera nyheter från Flight Facilities.

 ??  ?? VECKANS LåTTIPS
ANNA LILLKUNG tipsar om några av veckans bästa och intressant­aste nya låtar.
VECKANS LåTTIPS ANNA LILLKUNG tipsar om några av veckans bästa och intressant­aste nya låtar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland