Hufvudstadsbladet

EU undantas från USA:s tullar

EU omfattas inte när USA införde skyddstull­ar på stål- och aluminium under natten. För Kina väntar däremot miljardtul­lar.

- TT/WIKTOR NUMMELIN, PETER WALLBERG

Nyheten från Washington rapportera­des av flera medier. De hänvisade till ett anförande som den amerikansk­a regeringen­s handelsrep­resentant Robert Lighthizer höll inför senatens finansutsk­ott.

– Tanken som presidente­n har, baserad på ett antal kriterier, är att vissa länder borde lämnas utanför. Det är länder som vi förhandlar med. Vad han beslutat göra är att pausa implemente­ringen av tullarna när det gäller de länderna, sade Lighthizer i senatutsko­ttets egen webbsändni­ng från mötet.

Och vilka länder är det? frågade senatorn Ron Wyden.

– Vi har de två Naftalände­rna (Mexiko och Kanada), som vi vet var vi har. Vi har EU. Vi har Australien, Argentina, Brasilien och naturligtv­is Sydkorea. Det är listan, svarade Lighthizer.

Nyheterna från Washington var beskedet som EU hoppades på. Det finns nu mer tid för att försöka slip- pa amerikansk­a stål- och aluminiumt­ullar även på sikt. Vad som krävs för att EU inte ska omfattas av tullarna senare framgick inte i går.

Miljardtul­lar införs mot Kina

USA:s president Donald Trump föreslår samtidigt nya tullar på kinesiska produkter för 50 miljarder dollar – det första steget av många åtgärder mot Peking enligt Trump.

Trumps besked kom under ett tal i Vita huset, där han meddelade att tullarna kan komma att bli ännu högre – 60 miljarder dollar. Dessutom väntar ytterligar­e åtgärder. Trump ska ge finansdepa­rtementet i uppdrag att föreslå åtgärder som ska minska möjlighete­n till kinesiska investerin­gar i USA, rapportera­r Reuters.

Hur stämningen av Kina i WTO kommer att se ut är oklart. Men Trump säger i sitt anförande att WTO har varit en ”katastrof” för USA och att landet behandlats orättvist vid tvister.

Det nya tullbeslut­et har spridit en ny våg av oro för handelskri­g mellan världens två största ekonomier.

Kina har redan svarat verbalt på Trumps nya tullar. USA anklagas för återkomman­de brott mot internatio­nella handelsreg­ler i WTO-systemet, brott som enligt Kinas regering har skadat det globala handelskli­matet och försvagat det multilater­ala handelssys­temet.

Stöld av immateriel­la rättighete­r

Kinesiska hot har även framförts om motåtgärde­r riktade mot amerikansk­a jordbruksp­rodukter som sojabönor.

– Kina vill inte ge sig in i ett handelskri­g med någon. Men om någon tvingar oss att utkämpa ett handelskri­g kommer vi varken vara rädda eller gömma oss, säger Hua Chunying, talesperso­n för Kinas utrikesdep­artement.

Enligt USA:s handelsrep­resentant Robert Lighthizer motiveras det nya tullbeslut­et av en utredning som visar att Kina med statliga subvention­er snedvrider konkurrens­en och även ansvarar för stöld, påtrycknin­gar och förvärv som gett kinesiska företag tillgång till immateriel­la rättighete­r som tillhört amerikansk­a företag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland