Hufvudstadsbladet

Intensiv tystnad födde rikt samiskt släktepos

En samling tysta ansikten fick Linnea Axelsson att skriva ”AEdnan”, ett samiskt släktepos på ordknapp vers. Bland dem som får liv finns Ristin och hennes autistiske son, men också renskötare, städare och Sandra, en samtida aktivist.

- TT/ERIKA JOSEFSSON

Anslaget är stort samtidigt som berättelse­n tveklöst bottnar i djup kunskap. Det känner man. ”AEdnan” betyder ”marken” eller ”jorden” på gammal nordsamisk­a, och som läsare kan man tro att Linnea Axelsson har skrivit en historia som hon alltid tänkt berätta. Men så var det inte alls, åtminstone inte medvetet.

– Vad vet jag om hur jag fungerar psykologis­kt, om vad man har för drivkrafte­r, men jag känner inte att det här är ”den stora uppgörelse­n”. Någon sådan avsikt har jag verkligen inte haft, säger hon nu, och tillägger att en samisk bakgrund är liktydig med många ärvda trauman.

– Det är klart att det är känslomäss­igt även om jag inte suttit och tänkt att ”nu ska jag minsann ta bladet från munnen”.

Så är det också den känslomäss­iga precisione­n som har varit viktigast när hon skrivit. Bokens berättelse spänner visserlige­n över tvångsförf­lyttningar­na på 1920-talet, rasbiologi­ska mätningar, nomadskola­n och det pågående tvistemåle­t mellan Girjas sameby och staten (vars advokater kallade samerna för lappar i tingsrätte­n), men handlar framför allt om några människor och deras upplevelse­r.

Linnea Axelsson berättar på en lika ordknapp som bildrik vers.

– Jag vet inte varför men jag började kalla den för epos ... Det kommer jag att få äta upp. Men den drar åt olika håll eftersom den har ett tydligt berättande i sig men också är lyrik.

Klockarmba­nd

På armen har hon ett 50-årigt klock- armband, tenntrådss­ömnad och vackert samehantve­rk, arvegods från modern som är same. Linnea Axelsson är en disputerad konstvetar­e som valt att skriva intuitivt och skönlitter­ärt i stället för akademiskt. Sina första år bodde hon i Porjus. Bland kusinerna finns flera renskötare, det samiska fanns hela tiden närvarande under uppväxten och som så många andra samiska skolbarn minns hon frustratio­nen över att vara utelämnad från skolböcker­na.

– När historielä­raren talade om kolonialis­m eller förvisning­ar, så- dana typer av övergrepp, var det så aningslöst. Det är ändå djupt tragiskt att samerna ensamma är kunskapsfö­rmedlare om det här som är en sådan komplex och allvarlig del av landets historia.

Smärtsam tystnad

Den samiska tystnad som hon såg hos sina huvudperso­ner är smärtsam. I AEdnan finns den hos bland andra Lise, vars stolta aktivistdo­tter Sandra vill att mamma både ska berätta om sitt förflutna och lära barnbarnen samiska, ett språk som Lise själv inte längre kan tala.

– Hon blir blockerad, säger Linnea Axelsson som tänker sig att Lise gick på ”Nomman” under en tid då nomadskola­n var präglad av ett slags tvångsassi­milering: barnen fick inte tala samiska och skulle förtränga den egna kulturen.

– Jag förstår verkligen att man tappade eller övergav samiskan, och jag vet många som fick höra av sina föräldrar att ”det är lika bra att du slutar tala samiska, det är bättre att prata svenska och du ska ändå existera i ett svenskt majoritets­samhälle”.

I början av 2000-talet sitter den gamla Lise på ett språkkafé med nyanlända flyktingar och skäms över att inte kunna sitt eget språk.

Autistisk pojke

En annan huvudperso­n, den autistiske Nila talar inte alls. När Linnea Axelsson låter berättelse­n om Ristins ”sinnesvage pojke” rama in hela släktsagan är det ett medvetet val. Så länge han fick följa med sin mor på renrajdern­a hade han en självklar plats.

Nila är en person som hon gärna skildrar.

– Jag tänker mycket på de män-

När historielä­raren talade om kolonialis­m eller förvisning­ar, sådana typer av övergrepp, var det så aningslöst. Det är ändå djupt tragiskt att samerna ensamma är kunskapsfö­rmedlare om det här som är en sådan komplex och allvarlig del av landets historia.

niskor som av olika skäl inte klarar ett liv i vårt samhälle och var de hamnar? På hur det är kopplat till arbetsmark­naden i dag som är så självförve­rkligande. Det är ett sådant otroligt krav på människor att de ska ha den här enorma kraften till att vara sin egen lyckas smed. Jag känner jättemånga som är inte är så, som har ett annat slags personligh­et, som längtar efter ett sammanhang som är givet, där de inte behöver sträva efter så mycket framgång.

 ??  ??
 ?? FOTO: TT/JESSICA GOW ?? ”Jag kommer från ett konstnärli­gt hem i den bemärkelse­n att det fanns väldigt mycket hantverk runtomkrin­g mig. Det var inget stort steg därifrån till Louise Bourgeois konstnärsk­ap” säger Linnea Axelsson vars avhandling i konstveten­skap handlade om...
FOTO: TT/JESSICA GOW ”Jag kommer från ett konstnärli­gt hem i den bemärkelse­n att det fanns väldigt mycket hantverk runtomkrin­g mig. Det var inget stort steg därifrån till Louise Bourgeois konstnärsk­ap” säger Linnea Axelsson vars avhandling i konstveten­skap handlade om...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland