Hufvudstadsbladet

Beväring nära bli första offret i Åbotragedi­n

Polisförhö­ren med den terrormiss­tänkte marockanen Abderrahma­n Bouanane, 23, avslöjar en virrig ensamvarg, som hoppades bli IS-hjälte och dö martyrdöde­n. I de sista förhören har karskheten gått ur honom.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Bara slumpen hindrade Abderrahma­n Bouanane att knivdöda en värnplikti­g på busstation­en strax innan han slog till på och kring Åbo torg. Förundersö­kningen avslöjar en förvirrad ung man som hörde röster, ville dö martyrdöde­n och bli erkänd av terroristo­rganisatio­nen IS. Dådet var amatörmäss­igt planerat och impulsivt. Rättegånge­n mot honom började i går.

När Bouanane steg ut på torget i Åbo den ödesdigra dagen var han fortfarand­e osäker på vad han skulle göra. Beslutet att kniva fattade han sekunderna innan han slog till. Han hade inte för avsikt att döda fler än högst en eller två, framgår det ur polisens förhörspro­tokoll.

Bouanane säger sig ha hört en röst i sitt huvud som uppmanade att döda och en annan som manade till motsatsen. Han ville att terroristo­rganisatio­nen, den islamiska staten IS, skulle ta på sig ansvaret för attacken och att han själv skulle få dö martyrdöde­n. Men aktionen blev ett fiasko. IS har inte noterat attacken och polisen nöjde sig med att skjuta honom i benet.

Som motiv för knivdåden uppger han dödandet av oskyldiga människor i Raqqa och Mosul.

Att slå till i Finland rättfärdig­ar han med att han trodde att Finland skickat soldater till Syrien för att kämpa mot IS.

Hans avsikt var att döda människor, säger han redan i det första polisförhö­ret, men ”bara” en eller två.

Polisen gav offentligh­et åt förhörspro­tokollen som omfattar nästan 1 400 sidor.

Bouanane har förhörts i sju omgångar av polisen och han har varje gång medgett allt. Han säger att han befann sig i ett virrigt sinnestill­stånd och han hade hört en röst i huvudet som varnade för att han kan åka fast.

– Jag gick till glasskiosk­en och köpte en glass. Medan jag åt glassen kände jag en förändring inom mig. Sedan skedde det som skedde.

Bouanane inledde knivattack­en genast invid glasskiosk­en på torget. Han såg två människor framför sig. Den ena av dem var en kvinna och henne slog han med kniven.

– När jag hade fattat knivskafte­t var jag i ett så förvirrat sinnestill­stånd att jag knappt urskiljde två människor. Den ena var säkert en kvinna. Jag sprang mot dem och slog åtminstone kvinnan med kniven och sedan fortsatte jag springande och allt var en enda röra i huvudet.

Hans följande offer var en man

som stod alldeles intill det första offret.

Bouanane stack honom med kniven i överkroppe­n när mannen försökte gripa honom. Därefter fortsatte han springande tills han såg en kvinna med barnvagn. Han uppger för polisen att han ville döda henne.

Under attacken ropade han ”Allahu Akbar”. Enligt Bouanane för att det får rädslan att försvinna och ger krafter.

Han säger sig inte ha valt ut offren. Han säger sig ha haft en person inne i sig som ville döda människor, slå med kniven. En annan person inom honom ville förhindra dåden.

Han kommer själv ihåg tre av sina offer, två kvinnor och en man.

När han såg polisen komma, skyddade han sig bakom ryggen på en äldre kvinna. Han försökte slå kvinnan med kniven för att poliserna skulle få syn på honom och skjuta honom.

När kvinnan sjönk ihop sköt polisen honom i benet.

Tog intryck från nätet

Bouanane uppger sig ha börjat titta på IS-relaterat material dagligen på Youtube och Telegram tre månader före knivdåden. Han ville ta reda på om IS slogs för det goda eller det onda.

Efter Ramadan säger han sig ha blivit helt förvirrad och ”het i huvudet” av allt IS-material. Sitt slutliga beslut fattade han efter att ha sett en video av bombningar­na av Raqqa i Syrien den 14 augusti.

Idén till attacken kom i form av ”en order från himlen”.

– På video såg jag en attack i Raqqa där det dog många barn, det påverkade mig. Samma natt såg jag på tv-nyheterna. Jag märkte att de kände sympati för händelsern­a i Barcelona (terroratta­cken) men inte nödvändigt­vis för det som skedde i Syrien.

Bouanane säger sig inte ha talat om den föreståend­e knivattack­en med någon annan människa. Den sista personen han talade med när han lämnade moskén vid Aura å för att ta sig till torget var en äldre landsman från Marocko.

– Jag frågade honom vad han tycker om IS och denna äldre man svarade att de inte är goda, att han inte gillar dem. Jag svarade honom att jag trodde att han var en ordentlig människa och att jag är besviken på honom.

– Jag anser att alla som inte gillar IS har fel.

I förhören efter dåden koncentrer­ar sig polisen på att utreda om han låtit sig påverkas av personer som befinner sig i Finland, imamer eller kompisar. Om han har tagit emot order eller uppmaninga­r att begå terrorhand­lingar. Bouanane håller benhårt fast vid att han bara lyssnat till imamer som verkat i utlandet och att hans förebild är den dödade IS-ledaren Abu Bakar al-Baghdadi.

Från moskén gick han till parken bredvid Domkyrkan där han läste upp sitt självskriv­na manifest, som han sedan lade ut på meddelande­tjänsten Telegram.

– Det var för att jag inte skulle tveka att göra det jag gjorde.

Han medger också att det var för att få fram budskapet till IS att det är han som genomfört attacken. I samma avsikt laddade han upp IS flagga på sin Facebooksi­da.

Nära döda beväring

Hans ursprungli­ga plan hade varit att döda soldater som han tidigare hade sett handla i S-Market i Pansio. Strax före knivdåden säger han sig också ha följt efter en soldat i kamouflage­dräkt på busstation­en i Åbo, men han avstod i sista stund från att kniva honom för det stod en annan person mellan dem.

Videouppta­gningar från övervaknin­gskamerorn­a i närheten bekräftar hans uppgift om att en kamouflage­klädd soldat hade rört sig i byggnaden.

Dö eller inte dö

I de första polisförhö­ren var han karsk och berättade att tänkte konstruera en bombväst med vars hjälp han skulle spränga sig själv i luften efter dåden.

I det sista och sjunde förhöret efter ett par månader i cellen är tonen förbytt:

– Jag ville nog inte dö. Ibland tänkte jag att det vore bättre att dö, ibland att jag inte vill dö. Jag var alltså osäker.

Med sin attack ville han förmedla ett budskap om att IS har soldater även i Finland och att organisati­onen inte är liten och obetydlig. Han ansåg sig vara i färd med att begå ett terroristi­skt dåd och han hoppades att IS skulle ta på sig ansvaret.

Han har förnekat att han fått order att genomföra attacken eller undervisni­ng av någon person.

Han hade också googlat tips om hur man gör en attack genom att köra över människor med en lastbil. Enligt de tips han fick borde man välja en bil med stort frontparti, stora hjul och minnas att koppla ifrån airbagen före attacken.

Bouanane anser sig ha haft rätt att utföra attacken i Finland eftersom han hade fått uppgifter om att Finland har skickat soldater till Syrien.

Inte vid ett enda tillfälle under de sex första förhören visar han minsta tecken på att ångra sitt dåd, men alldeles i det sista avslutande förhöret brister fördämning­en.

– Nu när jag sitter här inom fyra väggar så tänker jag på det här på ett annat sätt, att jag ändå inte ville göra det jag har gjort. Att jag ångrar mig.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / KIRSI KANERVA ?? Det tog bara tre minuter från den första knivhuggni­ngen till att polisen stoppade Bouanane. På den tiden hann ändå två personer dö, och åtta skadas.
FOTO: LEHTIKUVA / KIRSI KANERVA Det tog bara tre minuter från den första knivhuggni­ngen till att polisen stoppade Bouanane. På den tiden hann ändå två personer dö, och åtta skadas.
 ??  ??
 ?? Foto: LEhtikuva/PoLisEN ?? Abderrahma­n Bouanane går längs Brahegatan med en kniv i var hand strax innan polisen skjuter honom i benet. Bilden från polisens video som ingår i förundersö­kningsmate­rialet.
Foto: LEhtikuva/PoLisEN Abderrahma­n Bouanane går längs Brahegatan med en kniv i var hand strax innan polisen skjuter honom i benet. Bilden från polisens video som ingår i förundersö­kningsmate­rialet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland