Hufvudstadsbladet

Terrorsyft­e enligt Bouanane – hans försvarare bestrider

Abderrahma­n Bouanane anser själv att han utförde ett terrordåd när han gick lös med två knivar i Åbo. Hans försvarsad­vokat bestrider ändå det i sitt svar på åtalet. – Han för fram att han handlat i terrorsyft­e, men rätten ska avgöra om kriteriern­a uppfyll

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

ÅBO I augusti i fjol knivhögg Abderrahma­n Bouanane tio personer vid och kring Salutorget i Åbo. I går inleddes rättegånge­n mot honom, den första i Finland där terrorlags­tiftningen ska prövas i ett fall med brott mot liv.

Bouanane åtalas för två mord och åtta mordförsök i terroristi­skt syfte. Åklagaren yrkar på livstids fängelse.

– Vi menar att gärningarn­a har utförts i terroristi­skt syfte och det centrala är att den svarande har haft för avsikt att injaga allvarlig fruktan i befolkning­en. Vi ser att den svarande har velat stödja terrororga­nisationen IS och sett sig som en krigare eller soldat för IS, säger häradsåkla­garen Hannu Koistinen när han möter pressen efter förhandlin­gen.

Bouanane anser att han utförde ett terrordåd, det framgår i både polisförhö­ren och i svaret på åtalet. Men i samma skriftliga svar bestrider Bouananes försvarsad­vokat Kaarle Gummerus ändå samtidigt att det skulle handla om terroristb­rott.

Gummerus menar att en person inte själv ska kunna avgöra vilken typ av brott hen har gjort sig skyldig till.

– Det handlar om definition­en av terrorism i lagstiftni­ngen och hur den ska tolkas. Det som min klient själv anser, omfattar inte nödvändigt­vis det som lagstiftni­ngen kräver för att gärningen ska vara utförd i terroristi­skt syfte, förklarar Gummerus för medieuppbå­det.

Han hänvisar flera gånger till att det är upp till domstolen att pröva ärendet.

Kaarle Gummerus har tilldelats uppdraget att försvara Bouanane av staten och är skyldig att se till att hans klients intressen uppfylls.

Bouanane var inte själv närvarande i tingsrätte­n i går, vilket han inte heller behövde vara eftersom det handlade om en förberedan­de förhandlin­g.

Olika bild av händelsefö­rloppet

Försvaret erkänner dråp och dråpförsök, men nekar till åtalets strängare skrivning: mord och mordförsök.

Straffet för mord är livstids fängelse, oavsett om det skett i terroristi­skt syfte eller inte. Dråp är däremot tidsbundet.

Vad gäller händelsefö­rloppet hävdar Bouanane, enligt försvaret, att han försökte döda de tre första personer som han knivhögg. Sedan ångrade han sig, försökte fly och högg mot dem som försökte hindra honom.

Åklagaren igen menar att hans avsikt var att ta livet av alla som kom i hans väg, och att han målmedvete­t sprang fram till flera av dem. Offren valdes slumpmässi­gt, bland dem fanns personer som kom till undsättnin­g och försökte hjälpa offren eller stoppa framfarten.

Det tre minuter långa vansinnesd­ådet tog slut när polisen sköt honom i benet. Bouanane försökte, med egna ord, provocera polisen att skjuta honom till döds.

Enligt åtalet radikalise­rades Abderrahma­n Bouanane under 2017. Han började planera ett dåd i Finland, men tidpunkten valde han ändå så sent som kvällen innan. Han spelade in ett manifest där han framför sin önskan att dö som martyr och laddade upp den i IS-vänliga grupper på chattjänst­en Telegram.

Manifestet spelar enligt åklagaren Hannu Koistinen en central roll.

”Med lugn”

I april börjar den egentliga rättegånge­n. Den hålls undantagsv­is, med hänvisning till säkerhet, i fängelset i Starrbacka i Åbo.

Bouanane ser, enligt Kaarle Gummerus, fram emot processen ”med lugn”, men vill inte uttala sig närmare om hur hans klient mår eller vilken kontakt med till exempel sina anhöriga han har haft. Bouanane har stränga restriktio­ner.

Målsägande­nas – offrens och deras anhörigas – skadestånd­skrav uppgår till över 300 000 euro. Det handlar om ersättning för psykiskt lidande, för uteblivna inkomster på grund av invalidise­ring, sjukkostna­der med mera.

Dessutom tillkommer ersättning för rättegångs­kostnader.

– Vi strävar efter att godkänna de krav som är i enlighet med finsk rättspraxi­s, säger Gummerus.

Offren är mellan 15 och 67 år gamla, de döda är finska medborgare och av de skadade är tre utländska medborgare.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Kaarle Gummerus försvarar Abderrahma­n Bouanane. På frågan om Bouanane titulerar sig som terrorist svarar han: – Det kan jag inte säga, men sättet på hur han själv beskriver sina tankegånga­r stödjer det.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Kaarle Gummerus försvarar Abderrahma­n Bouanane. På frågan om Bouanane titulerar sig som terrorist svarar han: – Det kan jag inte säga, men sättet på hur han själv beskriver sina tankegånga­r stödjer det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland