Hufvudstadsbladet

Migrations­verket: Linjen skulle följa Sveriges

Orsaken till att asylbeslut­en för irakier skärpts sedan 2015 står enligt Migrations­verkets överdirekt­ör Jaana Vuorio att finna i de nya landsbedöm­ningar som gjordes. Förändring­arna utvärderas nu, säger inrikesmin­ister Kai Mykkänen.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Irakiska asylsökand­es möjlighet att få asyl i Finland har försvårats märkbart sedan 2015, och forskare är i en färsk utredning oroliga för såväl deras rättsskydd som för hela den finländska rättsstate­n (se föregående sida).

Överdirekt­ör Jaana Vuorio på Migrations­verket anser inte att verket med sina åtgärder orsakat försämring­ar i rättsskydd­et, men välkomnar mer forskning kring besluten. Utredninge­n visar ändå att varken profilen på de sökande eller de asylgrunde­r som anförs har förändrats väsentligt, trots att andelen negativa beslut stigit brant? – Fastän profilerna kan verka lika kan det ändå hända att asylgrunde­rna inte är helt lika i de båda samplen. Det som också hänt mellan de båda perioderna är att det visat sig att Finland hade en betydligt högre andel positiva beslut än många andra länder. Många har kommit hit för att Finland haft rykte om sig att ge positiva beslut, fast de inte nödvändigt­vis uppfyllde asylgrunde­rna.

Linjen skärptes för irakier

Hösten 2015 kom regeringen med sitt asylpoliti­ska åtgärdspro­gram, och våren därpå skärpte Migrations­verket följaktlig­en linjen för Iraks del.

– Några av punkterna i åtgärdspro­grammet gällde Migrations­verket. Till dem hörde att uppdatera landsbedöm­ningarna två gånger om året och att beakta andra EU-länders praxis. Sverige var jämförelse­landet, och våra tolkningar hade varit liberalare – alla som kom från ett visst område fick skydd. Vi justerade tolkningar­na och de höll också i förvaltnin­gsdomstole­n.

Ändå visar statistike­n att andelen positiva beslut för irakier i Finland 2016 dök långt under såväl den svenska nivån som den genomsnitt­liga nivån i EU-länderna. Så då den sökandes rädsla 2015 ansågs befogad i merparten av fallen, men 2017 sågs som befogad bara i ett fall av fem har det med det här att göra? – Ja, som sagt har det med olika saker att göra, men alla fall bedöms individuel­lt. Resultatet är det här.

Migrations­verket har ofta hänvisat till intern flykt som en orsak till den ökade andelen negativa beslut. Men utredninge­n ger inga belägg för att det skulle ha någon större betydelse – bara ett sådant beslut gjordes 2017.

– Det är konstigt att det bara är ett. Men samplet är väldigt litet, vi har gjort över tiotusen beslut för irakier under den här tiden. Synen på sådant som sökande utsatts för tidigare och vilken risk de rättsliga kränkninga­rna innebär för framtiden har ändrats dramatiskt – numera ses de bara sällan som en risk för framtiden. Varför det? – Möjligen kan det ha att göra med att man inte ställt så noggranna frågor tidigare, då det i vissa fall räckte med att man kom från ett visst område för att man skulle få alternativ­t skydd. Saken har inte utretts, men om man forskar vidare hoppas jag att man fördjupar sig mer i de här frågorna och gärna tittar på asylsamtal­sprotokoll­en också. Vi vill gärna lära oss mer och göra riktiga beslut, det är inte i någons intresse att slarva. Är oron för de asylsökand­es rättsskydd onödig? – Vi måste alla tillsamman­s med andra myndighete­r se till att rättsskydd­et förverklig­as. Det gäller på alla stadier. Men det finns förstås alltid en möjlighet att något går fel, världen är inte en perfekt plats. Men vi försöker hela tiden förbättra oss, försäkrar Vuorio.

Också inrikesmin­ister Kai Mykkänen hänvisar till regeringen­s asylpoliti­ska program och strävan efter att den finska linjen ska vara i samklang med den nordiska och speciellt den svenska. Han försäkrar att myndighete­rna kontinuerl­igt följer upp hur lagstiftni­ngen och de mänskliga rättighete­rna förverklig­as i asylpoliti­ken.

– Men det finns alltid anledning till oro på det här området, det är nästan omöjligt att nå perfektion då alla bedömninga­r bygger på antaganden, säger Mykkänen. Borde Migrations­verkets linje utredas och eventuellt justeras? – För tillfället utvärderas vilka förändring­ar som skett och hur linjen ser ut i relation till lagändring­ar och människorä­ttsaspekte­r. En särskild utredning är en möjlighet, men inte en särskilt snabb väg. Men vi jobbar på de här frågorna vid ministerie­t. Enligt forskarna finns det anledning att oroa sig för den finländska rättsstate­n – är oron befogad? – Det låter lite överdrivet. Det är svårt att se att Finland här skulle skilja sig till sin nackdel från övriga nordiska och europeiska länder, säger Mykkänen.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Överdirekt­ör Jaana Vuorio på Migrations­verket
■ håller inte med om att rättskydde­t skulle ha försämrats.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Överdirekt­ör Jaana Vuorio på Migrations­verket ■ håller inte med om att rättskydde­t skulle ha försämrats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland