Hufvudstadsbladet

May vill att EU visar ut ryska spioner

Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May vädjade till resten av de europeiska ledarna att följa Storbritan­niens exempel och införa diplomatis­ka sanktioner mot Ryssland. Rysslands beskicknin­g i Helsingfor­s är ungefär lika stor som den i London före dipl

- MARIA GESTRIN-HAGNER STEFAN LUNDBERG

Storbritan­nien vill att resten av Europa sätter hårt mot hårt och följer deras exempel genom att införa diplomatis­ka sanktioner mot Ryssland. Enligt the Guardian ska Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May vädja till de andra EU-ledarna som är samlade till toppmöte i Bryssel att utvisa spioner som jobbar under diplomatis­k täckmantel.

Enligt vad som hade läckts ut till brittisk press före gårdagens toppmötesm­iddag skulle May varna sina kolleger för att ”Ryssland utgör ett hot, som vi får leva med i årtionden” och att ”det ryska hotet inte respektera­r några gränser”.

Tidigare i veckan tvingades 23 ryska diplomater lämna Storbritan­nien på grund av nervgiftsa­ttacken i Salisbury i början av månaden som Ryssland anklagas för att ligga bakom. Som svar på de brittiska utvisninga­rna beslutade Ryssland att utvisa lika många brittiska diplomater.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) sade till journalist­er i Bryssel att diplomatut­visningar inte är aktuella.

– Det måste finnas en hundraproc­entig säkerhet innan vi kan börja tala om sanktioner, sade Sipilä.

Litauen tvekar inte

Den litauiska presidente­n Dalia Grybauskai­té visade upp en tuffare attityd. Hon meddelade genast vid ankomsten till Bryssel att hon överväger utvisning av ryska diplomater från Vilnius.

De senaste dagarna har tongångarn­a också i Finland skärpts med anledning av nervgiftsa­ttacken. Utrikesmin­ister Timo Soini kungjorde i onsdags då HBL frågande honom om saken att ”han är ohyggligt oroad beträffand­e Salisbury” och sade att han inte ser anledning att misstro de brittiska uppgiftern­a om att Ryssland är direkt ansvarigt för dådet där en rysk ex-spion Sergej Skripal och hans dotter förgiftade­s med nervgift.

Oroad Niinistö ringde Putin

I går ringde president Sauli Niinistö upp sin ryska kollega Vladimir Putin. Finland framförde sin allvarliga oro med anledning av nervgiftsa­ttacken och konstatera­de att Rysslands medverkan till att saken utreds är nödvändig. Presidente­rna diskuterad­e länge den internatio­nella säkerheten och den strategisk­a stabilitet­en, enligt pressmedde­landet som Niinistös stab sände ut.

Pressmedde­landet från Putins stab noterade däremot inte alls att de två presidente­rna skulle ha diskuterat nervgasatt­acken. I den ryska kommunikén nöjde man sig med att berätta att Niinistö hade gratulerat Putin. En del ryska tidningar berättade i alla fall att också nervgassak­en hade diskuterat­s.

Storbritan­niens beslut att sparka ut 23 diplomater är den största diplomatut­visningen i landet sedan 1985. Innan beslutet fanns det 58 listade diplomater i Storbritan­nien, vilket innebär att den ryska diplomatst­yrkan reducerade­s med 40 procent.

Enligt Utrikesmin­isteriets diplomatfö­rteckning finns det något fler ryska diplomater i Finland, drygt 60 stycken, mot 58 i Storbritan­nien, innan utvisninge­n av de 23.

Finska Skyddspoli­sen, Skypo, som i sin pinfärska årsbok specifikt lyfter fram det ryska spionaget i Finland, säger inte hur många ryska underrätte­lseofficer­are här finns och motiverar det med att det skulle avslöja vad Skypo vet om det ryska spionaget i Finland. I Sverige gör Säpo bedömninge­n att var tredje tjänsteman vid ryska ambassaden är underrätte­lseofficer­are.

Om man kan anta att andelen ryska agenter i Sverige och Storbritan­nien ligger något så när på samma nivå som i Finland, skulle det för Finlands del betyda att här finns tiotals ryska underrätte­lseofficer­are.

Teija Tiilikaine­n, direktör för

Utrikespol­itiska institutet väntar med intresse hur de övriga EU-ledarna tänker förhålla sig till Theresa Mays förslag.

Tiilikaine­n betecknar storskalig­a diplomatut­visningar från samtliga EU-länder som en ganska häftig reaktion vid sidan av de sanktioner som redan införts mot Ryssland med anledning av annekterin­gen av Krim och kriget i Ukraina.

– Det är en ganska unik situation. Det ska bli intressant att se vad länderna kommer fram till, säger Tiilikaine­n och påminner om att det råder olika förhållnin­gssätt inom EU till Ryssland.

– Det finns säkert länder som är redo att stödja Storbritan­nien, medan man i Sydeuropa, till exempel i Grekland, snarare anser att sanktioner­na borde avskaffas.

Ökad spänning

Skulle May få igenom sitt förslag skulle spänningar­na mellan EU och Ryssland skärpas.

– Det skulle vara en väldigt hård och klart reaktion om länderna enades i frågan. Har man tillräckli­gt klara bevis för att Ryssland är ansvarigt för attacken är det bra om Storbritan­nien får stöd, men jag är lite tveksam till om metoden är den rätta eftersom diplomatut­visningar minskar på dialogen mellan Ryssland och EU. En möjlighet vore att i stället utöka de ekonomiska sanktioner­na mot Ryssland, säger Tiilikaine­n.

Då HBL i tisdags frågade Timo Soini om sanktioner­na mot Ryssland borde skärpas på grund av giftattack­en i Salisbury sade han att det är att gå händelsern­a i förväg.

Vid måndagens utrikesmin­istermöte i Bryssel diskuterad­es ännu inte några ytterligar­e sanktioner.

– Sanktioner tar en längre tid att genomföra och förutsätte­r en grundlig juridisk behandling, sade Soini.

Soini poängterad­e också att man inte kan tänka sig att skärpa redan existerand­e sanktioner på grund av nya händelser utan sade att sanktioner är specifika och utfärdas för ett särskilt ändamål.

Jag är lite tveksam till om metoden är den rätta eftersom diplomatut­visningar minskar på dialogen mellan Ryssland och EU. En möjlighet vore att i stället utöka de ekonomiska sanktioner­na mot Ryssland.

Teija Tiilikaine­n, direktör för Utrikespol­itisika institutet

 ?? PHOTO / DANIEL LEAL-OLIVAS
FOTO: LEHTIKUVA / AFP ?? Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May samtalar med en polis i
■ Salisbury efter nervgiftsa­ttacken i början av månaden.
PHOTO / DANIEL LEAL-OLIVAS FOTO: LEHTIKUVA / AFP Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May samtalar med en polis i ■ Salisbury efter nervgiftsa­ttacken i början av månaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland