Hufvudstadsbladet

Valtteri Bottas tänker vara nummer ett i år

Valtteri Bottas har kommit fram med en idé hur han skall kunna slå sin stallkamra­t Lewis Hamilton.

- FREDRIK AF PETERSENS

Världsmäst­aren och dominanten Hamilton är utan tvekan bland hans svåraste konkurrent­er men han räknar också in de bägge Ferrariför­arna Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel samt Max Verstappen och Daniel Ricciardo, som bägge kör för Red Bull.

Förra året vann den finländska föraren tre lopp, i Ryssland, Österrike och Abu Dhabi. 2018 skall det bli fler.

– Jag har ju slagit Hamilton. Vinner man VM-titeln fyra gånger är man en av de bästa genom tiderna och han är tuff. Den nya bilen känns riktigt bra och passar nog min körstil bättre. Den förra var svårare att bemästra, säger Bottas.

– Mitt andra år hos Mercedes ger mig därmed möjlighete­n att köra på en högre nivå än i fjol. Teamet förväntar sig mer av mig i år och det gör jag själv också. Och att jag fick pole position och vann i Abu Dhabi gav mig ett självförtr­oende som finns kvar. Hamilton körde så hårt han kunde men jag slog honom.

Vinn eller försvinn

– Om jag ställer in mig på att vara nummer två inom stallet kan jag lika bra stanna hemma.

– Vad är nyckeln till framgång? Att vara jämn. I fjol gick det lite upp och ner. I några lopp körde jag bra och i andra sämre och det var därför Hamilton slog mig.

Bottas samlade 58 poäng mindre än stallkamra­ten och blev trea i VM. Men han körde in 83 poäng i de fem sista loppen och det var mer än någon annan.

Så förhoppnin­gsvis blir det ingen formsvacka som i mitten av 2017. Hamilton är känd för att undvika svackor.

– Alla vet vad jag vill ha och jag är beredd att göra allt för att bli världsmäst­are. Och jag har aldrig lärt mig så mycket som hos Mercedes. Förra säsongen var ett läroår. Lärde känna många nya människor och ett helt nytt sätt att arbeta. Nu skall jag omsätta allt i praktiken.

– Men perfekt kan man aldrig bli för man har alltid svagheter. Dem kommer jag dock att minimera så långt det går. Sen blir han lite filosofisk. – Formel 1 handlar om detaljer och man kan bara få ett bra resultat om allt och alla passar ihop. Förra året lärde jag mig mycket, även om vissa lektioner var tuffa, och det skall jag nu omsätta för jag är en bättre förare än för tolv månader sedan.

Måste kvala bättre

Bottas vet också var hans svaga sida var förra året. Kvalet.

– Det var Hamiltons styrka och just där måste jag förbättra mig för om man startar längst fram har man också de bästa chanserna att vinna.

Engelsmann­en är känd för att psyka sina motståndar­e. Ingen har väl glömt hans verbala attacker mot Nico Rosberg eller Sebastian Vettel. Kommer Bottas att ta till samma ”vapen” mot sin stallkamra­t?

– Jag gillar inte sådant spel. Har ingen lust att slösa bort min tid på sådana larviga spel som inte är min stil utan jag vill bara koncentrer­a mig på mig själv.

Däremot står det helt klart att finländare­n inte har råd att vara den snälla grabben på andra sidan av garaget. Målet är att få Lewis i gungning om han skall ha en chans att vinna den eftertrakt­ade titeln. Nico Rosberg lyckades så varför skulle Bottas inte kunna göra om det. Men vill han?

– Om jag kör på det sätt som jag förväntar av mig själv kommer vi att gå många tuffa dueller. Men jag måste inte ändra mitt sätt att gå tillväga för att nå framgångar.

Bara tia i rankning

I en enkät bland stallchefe­rna om vem som var den bästa föraren förra året kom Valtteri bara på tionde plats. Trots bronsplats­en i VM-se- rien. Men det bekymrar inte honom.

– Tänker verkligen inte på om jag är undervärde­rad eller inte. Det hela beror på vad man presterar på banan och det viktigaste är att stallet vet på vilken nivå jag körde och vad jag kan. De måste veta att jag är den rätte föraren för stallet.

Alla och framför allt Bottas själv vet att han har en stor press på sig i år. Finländare­n kör för ett nytt kontrakt. Kommer trycket att bli för stort? – Jag förväntar mig att han attackerar Lewis, säger stallchefe­n Toto Wolff.

– Han måste göra det. Klarar han av det är han en av de bästa i formel 1.

Att Wolff gillar Bottas är ingen hemlighet.

– Han är en speciell människa och du märker att han fått det av sin pappa. Han kommer alltid och säger hej. Valtteri vill vinna genom hårt arbete och meriter. Och det finns inget som han döljer för mig.

Wolff förväntar sig att Bottas skall vara med och köra om titeln.

– Han har en järnhård vilja och vill visa vad han kan. Jag är helt övertygad om att vi kommer att se en mycket bättre Valtteri för han vet vilka svagheter han hade förra året och var hans styrka finns. Han är en tuff kille som gick igenom en svår period förra året men jag varken märkte eller såg det på honom. Det var inte förrän långt senare att han medgav att det gick honom på nerverna. Hans karaktär medgav dock inte att man visar något utåt. De bästa kommer alltid tillbaka efter ett bakslag.

Nummer två

Den fyrfaldige världsmäst­aren Hamilton kan räkna med vissa fördelar inom stallet även om Wolff dementerar dylika uppgifter.

– Det enda vi kan göra är vara rättvis mot båda, stöda dem och se till att de kör på samma villkor. Men sedan sitter de ensamma i bilen och då är det upp till dem. Och jag behöver inte ödsla tid på att jämka mellan två stridstupp­ar. Förr hade vi en glad och en olycklig förare och det har vi inte längre.

Engelsmann­en har kritiserat­s för sitt jetset-liv mellan loppen. Lewis intresse är musik, mode och familjen. Många gånger gör han korta utflykter till Los Angeles med sitt privatplan för att träffa musiker.

– Det är hans liv och jag har inget emot det så länge det blir de resultat i loppen som vi vill ha. Lewis behöver det och man såg hur snett det gick när han var hos McLaren.

Hamilton har sagt att han kände sig instängd och var mer eller mindre tvungen att leva och göra exakt som stallchefe­n Ron Dennis ville.

– Vi hade också svårighete­r i början. Niki Lauda sa att det var helt oacceptabe­lt att Hamilton var i USA två dagar innan ett lopp men jag sa så länge resultaten infinner sig kan han vara den han vill och göra vad han vill.

Att Bottas är rena rama motsatsen är ingen hemlighet. Finländare­n är helst hemma.

Jetset mot hemmamys. Världsmäst­aren mot utmanaren. Hamilton mot Bottas.

 ?? FOTO: EPA/ALEJANDRO GARCIA ?? Nu gäller det. Valtteri Bottas vet att han kör för ett nytt kontrakt.
FOTO: EPA/ALEJANDRO GARCIA Nu gäller det. Valtteri Bottas vet att han kör för ett nytt kontrakt.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS ?? Stallchefe­n Toto Wolff (i mitten) vill att Bottas utmanar Hamilton.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS Stallchefe­n Toto Wolff (i mitten) vill att Bottas utmanar Hamilton.
 ?? Foto: LEhtikuva/JustiN taLLis ??
Foto: LEhtikuva/JustiN taLLis
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland