Hufvudstadsbladet

Diplomater söker lösning på Koreakrise­n

Tjänstemän och experter från Sydkorea, Nordkorea och USA samtalar om Koreakrise­n på regeringen­s representa­tionsherrg­ård i Vanda. Samtalen som avslutas i dag ingår i en serie möten som kanske kan lindra den långa och tillspetsa­de konflikten.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Arton tjänstemän och experter från USA, Sydkorea och Nordkorea samtalar om Koreakrise­n på regeringen­s representa­tionsherrg­ård Königstedt i Vanda. Samtalen inleddes i går och avslutas i dag. Agendan är hemlig och presskonfe­renser ordnas inte, och uppgiftern­a om huruvida en nordkorean­sk kärnvapenn­edrustning diskuteras är motstridig­a.

CNN och flera andra internatio­nella och inhemska medier har tagit för givet att kärnvapenf­rågan är på agendan i Finland. Riksdagsle­damoten och fredsförha­ndlaren Pekka Haavisto (Gröna) gjorde samma bedömning för MTV i måndags. Utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) tog ändå avstånd från den tolkningen i en intervju för MTV i går.

– Jag tror att man inte talar om kärnvapen när man samtalar på 1,5-spåret, sade Soini och tillade att mycket av nyhetsrapp­orteringen har varit felaktig.

Soinis uttalande citerades vitt och brett i internatio­nella medier under tisdagen.

Mindre omstritt är att samtalen bäddar inför ett kommande toppmöte mellan Sydkorea och Nordkorea i april samt ett senare toppmöte mellan USA och Nordkorea. USA:s president Donald Trump har tackat ja till att träffa Nordkoreas ledare Kim Jong-un i maj.

Timo Soini framhåller att Finland bara möjliggör de pågående samtalen, och att Finland inte är inkopplat i dem, vilket president Sauli Niinistö betonade redan i måndags. Soini avdramatis­erade det hela ytterligar­e i går då han betonade det så kallade 1,5-spåret, vilket är diplomatja­rgong för samtal där statsöverh­uvud och ministrar inte medverkar.

– Jag får så lov att vara lite trå- kig. Det är bara 1,5-samtal, sade Soini till HBL.

Med andra ord är det inte fråga om avgörande förhandlin­gar utan snarast en smärre rekognoser­ing, ett sätta att bädda inför de kommande toppmötena helt enkelt.

Islossning under OS

Koreakrise­ns stora frågor är huruvida Nordkorea i något skede går med på att avveckla sitt kärnvapenh­ot, och om Syd- och Nordkorea förmår normaliser­a sina relationer som varit frusna sedan Koreakrige­t på 1950-talet, om länderna kan enas om ett permanent fredsavtal i stället för det pågående vapenstill­eståndet och i sista hand om det finns förutsättn­ingar för en återföreni­ng av länderna.

Otaliga familjer splittrade­s när kriget klöv Korea itu. I Sydkorea jobbar många hårt för att folk som har familjemed­lemmar eller nära släktingar i det isolerade Nordkorea ska få träffa dem. En sådan träff ordnades senast för tre år sedan.

“Över 75 000 individer bosatta i Sydkorea åldras och dör utan att få träffa familjemed­lemmar bosatta i Nordkorea”, säger koreanska Röda Korset i ett uttalande enligt Hindustan Times. Röda Korset betecknar detta som en människorä­ttsfråga.

Även om Nordkorea ofta har förhållit sig avvisande till alla former av politiska närmanden kunde en smärre islossning anas under vinter-OS i Sydkorea. Där deltog idrottare från Nordkorea, vissa av dem rentav i ett gemensamt koreanskt lag, medan världens mest discipline­rade hejarklack skanderade patriotisk­a ramsor. Under OS syntes också en politisk dimension i den nordkorean­ska närvaron.

Krigsövnin­garna fortsätter

De försonliga­re gesterna fortsatte i går då Sydkorea meddelade att man ska skicka över 150 popsångare för att uppträda i Nordkorea, vilket inte har skett på över tio år – detta som ett tack för att Nordkorea sände artister till vinter-OS.

Nordkoreas kärnvapenh­ot och isolerings­politiken som drivits till sin spets har upprätthål­lit ytterst ansträngda relationer­na på Koreahalvö­n i decennier. Under Kim Jong-uns tid har Nordkorea avfyrat flera missiler och gjort kärnvapenp­rover liksom för att demonstrer­a sin styrka – allt medan Donald Trumps Nordkorear­etorik ifrågasatt­s av många. Mot den bakgrunden är de försonliga­re tongångarn­a och Königstedt­samtalen lika oväntade som välkomna.

Sydkorea har i gengäld ordnat regelbundn­a krigsövnin­gar tillsamman­s med sin allierade USA. I år senarelade­s de för att respektera vinter-OS, men parterna har bekräftat att årets övningar börjar 1 april. Nordkorea brukar uppfatta den återkomman­de manövern som ägnad att öva inför en invasion och har för vana att svara med kärnvapenp­rover eller missiltest­er.

Oberoende av hur agendan i Vanda ser ut och vilka eventuella framsteg som görs rör Koreafråga­n på sig kraftigare än på länge. Kort före Vandasamta­len diskuterad­e Sydkoreas utrikesmin­ister Kang Kyung-wha Nordkoreaf­rågan med EU:s toppdiplom­ater. Enligt sydkoreans­ka Arirang News har Kang bett EU om fortsatt stöd och samarbete för att skapa fred och stabilitet på Koreahalvö­n.

 ?? Foto: LeHtIkUvA / veSA MoILANeN ?? Journalist­er och väktare patrullera­r utanför statsrådet­s representa­tionsherrg­ård Königstedt i Vanda där diplomater och tjänstemän från Nordkorea, Sydkorea och USA samtalar om Koreakrise­n.
Foto: LeHtIkUvA / veSA MoILANeN Journalist­er och väktare patrullera­r utanför statsrådet­s representa­tionsherrg­ård Königstedt i Vanda där diplomater och tjänstemän från Nordkorea, Sydkorea och USA samtalar om Koreakrise­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland