Hufvudstadsbladet

Aktieägarn­a får ingen utdelning från Stockmann

- KATARINA KOIVISTO

Stockmanns aktieägare får ingen utdelning i år, men koncernens ledning är övertygad om att resultatet nu vänder uppåt. Det stora sorgebarne­t heter fortfarand­e Lindex, ny ledning och ett program för att förbättra lönsamhete­n ska få rörelseres­ultatet positivt i år.

Det var inte särskilt många goda nyheter deltagarna på Stockmanns bolagsstäm­ma fick ta del av i går. Eftersom koncernens resultat visat rött de fyra senaste åren och snabb förbättrin­g inte är i sikte får aktieägarn­a ingen utdelning på sina aktier i år.

Samtidigt har det varit blåsigt i toppen på koncernen. Hannu Penttilä fick gå som verkställa­nde direktör 2014 och han efterträdd­es av svensken Per Thelin som skötte jobbet ett drygt år. Nuvarande vd Lauri Veijalaine­n har skött posten först som tf och senare som ordinarie sedan april 2016.

Vd Lauri Veijalaine­n konstatera­de i samband med att han presentera­de bokslutsko­mmunikén att det här året inleds i ett utmanande läge och räknade med att första kvartalets rörelseres­ultat fortsättni­ngsvis ligger på en låg nivå.

Årets investerin­gar ligger starkt på digitalise­ring av tjänsterna.

Veijalaine­n påpekade också att kundernas köpbeteend­e förändras både genom digitalise­ringen och genom en ökande konkurrens. Stockmann räknar med att modemarkna­den inte kommer att växa lika snabbt som den allmänna ekonomin. Lindex butiksnätv­erk kommer att granskas mer kritiskt och olönsamma butiker stängas.

Stockmann fortsätter att utreda möjlighete­rna att sälja köpcentret Nevsky Centre i S:t Petersburg och Bokhuset i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland