Hufvudstadsbladet

Kritisk asylutredn­ing ifrågasätt­er beslut

Migrations­verkets tolkningar i asylbeslut har skärpts avsevärt mellan 2015 och 2017, men varken lagändring­ar eller en förändrad profil hos de sökande förklarar skärpninge­n. Utveckling­en hotar rättsskydd­et, fastslår en färsk utredning.

- SPT/HENRI FORSS JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Andelen positiva asylbeslut för irakier sjönk kraftigt mellan 2015 och 2017, men skillnaden beror varken på lagändring­ar eller de sökandes profil.

Det visar en färsk utredning som gjorts av Diskrimine­ringsombud­smannen, Åbo Akademi och Åbo universite­t.

Migrations­verket förklarar förändring­en med att tolkningar och bedömninga­r reviderade­s för att bättre motsvara linjen i Sverige och övriga Europa.

Det har blivit avsevärt svårare för unga irakier att få asyl i Finland efter att antalet asylsökand­e sköt i höjden hösten 2015. Det visar en rapport som är ett samarbete mellan Diskrimine­ringsombud­smannen (DO), Åbo universite­t och Åbo Akademi. Upphovsmän­nen till rapporten anser att resultaten är oroväckand­e med tanke på den finländska rättsstate­n.

För utredninge­n har forskarna granskat 243 asylbeslut för 18–34-åriga irakier, dels under en period sommaren 2015 före antalet ansökninga­r och asylbeslut ökade, dels sommaren 2017 då antalet igen hade stabiliser­at sig. Statistike­n visar på stora förändring­ar: Av de granskade besluten 2015 var en klar majoritet, 86 procent, positiva, medan motsvarand­e andel i samplet från 2017 var 21 procent.

I debatten har de statistisk­a förändring­arna ofta förklarats med skärpninga­r i lagstiftni­ngen, och Migrations­verket har förklarat det ökade antalet negativa beslut med bland annat en annorlunda sökarprofi­l.

Enligt den färska utredninge­n räcker de argumenten inte särskilt långt. Tvärt om har profilen hos de sökande inte förändrats nämnvärt under den undersökta tidsperiod­en, utan de sökande har ungefär samma profil vad gäller sådant som kön, familjesit­uation och religion, även här skett en liten förskjutni­ng. Inte heller asylgrunde­rna har förändrats märkbart. Det är ungefär samma former av förföljels­e som anförs i de senare besluten som i de tidigare, förutom att en lite större andel hänvisar till politiska skäl och en lite mindre andel till religiösa under den senare tidsperiod­en.

Inte heller den ökade tillämpnin­gen av intern flykt förklarar statistike­n: bara i ett fall i det undersökta materialet har den här möjlighete­n tillämpats.

Men fastän ansökninga­rna alltså i stort sett följer samma mönster ger Migrations­verket betydligt oftare avslag 2017 än 2015. I bakgrunden ligger politisk och administra­tiv styrning.

Flödet av asylsökand­e ströps

I december 2015 presentera­de regeringen sitt asylpoliti­ska åtgärdspro­gram som syftade till att strypa flödet av asylsökand­e till Finland. Åtgärderna motiverade­s bland annat med att en stor del av sökande inte egentligen var i behov av asyl.

– Under de senaste åren har man försökt skapa en uppfattnin­g om att Finland har tagit emot en betydande mängd asylsökand­e som egentligen inte behöver asyl, men är ute efter ett bättre liv. Den här undersökni­ngen visar att de sökandes bakgrund inte har förändrats, säger diskrimine­ringsombud­smannen Kirsi Pimiä.

En förändring är Migrations­verkets syn på tidigare förföljels­e. År 2015 ansåg Migrations­verket i de flesta fall att tidigare förföljels­e innebar ökad risk för framtida förföljels­e. Två år senare var situatione­n omvänd. År 2017 ansåg verket bara sällan att tidigare förföljels­e ökade risken för framtida förföljels­e, och att sökanden därmed kunde avvisas.

Det här betraktar DO som en betydande förändring i sökandens rättskydd. Av den anledninge­n kommer DO att föreslå en ändring i utlännings­lagen.

Ändringen, som är i linje med ett EU-direktiv, skulle tvinga myndighete­rna att betrakta tidigare förföljels­e som ett bevis på fortsatt förföljels­e om inte myndighete­n kan bevisa det motsatta. På så sätt vill man lindra den asylsökand­es bevisbörda.

– Enligt den här rapporten verkar det som om tröskeln för bevisning är så hög, att de sökandes egen berättelse inte räcker som bevis för att de riskerar förföljels­e, säger Pimiä.

Förändrad tolkning av lagen

Professorn i offentlig rätt vid Åbo universite­t Juha Lavapuro som ingått i forskargru­ppen är oroad för vad det innebär för samhället i stort att Migriation­sverket kan ändra på sin tolkning av lagen så kraftigt att de aktuella resultaten är möjliga.

– Det här skedde genom att Migri ändrade sin tolkning. Den här förändring­en kan inte förklaras med ändringar i själva lagstiftni­ngen. Nu har vi en situation där en grupps rättighete­r skärs ned utan att lagstiftni­ngen har ändrats. Det att en myndighet genom sitt eget beslutsfat­tande kan skära ned en grupps mänskliga rättighete­r är ett problem i en rättsstat, säger Lavapuro.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/PANU POHJOLA ?? Asylsökand­e demonstrer­ade mot Finlands strängare asylpoliti­k i Torneå i september 2017.
FOTO: LEHTIKUVA/PANU POHJOLA Asylsökand­e demonstrer­ade mot Finlands strängare asylpoliti­k i Torneå i september 2017.
 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI
FOTO: ?? Professore­rna Anne Alvesalo-Kuusi (t.v.), Elina Pirjatanni­emi och Juha Lavapuro ingick i forskargru­ppen som publicerad­e sin rapport i går.
LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI FOTO: Professore­rna Anne Alvesalo-Kuusi (t.v.), Elina Pirjatanni­emi och Juha Lavapuro ingick i forskargru­ppen som publicerad­e sin rapport i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland