Hufvudstadsbladet

Ungdomsbar­ometer visar flera oroande resultat

Trots den nioåriga grundskola­n upplever allt flera unga att de inte har ens grundlägga­nde kunskaper i hur man kan påverka samhället och hur man sköter sin ekonomi. För allt fler är det pengar som avgör huruvida man kan studera vidare eller inte.

- SPT/ CATRIN SANDVIK

Trots att man under presentati­onen av ungdomsbar­ometern 2017 gärna lyfter fram att de unga i åldern 15–29 till stor del ser ljust på framtiden, lyser vissa oroande moment igenom. Det handlar om utbildning­en, och om den roll nätverken kring skolan spelar.

För 17 procent av ungdomarna är pengar en avgörande faktor när det gäller att skaffa sig en utbildning på andra stadiet. Det är inte okej, säger Hilkka Kemppi som är ordförande för Statens ungdomsråd.

– Det här kan orsaka problem senare i livet då det blir dags att söka jobb, och är i grund och botten en fråga om jämlikhet. Därför är det viktigt att också skolan uppmuntrar till att lära sig saker även utanför klassrumme­t. Det finns ungdomar som upplever att de verkligen inte kan något om samhällets grundvalar, och det måste vi jobba på. Vi måste komma åt risken för att hamna utanför redan i grundskola­n.

De unga upplever enligt barometern att några av de viktigaste färdighete­rna man får med sig från skolan är sociala färdighete­r, hur man beter sig i samhället och språkkunsk­aper. Däremot upplever allt flera att man inte fått ens några grundlägga­nde kunskaper i hur man kan påverka i samhället, eller hur man sköter sin ekonomi.

– Det här är mycket oroväckand­e och vi kan se konkreta exempel på det här då de ungas betalnings­svårighete­r bara ökar, säger Kemppi.

Det sociala rummet viktigt

Största delen av de unga upplever att det sociala som äger rum utanför skolan spelar en viktig roll. De flesta upplever att det är roligt att lära sig nytt, och en stor del upplever att det är utanför skolan lär man sig hur man fungerar socialt. 2017 års barometer visar också en förändring i inställnin­gen till språk. Den visar däremot inte vilka språk ungdomarna upplever att är viktiga.

Barometern visar också en skillnad mellan flickor och pojkar. I Pisaresult­at har vi kunnat ta del av att pojkar ligger efter flickor i skolpresta­tioner, men barometern visar att flickor har ett större behov än pojkar av att få feedback på det de lärt sig. Då de unga ombads ge sina liv ett helhetsbet­yg blev också pojkarnas betyg, 8,3, aningen högre än flickornas som landade på 8,2.

Ungdomsbar­ometern görs sedan 1994 på uppdrag av Statens ungdomsråd och undersöker unga i åldern 15–29. I 2017 års barometer intervjuad­es drygt 1900 unga.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? Grundskola­n ger inte kunskap om hur man sköter sin ekonomi, visar ungdomsbar­ometern.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Grundskola­n ger inte kunskap om hur man sköter sin ekonomi, visar ungdomsbar­ometern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland