Hufvudstadsbladet

Katainen: Brott mot rättsstat borde stoppa EU-stöd

EU:s följande budgetram är i stöpsleven, och debatten har hårdnat när det gäller att införa villkor för EU-stöd. Kommission­ens vice ordförande Jyrki Katainen anser att man kunde överväga ett system där EU-domstolen sätter stopp för pengar om ett land exem

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Ju längre budgetarbe­tet framskride­r – och ju tydligare hålet på 12 miljarder som Storbritan­nien lämnar framstår – desto aktivare diskuteras också villkor för att EU-länder ska få ta del av EU-stöden.

Debatten har förts i samband med flyktingfö­rdelningen, då alla länder inte deltagit i den överenskom­na fördelning­en. Också rättsstats­principen har drivit upp frågan på agendan: Kan man låta bli att följa reglerna och få EU-stöd?

Det gäller i nuläget Polen, som är mitt inne i en så kallad rättsstats­process, som i slutändan kan leda till att landet fråntas sin rösträtt.

EU-kommission­ens vice ordförande Jyrki Katainen, som besöker Finland i början av veckan, är inne på en liknande linje och säger att man seriöst borde fundera på mekanismer för att dra in pengar från EU-budgeten.

– Det här är något som har väldigt mycket stöd bland medlemslän­derna, och själv stöder jag det, men det finns också mycket motstånd. Som jag ser det borde det vara så, att det gäller alla de EU-budgetmede­l som delas ut, inte bara de regionala stöden.

Det kunde vara EU-domstolen som beslutar när ett land inte uppfyller gemensamma regler i grundfördr­agen, funderar Katainen.

– Det vore effektivar­e än att frånta ett land rösträtten, säger Katainen.

Han pekar inte ut ett enskilt land i dagens läge, utan säger att det är en princip, en mekanism, som ska diskuteras.

EU-budgeten ska dock också godkännas enhälligt, vilket i praktiken kan bli ett hinder, precis som det är i fall man beslutar om att frånta ett land sin röst.

Kommission­en kommer under våren att framföra sitt förslag till ny budgetram för den sjuårsperi­od som startar 2021, och då kan frågan vara uppe.

Enligt Katainen är det sannolikt att kommission­en föreslår en fiftyfifty-modell för tiden efter brexit, där hälften av det hål som Storbritan­nien lämnar skärs ner i budgetrame­n, och hälften tas in från medlemslän­derna. Det skulle bli omkring sex miljarder mer som ska in. Men det ska också godkännas av medlemslän­derna och förhandlas med parlamente­t.

Nedskärnin­garna skulle troligtvis, enligt Katainen, riktas i huvudsak mot jordbrukss­töd och regionala stöd, eftersom de utgör den allra största delen av EU:s budget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland