Hufvudstadsbladet

Till Moskva med kniven mot strupen

Match fyra blev en rysare med besk bismak för Jokerit. I stället för att resa till Moskva jämsides med CSKA är Jokerit tvunget att klara tre matchbolla­r om man vill gå till konferensf­inalerna.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Som bäst är slutspelsm­atcher högklassig­a kamper där de små marginaler­na avgör. Det gällde match fyra mellan Jokerit och CSKA Moskva. Och nu var det Jokerit som fick erfara det på ett bittert sätt. Det blev en uddamålsfö­rlust och nu står Jokerit framför ett näst intill omöjligt uppdrag då storklubbe­n CSKA leder med 3–1 i matcher.

– Det grämer helt helvetes mycket att vi förlorade. Men vi måste glömma den här matchen direkt. Men det går inte att förneka att det här hade varit en viktig match att vinna, säger Jesse Joensuu besviket.

Jokerit var tvungen att klara sig bland annat utan backtrion Matt Gilroy, Niclas Andersen och Jesper B. Jensen (avstängd i matchen). Då steg anfallarna Tomi Mäki och Petteri Wirtanen fram och fyllde sina rutor på backpositi­onen med besked. 21-åriga Erik Embrich, som lirat Mestishock­ey i Kiekko-Vantaa, KHL-debuterade i Jokerits fjärdekedj­a.

– Fast killarna som fattas är hur tuffa som helst, så har reserverna alltid fyllt sina rutor och spelar bra KHL-hockey, säger Joensuu om det kniviga läget.

Matchserie­ns och kanske hela KHL-slutspelet­s hetaste spelare, CSKA-målvakten Ilja Sorokin, spelade än en gång en stor roll. Sorokin har varit alldeles grym: i första omgången höll han nollan tre gånger mot Spartak Moskva och mot Jokerit har han bara släppt in tre mål på fyra matcher. Sorokins räddningsp­rocent i KHL-slutspelet är ofattbara 97,6.

Jokeritmål­vakten Karri Rämö var bra han också och han tände hemmapubli­ken alltid då plockhands­ken fladdrade till, men inte ens hans snygga räddningar räckte för att fälla CSKA. Rämö rådde inte på CSKA:s fullträffa­r. Det första målet var en styrning och segermålet gick in via skridskon på Sami Lepistö.

– Försvaret var bra också i situatione­n då CSKA gjorde sitt andra mål. De hade bra tur, säger Joensuu.

Att matchtakte­n är grym märktes mot slutet av matchen i form av dåliga passningar. Inte heller Jokerits powerplay funkade som det borde. Men Joensuu tror på att laget lärt sig hur man kan slå giganten från Moskva, som avslutat Jokerits KHL-slutspel två gånger tidigare.

– Nu vilar vi och koncentrer­ar oss. Vi vet vad som krävs att slå dem. Vi spelar så här på nytt och då kan vi vinna, slår Joensuu fast.

Vi måste glömma den här matchen direkt. Men det går inte att förneka att det här hade varit en viktig match att vinna. Jesse Joensuu

Upphämtnin­g för Kemppainen och Hartikaine­n

I östra konferense­ns tredje semifinalm­atcher var finländarn­a väl framme. Salavat Julajev Ufa låg under med 0–2 mot Traktor Tjeljabins­k i tredje perioden men tre mål på fyra minuter vände matchen i Ufas favör. Joonas Kemppainen och Teemu Hartikaine­n spelade fram till ex-jokern Linus Omarks kvittering.

Oskar Osala gjorde ett mål då hans Metallurg Magnitogor­sk förlorade mot Ak Bars Kazan. Ufa och Kazan leder matchserie­rna med 2–1 i matcher. I västra konferense­ns andra matchpar leder SKA S:t Petersburg med 3–1 i matcher mot Lokomotiv Yaroslavl.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? CSKA Moskvas målvakt Ilja Sorokin har hållit nollan i fem av åtta matcher och har en räddningsp­rocent på 97,6 i KHL-slutspelet.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA CSKA Moskvas målvakt Ilja Sorokin har hållit nollan i fem av åtta matcher och har en räddningsp­rocent på 97,6 i KHL-slutspelet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland