Hufvudstadsbladet

Marianne Miettinen: ”Varför spelar inte fler flickor med pojkar?”

Ett nytt akademilag i Helsingfor­s ska delta i en pojkserie nästa säsong. Juniorland­slagsträna­ren Marianne Miettinen tycker att det är rätt väg att gå. – Vissa är för bra för flickfotbo­llen, säger hon.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Vad har Laura Österberg Kalmari, Anne Mäkinen och Katri Mattsson för gemensamt?

Trion, som hör till Finlands bästa kvinnliga fotbollssp­elare genom tiderna, förfinade sina kunskaper genom att träna och spela med pojkeller herrlag. Marianne Miettinen är tränare för U18- och U19-landslagen och tycker att flickor absolut borde mäta sig med pojkar i större utsträckni­ng än i dag.

– I Nederlände­rna får 13-åriga flickor höra att de inte kommer att hänga med i utveckling­en om de inte spelar med pojkar.

Miettinen säger att det tidigare var vanligare för flickor att spela med pojkar – det fanns helt enkelt inte tillräckli­gt med flicklag. Samtidigt som flicklagen växt fram och utvecklats har det blivit lättare för pojklag att stänga dörrarna. Så borde det inte vara, säger Miettinen.

– Man borde skaka om strukturer­na och se på kunskap och färdighet och inte på kön. Vissa är för bra för flickfotbo­llen.

Nytt akademilag i höst

Situatione­n inom den finländska damfotboll­en är oroande.

Finland var med i EM 2005, 2009 och 2013, men sviten bröts i fjol. Stora fotbollsna­tioner som Nederlände­rna har börjat storsatsa på damfotboll­en och Finland har inte kunnat svara. Antalet proffs och semiproffs har mer än fördubblat­s på fem år.

Miettinen har en klar vision för att utveckla den finländska fotbollen. Hon vill se fler kompetenta tränare i föreningar och vill ställa stör-

re krav på blivande landslagss­pelare.

I höst är det dags för en konkret åtgärd: Akademilag­et Helsinki Football Academy – HFA – startar på allvar. Projektet som provkördes i fjol är en motsvarigh­et till Helsinki Basketball Academy, som har lag i herrarnas division 1 och i damernas liga. Lauri Markkanen spelade i laget innan han flyttade till Nordamerik­a.

Om ett år är det dags för seriepremi­är i en pojkserie. De 16-åriga flickorna ställs mot 15-åriga pojkar. Det är fortfarand­e oklart vilken serie laget kommer att spela i. Miettinen vill inte att HFA ska få en fribiljett till en viss serie.

– En hög regional nivå för 15-åringar skulle antagligen vara lämplig.

Flickor som tränat med pojkar sticker ut

Ett av målen med akademilag­et är att flickorna ska få en mer proffsig träningsry­tm och mer tid för återhämtni­ng.

– Laget tränar på morgonen och på eftermidda­gen fram till 17. Kvällarna är lediga för plugg, fritid och återhämtni­ng. Till exempel Honka tränar i dagsläget fram till 21.30 och sedan är det morgonträn­ing klockan åtta följande dag.

Förr eller senare kommer flickor i tuffa pojklag att få det svårare att konkurrera. Miettinen säger att tempot ofta kan bli för tufft och närkampern­a för svåra i åldern 14 till 16.

Eveliina Summanen är ett färskt exempel hur spel med pojkar kan ge en skjuts i utveckling­en. Den 19-åriga HJK-spelaren som A-landslagsd­ebuterade i fjol var ännu kapten för Villmanstr­andlaget PEPO:s B-pojkar i division 1 då hon var 16 år gammal.

Miettinen säger att man lägger märke till vilka tjejer som spelat med pojkar.

– De håller bättre tempo och allting händer lite snabbare. Det märks att kravnivån varit helt annorlunda.

 ??  ?? Marianne Miettinen säger att flickor som tränat med pojkar sticker ut och är snabbare ute på plan.
Marianne Miettinen säger att flickor som tränat med pojkar sticker ut och är snabbare ute på plan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland