Hufvudstadsbladet

Besvärlig båge ska rädda förarnas liv

Störtbågen som sitter framför sittbrunne­n och som skall skydda mot exempelvis ett flygande däck är en het potatis inför säsongen.

- FREDRIK AF PETERSENS

Vem har utvecklat den? Fia har länge undersökt hur man kan skydda förarna mot flygande vrakdelar och däck. 2015 föreslog Mercedes, som kom på namnet, Halo och den har förbättrat­s av Fia.

Vad består Halo av?

De första prototyper­na var gjorda av stål. Ferrari byggde en av stål och kolfiber. Den båge som i dag sitter på bilarna är gjord av titan.

Hur tung är den?

Totalvikt med alla delar är 15 kg.

Vem tillverkar Halo?

Tre specialfir­mor. CP Autosport, Tyskland, STT, England, och VSystem, Italien. Hur stor belastning måste Halo motstå? Från ovan ett tryck på 116 kilo newton, motsvarar 12 ton, på framsidan 46 kn, 4,7 ton, och från sidan 93 kn, 9,5 ton i minst fem sekunder. Det är inte själva bågen som är det största problemet utan förankring­en i chassit som måste stå emot belastning­en. Om systemet inte klarar kraven blir bilen inte homologier­ad.

Stör Halo aerodynami­ken?

Bakvingen på de nya bilarna sitter lägre och det minskar den negativa effekten av Halo. Dessutom får vissa delar av bågen användas som luftledare.

Blir sporten säkrare?

Mycket svårt att svara på.

Är Halo den slutgiltig­a lösningen?

Nej. Av allt man testat var Halo det

bästa när det gäller säkerheten men man kommer också att arbeta med alternativ som exempelvis en sköld eller aeroscreen som Red Bull tagit fram. Kommer alla Halo att se likadana ut? Nej, men alla är gjorda av titan. Teamen har ett spelrum på två centimeter för att klä den med kolfiber. Utsidan får lackeras som man vill men inte insidan för man anser att det skulle störa föraren.

Hur bra är sikten?

Några, men inte alla, förare säger att man vänjer sig ganska snabbt. De som inte gillar det säger att ibland hinner ögonen inte med att vänja sig snabbt om man råkar titta på mittstolpe­n och sedan på banan. Mittstolpe­n är 20 millimeter tjock men kommer att minskas till 16. Hur snabbt måste en förare komma ur bilen utan hjälp? Tidigare var det fem sekunder. Med Halo är det sju. Sitter föraren fast om bilen slår runt? Enligt FIA nej, för tack vare Halo så kommer nosen att ligga högre upp från marken än utan. Man har gjort många tester och föraren kunde utan problem klättra ur bilen. Skulle en förare ha fastnat och man måste ta bort Halo tar det bara två sekunder att såga av den främre stolpen och fem för de på sidorna. Räddningsm­anskapet kommer att ha de rätta verktygen.

 ?? FOTO: LLUIS GENE ?? Het potatis. Halo delar åsikterna inom formel 1.
FOTO: LLUIS GENE Het potatis. Halo delar åsikterna inom formel 1.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland