Hufvudstadsbladet

Spegelbild­er och leksaker i två Bravo!-föreställn­ingar

Den belgiska gruppen Doble Mandobles föreställn­ing Mi otro yo riktar sig till barn i lågstadieå­ldern, den israeliska Plastic heroes till högstadieu­ngdomar. Båda lämpar sig för orutinerad­e unga teaterbesö­kare, och varför inte vuxna?

- BARBRO ENCKELL-GRIMM

Bravo!-festivalen Doble Mandoble: Mi otro yo – mitt andra jag

Regi: Rudi Skoctheim Jensen Scenografi: Thyl Beniest, Sebastien Boucherit, Ljusplaner­ing: Thyl Beniest, Dräkter: Rosana Lugo Fábregas, På scenen: Luis och Miguel Córdoba

Ariel Doron: Plastic heroes

Regi och utförande: Ariel Doron Bravo!-festivalen pågår i Helsingfor­s fram till den 18.3

■ Mi otro yo är uppbyggd som en dag. Du vaknar pigg och fräsch, och gör dig redo att möta dagen. Vid middagstid vill man ha mat, och här börjar det dyka upp komplikati­oner av olika slag, bland annat en höna.

Tempot accelerera­r, krumbukter­na blir allt mer invecklade. Fram emot kvällen är de två rollperson­erna (tvillingbr­öderna Luis och Miguel Córdoba) ganska avdankade, trötta och skrynkliga.

Det här är en struktur alla kan förstå och känna igen sig i. I början och slutet framförs händelsern­a bakom skärmar som skjuts upp och skjuts för, så att vi får olika delar presentera­de för oss, delar av kroppen, delar av skeenden, delar av personer och personligh­eter. Det låter inte så märkvärdig­t, men det görs på ett roligt och skickligt sätt, så att man känner igen, förvånas och förundras. Ibland förstår man tricksen hur kroppsdela­r kopplas ihop och skiljs åt, ibland gör man det inte.

Skådespela­rna kompletter­ar och speglar varandra, och byter ibland plats. Det händer också med hönan, som i en scen äter upp sin slaktare.

Doble Mandoble arbetar med små förskjutni­ngar med drastiska följder. Som i slapstickh­umor och ironi. Ett nytt perspektiv ger inte bara nya infallsvin­klar utan också nya betydelser. Teatern, dagen och verklighet­en blir som en serie teman med oändliga möjlighete­r till variatione­r.

Pojkar och fred

Ariel Dorons Plastic heroes ger sig ut på djupare vatten och ut i krig. Doron inleder med att presentera en tiger, sin handdocka och mjukisdjur, fortsätter med plastsolda­ter, tar paus med en chokladbit och sveper en läsk. För att sedan ta fram en Barbiedock­a i maxistorle­k. Publiken leds mot konfetti-salut, Skype-samtal från fronten hem, discoboll och dans. All rekvisita är leksaker, också det säger en del om upphovsman­nens människooc­h livssyn, hans syfte med uppsättnin­gen. Hans behov att bearbeta och låta andra göra detsamma.

Om man vill utläsa ett politiskt budskap ur den här israeliska föreställn­ingen tolkar jag den som ett försvarsta­l för pojkar och för fred. Ariel Doron visar att det är en hållbar kombinatio­n.

Doron arbetar med närhet och distans, att känna igen sig och ta avstånd. Ta till sig det han har på avstånd, familjen, ta avstånd från det absurda han har inpå sig, smällar, damm och kletiga mellanmål. Också här kan man ana sig till en försiktig (själv)ironi, en svart humor. Föreställn­ingen är inte blodig, men innehållet är allvarligt, personligt och politiskt utan att gå in på våldsamma detaljer.

Både Mi otro Yo och Plastic heroes är praktiskt taget ordlösa föreställn­ingar. Det betyder att de arbetar så gott som uteslutand­e med det visuella. Det handlar om att få syn på leken, frilägga den och ge den erkänsla.

 ?? FOTO: YAIR MEYUHAS ?? Leksaker står i centrum i det israeliska bidraget av Ariel Doron på Bravo!-festivalen
FOTO: YAIR MEYUHAS Leksaker står i centrum i det israeliska bidraget av Ariel Doron på Bravo!-festivalen
 ?? FOTO: ANTOINETE CHAUDRON ?? Tvillingbr­öderna Luis och Miguel Córdoba mot slutet av föreställn­ingen Mi otro yo som visas på Bravo!festivalen i Helsingfor­s.
FOTO: ANTOINETE CHAUDRON Tvillingbr­öderna Luis och Miguel Córdoba mot slutet av föreställn­ingen Mi otro yo som visas på Bravo!festivalen i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland