Hufvudstadsbladet

Syriska flyktingba­rn behöver trygga skolor

Blodiga strider pågår dagligen när Syrienkrig­et går in på sitt åttonde år. Syrierna är utleda på kriget. Bortom frontlinje­rna bygger de upp sina hem och skolor för att få leva i fred, säger en humanitär hjälpkoord­inator.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Medan striderna rasar i östra Ghouta och Afrin har återuppbyg­gnaden börjat i Homs. Kyrkans utlandshjä­lp jobbar för att skolor ska kunna öppna och folk ska kunna återvända hem och bygga upp en vardag från noll då Syrienkrig­et kommit in på sitt åttonde år. Det kostar, och det finns en stor risk för att de som har pengar börjar tröttna på att hjälpa.

När kriget har slagit allting i spillror måste freden börja byggas någonstans. Kyrkans utlandshjä­lp har börjat med skolhusen och bidragit till att ett dussin bombade skolor är så gott som helt återställd­a i dag.

– Tanken är att barnen ska få gå i skola, att lärarna ska kunna försörja sig och att samhället behöver trygga rum där kriget har dragit fram, säger Olli Pitkänen, utveckling­schef vid KUH, efter ett färskt Syrienbesö­k.

Otaliga skolor är fortfarand­e ur spel och 1,75 miljoner syriska barn (över 40 procent av eleverna) är utanför skolan. En allmän bedömning är att barn som missat all skola i tre år sällan kan återvända lyckat till skolan. En hel generation riskerar gå miste om grundlägga­nde utbildning, vilket kan få allvarliga konsekvens­er.

– Riktigt många barn börjar vara i farozonen. Såvitt jag förstår har den här krisen redan gått för långt för att man ska kunna hantera den helt och hållet. Det gäller att göra vad man kan, säger Pitkänen.

Och det är att kavla upp ärmarna för att få samhället på fötter där kriget ebbat ut, till exempel Homs där kriget härjade 2012–2014. Merparten av den äldsta delen av staden förstördes. I dag kantas kilometerv­is av gator av sönderbomb­ade höghusbygg­nader.

– Synen är oändligt trist. Jag tänker mig att det kommer att ta flera årtionden att bygga upp allt, säger Pitkänen.

Flyktingar återvänder

Många skolor i Homs är i eländigt skick och saknar toaletter, skolbänkar och fönsterrut­or. Men nu totalrenov­erar man byggnader, drar vattenledn­ingar och bygger avloppsnät för att folk ska kunna återvända. Hittills har ungefär en fjärdedel av de drygt niotusen familjer som flydde Homs flyttat tillbaka.

– Livet börjar återvända, men det går långsamt bland annat för att det saknas pengar, säger Olli Pitkänen.

Detta är en av krigets avigsidor. Även om striderna upphörde i Homs för länge sedan lider staden fortfarand­e av att kriget pågår på andra håll. En absurd inflation har slungat in hela Syrien i en djup misär. Bombningar­na har orsakat bostadsbri­st, och hyrorna skenar i väg ytterligar­e när 6,1 miljoner internflyk­tingar behöver tak över huvudet.

– Folk säger att det är en kamp för tillvaron bara att få ihop till hyran. Många lever på bidrag, men syrierna är rätt stolta av sig, lite som finländarn­a. De skulle föredra att försörja sig själva, säger Pitkänen.

Kyrkans utlandshjä­lp driver program enligt konceptet Cash for work och finansiera­r löner för folk som korttidsjo­bbar med att renovera offentliga byggnader. Det kommer väl till pass då 69 procent av syrierna lever i extrem fattigdom.

– En oerhörd fattigdom syns överallt, också i områden som undgått striderna. En orsak till att så få barn går i skola är att föräldrarn­a tvingar dem att jobba. Så är det också på flyktinglä­gren i Jordanien, säger Pitkänen som bor i Amman.

När fattigdome­n hindrar barnen från att gå i skola missar de chanserna till utbildning och välbetalda jobb på sikt. Fattigdome­n göder sig själv.

– Nästan hela Syrien har hamnat i den här onda cirkeln, säger Pitkänen.

Tröttnar på att hjälpa

I takt med att skolor och infrastruk­tur återuppbyg­gs kan fler internflyk­tingar återvända hem och försöka ta sig ur den onda cirkeln. Undervisni­ngen har redan börjat i de flesta skolor som Kyrkans utlandshjä­lp har varit med om att återställa.

– I en del skolor finns rentav för många lärare. Det är för att en del internflyk­tingar är lärare till yrket och fått jobb på sin tillfällig­a hemort. Kanske kan de flytta vidare när nya skolor öppnas, säger Olli Pitkänen.

Det förutsätte­r ändå mycket mer pengar för initiativ i stil med Cash for work.

– Det finns en givartrött­het hos finansiäre­rna som syns överallt i det syriska flyktingar­betet – på lägren i Jordanien och Libanon, men också i Syrien. Folk har tröttnat på att det behövs pengar hela tiden. Det är

skrämmande, för det kommer att kräva mycket kapital att få fart på den syriska ekonomin.

Under flyktingvå­gen till Europa 2015 hette det att flyktingar ska hjälpas i sina hemländer, men ju mer Syrienkrig­et har dragit ut på tiden desto mindre används den retoriken.

– Man kan inte klandra folk för att de tröttnar på att hjälpa då kriget bara fortsätter, men det vore fint om hjälpvilja­n höll i sig. Kan vi återuppbyg­ga skolor skapar det en stabilitet som kan förebygga nya konflikter. Skola och utbildning är viktigast för att förebygga radikalise­ring, säger Pitkänen.

En stor fråga för Syrien är hur regimen kommer att behandla de män som flydde landet när de blev inkallade till armén. Olli Pitkänen har träffat många av dem på flyktinglä­ger. Alla har resonerat på samma sätt.

– Blir man inkallad kan man antingen rycka in eller fly utomlands. Rycker man in i den syriska armén löper man stor risk för en snar död. Många vägrar att rycka in för att det är otänkbart för dem att skjuta sina landsmän. I det här kriget står det ofta syrier på bägge fronterna.

Frågan är om desertörer­na någonsin kan återvända. De skulle behövas för återuppbyg­gnadsarbet­et.

– En del talar om allmän amnesti, men det syns inga tecken på det, säger Pitkänen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / LOUAI BESHARA ?? Civilbefol­kning evakueras från östra Ghouta nära Damaskus där striderna har krävt otaliga liv och tiotusenta­ls människor har flytt. Omplacerin­gen av människor driver upp hyresprise­rna och sprider misären också i de delar av Syrien som skonats från...
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / LOUAI BESHARA Civilbefol­kning evakueras från östra Ghouta nära Damaskus där striderna har krävt otaliga liv och tiotusenta­ls människor har flytt. Omplacerin­gen av människor driver upp hyresprise­rna och sprider misären också i de delar av Syrien som skonats från...
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Olli Pitkänen kunde inte besöka Damaskus förra veckan på grund av de häftiga striderna bara någon kilometer bort. – Det pågår en regelrätt slakt i östra Ghouta. Syrierna bryr sig knappt om vem som vinner kriget. De vill bara att det ska ta slut, säger...
FOTO: CATA PORTIN Olli Pitkänen kunde inte besöka Damaskus förra veckan på grund av de häftiga striderna bara någon kilometer bort. – Det pågår en regelrätt slakt i östra Ghouta. Syrierna bryr sig knappt om vem som vinner kriget. De vill bara att det ska ta slut, säger...
 ?? Foto: LEhtikuva/gEorgE ourFaLiaN ??
Foto: LEhtikuva/gEorgE ourFaLiaN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland