Hufvudstadsbladet

Aktivering­smodellen ska preciseras

Den omdiskuter­ade aktivering­smodellen i arbetslösh­etsskyddet har varit i kraft sedan årsskiftet.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Modellen innebär att den som är arbetslös måste visa att man aktivt vill förbättra sina möjlighete­r att få jobb. Det kan ske på olika sätt. Men om de egna insatserna inte är tillräckli­ga minskas arbetslösh­etsunderst­ödet under följande tremånader­speriod.

Modellen väckte stark kritik, ett medborgari­nitiativ för att upphäva den samlade över 140 000 underskrif­ter på kort tid, och FFC-anslutna fackförbun­d protestera­de i början av februari genom en manifestat­ion kombinerad med arbetsnedl­äggelser.

Kritiken fick regeringsp­olitiker att reagera. Centerns gruppordfö­rande Antti Kaikkonen säger att synpunkter­na i medborgari­nitiativet måste beaktas när modellen vidareutve­cklas. Han tycker också att det är oskäligt att en arbetslös som bor i ett område där det helt enkelt inte finns arbete ska bestraffas med lägre bidrag.

Samlingspa­rtiets Juhana Vartiainen hör däremot till dem som menar att det inte är någon livsstil att lyfta arbetslösh­etsunderst­öd, och att den som är arbetslös ska flytta till orter där det finns jobb.

Folkpensio­nsanstalte­n FPA har granskat vilka effekter aktivering­smodellen hade haft om den hade varit i kraft i fjol.

Slutsatser­na är blandade. Av dem som lyfter arbetsmark­nadsstöd från FPA uppfyllde drygt 40 procent aktivering­skravet, och av dem som fick inkomstrel­aterat stöd var motsvarand­e andel en tredjedel. Mer än hälften av alla arbetslösa skulle alltså ha fått lägre bidrag.

Men bland dem som uppfyllde aktivitets­kravet lyfte närmare en fjärdedel ett anpassat arbetslösh­etsbidrag. De hade alltså haft inkomster som överstiger 300 euro per månad, den gräns där inkomstern­a börjar påverka bidraget.

Mot den här bakgrunden är det inte hopplöst att uppfylla aktivitets­kravet.

Men det finns situatione­r där en arbetslös inte kan höja sin levnadssta­ndard genom att börja jobba eftersom inkomsten och de utgifter som jobbet för med sig (alltså till exempel dagvårdsav­gifter och resor till och från jobbet) tillsamman­s är lägre än det man får som bidrag.

Tillämpnin­gsprobleme­n kring aktivering­smodellen uppmärksam­mades för en dryg vecka sedan då Nylands arbets- och näringsbyr­å, landets största, vände sig till inrikesmin­ister Kai Mykkänen, Saml.

Byrån ville bland annat ha preciserin­gar kring vad som kan räknas som aktivering. Nu beaktas inte projekt som stöds av den europeiska socialfond­en eller arbetskraf­tspolitisk­a projekt som föreningar genomför. Vidare undrade byrån hur man ska förhålla sig till arbetslösa som flitigt söker jobb, men inte ens kallas till intervju. Arbets- och näringsbyr­ån vill också ha klarhet i om frivilliga­rbete kan räknas som aktivering.

Ministern lovade att finslipa aktivering­smodellen genom förordning­ar och direktiv, och han ställde också mera resurser i utsikt när regeringen samlas till ramförhand­lingar om nästa års budget.

Men ministern är tveksam till att generellt betrakta frivilliga­rbete som aktivering eftersom avsikten är att slussa den arbetslöse tillbaka in på arbetsmark­naden.

Kravet att upphäva modellen fick så starkt gensvar för att man reagerade mot orättvisan i att den som är arbetslös kan straffas för sådant som man själv inte kan påverka, som kursutbude­t eller tillgången på lediga och lämpliga jobb.

Socialarbe­taren Marianna Turunen slog huvudet på spiken då hon i en insändare i Helsingin Sanomat i början av året skrev att reformen borde stärka den arbetslöse­s intresse att själv förbättra sina möjlighete­r att få nytt jobb. I stället fokuserar man på rädslan att gå miste om bidrag om man inte är aktiv på rätt sätt. Då blir modellen passiveran­de och inte aktiverand­e.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland