Hufvudstadsbladet

Ny apotekstjä­nst levererar antibiotik­an samma dag

Universite­tets apotek snabblever­erar nu nätköpta receptbela­gda läkemedel i huvudstads­regionen. I området bor 1,1 miljoner potentiell­a kunder.

- ANNIKA RENTOLA

Universite­tets apotek har kört i gång ett pilotproje­kt med snabba hemleveran­ser av både receptbela­gda läkemedel och andra apotekspro­dukter. Konceptet är att det kunden beställer och betalar över nätet före klockan 14 levereras hem samma dag. Till en början erbjuds de vanligaste receptläke­medlen och produkter som kosmetik och vitaminer.

Att köpa receptbela­gda läkemedel via apotekets nättjänst är inte nytt i sig, det har man kunnat göra sedan 2012, men då har leveranser­na räckt några dagar.

Utveckling­sdirektör Jani Mäntylä på Universite­tets apotek säger att kundrespon­sen hittills visar att leveranser­na fungerar som planerat.

– När beställnin­garna kommit in före 14 får kunderna ett meddelande vid 16-tiden med informatio­n om när beställnin­gen anländer. Då ska tiden stämma plus minus en halvtimme.

I praktiken betalar kunden sitt inköp via nätet så att FPA-avdraget beaktas med en gång. Därefter kan den rådgivning som apoteksper­sonalen ger till exempel skötas via en säker chatt. Och ni är säkra på att leveransti­derna håller? – Ja. När leveransti­den närmar sig får kunden dessutom ett nytt meddelande som visar var på kartan leveransen rör sig.

Den nya snabblever­ansen ska vara till nytta för den som inte kan vänta i två dagar på en antibiotik­akur eller på sina värktablet­ter, men också för dem som av en eller annan orsak har svårt att ta sig till ett fysiskt apotek.

Snabblever­anserna körs ut vardagar, men inte under helger och kostar 5,90 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland