Hufvudstadsbladet

För mycket schablon

- Yle TV2 21.00, repris fredag 22.00 MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Helsingfor­s i oktober, som är så där blåaktigt Nordic noir. Ett misstänkt mord där ett lik uppdagas på en strand – en vacker kvinna som ligger där med blåa läppar och en bukett blommor tryckt mot bröstet som en annan Laura Palmer. Och så duon som utreder detta: en Pihla Viitala i lockig hårman och hennes nya jobbpartne­r Lauri Tilkanen. Spåren leder förstås upp i samhällets högre skikt, vart annars, och Viitalas och Tilkanens duo, Sofia Karppi och Sakari Nurmi, har gnissel i samarbetet.

Med de ingrediens­erna öppnar Yles nya finska kriminalse­rie Karppi, som tänker pågå i tolv delar. Och det är bara genrekonve­ntioner för hela slanten, vilket i och för sig inte nödvändigt­vis är ett hinder för något ska fungera. Deckare bygger på schabloner, det är också det vi förväntar oss, utmaningen är att gjuta liv i dem, att i tillräckli­gt hög grad göra personerna intressant­a.

Karppi försöker göra detta genom att tillfoga sin huvudperso­n Sofia ett sår i form av att hon sedan två månader tillbaka är änka, och därmed ensamföräl­der till två döttrar. Hon jobbar ändå, mitt i sorgearbet­et, och kanske förklarar det viss kantighet i personligh­eten – ändå är här ingen uppenbar autismspek­trumproble­matik, detta använda knep för att ge folk en personligh­et, och det är vi tacksamma för. Samarbetsp­roblemen med partnern Niemi, som tillskrivs lätt manschauvi­nistiska drag, är desto mer bekanta i genren. Och med tanke på hur orealistis­kt snygga både Viitala och Tilkanen är för att sjava runt i polisyrket kan man misstänka att serien även vill så romantiska förväntnin­gar hos tittaren. Det behöver i och för sig inte vara ett dumt sätt att sätta sprätt på detta.

Sprätt är nämligen just vad som skulle behövas, efter en seg inledning där just inget riktigt får en att tända. Kriminalgå­tan, nä. Karppi som person, nja. Karppis och Niemis småinfekte­rade samspel, suck. Och så storföreta­get ännu till och härvan som leder upp i de skikten – gäsp. Tråkigt och blodfattig­t konstruera­t blir betyget, allt dessutom i ett rätt segt tempo.

Serien, som är en tysk samprodukt­ion, har regisserat­s av Rike Jokela som även skrivit manus tillsamman­s med Kirsi Porkka och Jari-Olavi Rantala.

 ?? FOTO: DIONYSOS FILMS ?? Lauri Tilkanen och Pihla Viitala som utredarduo i en ny finsk serie i Nordic noir-genren.
FOTO: DIONYSOS FILMS Lauri Tilkanen och Pihla Viitala som utredarduo i en ny finsk serie i Nordic noir-genren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland