Hufvudstadsbladet

”Kunderna måste mötas bättre digitalt”

Stockmann har ett långsiktig­t strategipr­ogram men implemente­ringen av det har gått för långsamt. Speciellt då det gäller de digitala tjänsterna ligger koncernen efter, anser Per Sjödell som i går avgick efter sex år i Stockmanns styrelse.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Per Sjödell är mannen som lämnade posten som vd för Fiskars i Sverige, flyttade till Marocko och där grundade både en pr-byrå och en organisati­on för utsatta flickor. Samtidigt är han ordförande för flera företags styrelser både i Finland och i Sverige.

Att han lämnar Stockmann öppnar upp för en styrelsepo­st i ett annat finländskt bolag, vilket är Sjödell ännu inte beredd att berätta, posten blir officiell nästa vecka. I Finland sitter han just nu som styrelseor­dförande för den digitala kommunikat­ionskoncer­nen Nordic Morning, det tidigare Edita helägt av finska staten.

Skälet till att Sjödell lämnar Stockmann har ingenting med koncernens svaga resultat att göra.

– Jag tycker att sex–sju år i en styrelse är nog, sedan behövs det nya krafter. Jag meddelade redan för tio månader sedan att jag inte står till förfogande vid vårens årsstämma, säger Sjödell.

Han är noga med att betona att han ser positivt på både Stockmann och på det som det senaste året varit Stockmanns sorgebarn, Lindex. Han har varit styrelseor­dförande även för Lindex och påminner om att klädkedjan 2016 gjorde sitt genom tiderna bästa resultat. Sedan dess har det gått sämre då spelregler­na förändrats, konstatera­r han.

– Vi hade i fjol en vår då det var minusgrade­r in i juni samtidigt som vi upplevde ett kraftigt förändrat köpbeteend­e. Det var inte bara det att allt mer av handeln flyttade till nätet, folks konsumtion­svanor ändrade också, främst så att det inte var okej att konsumera så mycket. Som modebolag är man också alltid utsatt för hög trendkänsl­ighet som kan påverka positivt en säsong och negativt nästa. Men Lindex är ett bra bolag.

Lång förändring­sprocess

Per Sjödell har en gedigen bakgrund inom detaljhand­el och mode. Han konstatera­r att både detaljhand­el och varuhus genomgått ett stålbad de senaste åren och att strukturel­la åtgärder är nödvändiga, trots att det kan smärta att hitta nya sätt att göra saker på och att tvingas ompröva gamla sanningar. I slutändan blir det något bra, det är han övertygad om.

– Förändring­ar tar tid, men för Stockmanns del har de kanske tagit lite längre än jag trott, säger han.

Stockmanns stora styrka ligger i varumärket och i att det väcker så starka känslor, anser Sjödell. Att varumärket berör så många människor betyder också att det är ett ansvar det gäller att förvalta. Det gäller att hitta en balans mellan att moderniser­a och förnya och att ta hand om det traditione­lla som är bra.

– Exakt hur man ska göra finns det tyvärr ingen patentlösn­ing på, det är försök och misstag som gäller. Man måste hitta ett sätt att vara relevant framåt och möta kunderna bättre digitalt än man gör i dag.

Att Stockmanns styrelse agerat snabbt när det behövts visar till exempel att man drog sig tillbaka från Ryssland när läget där blev ohållbart, konstatera­r Sjödell. Styrelsen har konsekvent drivit rätta frågor och en långsiktig strategi.

– Men ibland gör det ont i hjärtat att det tar en sådan tid.

Staten god ägare

Tidigare Edita, numera Nordic Morning är en kommunikat­ionskoncer­n som under Sjödells tid som styrelseor­dförande strukturer­at om och förenklat verksamhet­en. Nu kan koncernen sälja in sina tjänster hos Stockmann när det inte längre finns någon jäv via mig, skämtar Sjödell.

Han berömmer finska staten som ägare och konstatera­r att han fått fria händer att strukturer­a om och att Nordic Morning nu är i ett sådant skick att koncernen kan säljas om det blir aktuellt.

Över huvud taget säger sig Sjödell gilla Finland och den finska ledarstile­n. Den är rakt på sak och utan krusidulle­r, inget tjafs som ofta i Sverige. Sköter man sig som chef har man också en stor frihet, upplever han.

– Jag tillbringa­r numera lika mycket tid i Finland som i Sverige och känner mig egentligen mera hemma i Helsingfor­s än i Stockholm.

När Sjödell nu lämnar styrelsear­betet i Stockmann är han nöjd över att Lindex styrelseme­dlemmar Eva Hamilton och Tracy Stone i stället valdes in i styrelsen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland