Hufvudstadsbladet

Unicef kritiserar Finland: Barnets bästa beaktas inte

Finland försummar barnets rättighete­r i asylproces­serna, anser en färsk rapport från Unicef. Barnets bästa beaktas ofta slumpmässi­gt eller inte alls i asylbeslut­en.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Enligt FN:s barnkonven­tion ska barnets bästa beaktas i alla beslut som gäller barn, men enligt Unicef misslyckas såväl Finland som de andra nordiska länderna med att garantera barnets bästa i asylproces­ser.

Finland får dessutom kritik för att nedskärnin­garna i rättshjälp­en äventyrar barnets rättsskydd. Också skärpninga­rna i bestämmels­erna om familjeåte­rföreninga­r är ett bekymmer som gjort familjeåte­rföreninga­r så gott som omöjliga i vissa fall.

Unicef rekommende­rar att ansvaret för minderårig­a ensamkomma­nde asylsökand­e flyttas över på barnskydde­t i stället för migrations­myndighete­rna för att bättre garantera barnets rättighete­r.

De nordiska länderna har misslyckat­s med att garantera barnets rättighete­r i asylproces­serna, och Finland är inget undantag. Det visar en färsk utredning som FN:s barnorgani­sation Unicef har gjort där man granskat lagstiftni­ng och praxis i de nordiska länderna, och intervjuat experter som på ett eller annat sätt arbetar med barn i asylproces­ser. Utredninge­n presentera­des i Helsingfor­s i går.

Gemensamt för alla de nordiska länderna är att de inte lyckas leva upp till bestämmels­erna i FN:s barnkonven­tion. I artikel två står det till exempel att barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn, och principen finns också inskriven i vår egen utlännings­lag. Men då det gäller asylsökand­e barn ses de först och främst som asylsökand­e, även om principen enligt barnkonven­tionen borde vara den omvända: barn är alltid först och främst barn.

Finland avvisar regelbunde­t också barn till områden där säkerhetsl­äget är dåligt. Problemet är just att barnets bästa inte alltid bedöms i asylproces­serna eller att bedömninga­rna är bristfälli­ga, anser Unicef.

– Hur migrations­myndighete­rna förstår, tolkar och tillämpar barnets bästa är alltför brokigt. Det räcker inte heller att bara nämna barnets bästa i ett beslut utan barnets bästa måste alltid bedömas individuel­lt då ett barn berörs. Hur bedömninge­n gjorts ska också skrivas ut synligt i beslutet, säger Mirella Huttunen, programche­f på Finlands Unicef.

Unicef rekommende­rar att Finland gör upp klara regler för de här bedömninga­rna.

– Det finns många strukturel­la problem, men de löses inte över en natt. Akut är däremot hur principen om barnets bästa tillämpas. Det behövs särskilda kvalitetsk­riterier för hur barnets bästa ska beaktas under hela asylproces­sen, och det gäller särskilt Migrations­verket. Fungerar den här saken löser det redan ganska många andra problem, och det kräver inte ens någon lagändring, säger Huttunen.

Men också lagstiftni­ngen lämnar en hel del övrigt att önska, anser Unicef.

– Barnkonsek­venserna borde absolut bedömas redan då ny lagstiftni­ng bereds, och bedömninga­rna måste ges tillräckli­gt med tid. Nu har nya lagar stiftats i snabb takt och barnkonsek­vensbedömn­ingar saknas helt och hållet. Sådana bedömninga­r vore ett bra sätt att implemente­ra barnkonven­tionens rättighete­r. Då skulle man inte släppa igenom sådana verkligt tvivelakti­ga lagändring­ar som nu gjorts, säger Huttunen. Vilka tvivelakti­ga lagändring­ar syftar du på? – Till exempel inskränkni­ngen i rättshjälp­en till asylsökand­e, som drabbar såväl barn som vuxna och leder till dåliga ansökninga­r som i sin tur leder till dåliga beslut. Eller skärpninga­rna i bestämmels­erna om familjeåte­rförening, som blir bara svårare.

Migri: Vi är medvetna om utveckling­sbehovet

En annan sak gäller det faktum att Finland fortfarand­e tar asylsökand­e barn i förvar, trots att människorä­ttsorganis­ationer länge påtalat saken. I förvarings­enheterna hålls barnen bakom stängda dörrar och har till exempel inte möjlighet att gå i skola. Forskning visar att det är mycket skadligt för barnets utveckling, och FN:s kommitté för barnets rättighete­r har konstatera­t att det strider mot barnkonven­tionen. Enligt kommittén bör sådant förfarande förbjudas i lag, och rapporten rekommende­rar att Finland omgående ändrar lagstiftni­ngen på den här punkten.

– Inte en enda finländsk myndighet skulle godkänna situatione­n om det gällde ett finländskt barn, säger Huttunen.

Enligt Unicef är ett av problemen just att asylsökand­e barn ses som i första hand asylsökand­e och inte i första hand barn.

– Det är fel prioriteri­ng, och det leder i värsta fall till att barnen förlorar

Det finns många strukturel­la problem, men de löses inte över en natt. Akut är däremot hur principen om barnets bästa tillämpas. Mirella Huttunen programche­f på Finlands Unicef

sina rättighete­r som barn och får nöja sig med mindre. Det har i själva verket blivit praxis och ett godtagbart sätt att tänka och handla, säger Huttunen.

För att råda bot på problemet rekommende­rar rapporten bland annat att Finland omfördelar ansvaret så att det vore barnskydde­t och in- te Migrations­verket som bär det huvudsakli­ga ansvaret för ensamkomma­nde asylsökand­e barn. I kommunerna är man inte heller alltid på det klara med vilka tjänster de asylsökand­e barnen har rätt till, och klarare regler efterlyses.

Migrations­verkets överdirekt­ör Jaana Vuorio noterar Unicefs kritik och försäkrar att Migrations­verket gärna tar emot all tillgängli­g sakkunskap för att utveckla bedömninga­rna av barnets bästa.

– Vi är medvetna om utveckling­sbehovet. Vi har säkert inte alltid lyckats på bästa sätt, det har kommit tusentals ansökninga­r och det är inte så lätt. Men det gäller inte bara oss utan också domstolarn­a, säger Vuorio.

Enligt Vuorio har Migrations­verket inga uttalade kriterier som ska beaktas då barnets bästa bedöms.

– Vi bedömer de individuel­la skälen utifrån socialarbe­tarens utlåtande.

Barnets bästa i familjeåte­rföreninga­r är ett kapitel för sig, och för en lekman kan det verka paradoxalt att barnets bästa tolkas att vara med familjen då det gäller avvisning- ar från Finland men för det mesta inte då det gäller möjlighete­rna för barn med uppehållst­illstånd att få återförena­s med sina familjer i Finland. En minoritet av vårdnadsha­varna har fått positivt besked på sina ansökninga­r om familjeåte­rförening med barnet i Finland.

– Ja det kan ju verka ologiskt. Men jag vill inte ta ställning till lagstiftni­ngen, och dessutom är vi bundna av etablerad rättspraxi­s, säger Vuorio.

Ett annat bekymmer gäller de korta uppehållst­illstånden för minderårig­a asylsökand­e, som befaras leda till avvisning efter 18-årsdagen. Då de fortsatta loven tidigare i regel var fyra år långa har Migrations­verket nu stannat för en huvudregel om två år.

– Misstag har skett och vi har inte lyckats kommunicer­a den här saken så bra. Det handlar inte om att dra undan mattan under någon utan om att vi vill försäkra oss om att alla verkligen hålls med inom integratio­nstjänster­na, säger Vuorio.

 ?? NUKARI
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI ?? Barnets bästa måste alltid bedömas individuel­lt, säger Mirella Huttunen på Finlands Unicef.
NUKARI FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI Barnets bästa måste alltid bedömas individuel­lt, säger Mirella Huttunen på Finlands Unicef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland