Hufvudstadsbladet

Hon gräver fram obekväma sanningar om Finlands avrättade kvinnor

Minderårig­a pojkar som mejar ner tonåringar och kvinnor i tjugoårsål­dern med kulspruta. Soldater som våldtar. Fabriksarb­etare som inte borde få bli gravida och föra sin ”defekt” vidare. Marjo Liukkonen har fått höra att hennes krigsforsk­ning inte stämmer.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Det är en av de sista riktigt smällkalla dagarna när marssolen strålar och istapparna hänger långa från tegelkaser­nerna i Hennala i Lahtis. I ändan av ett stort fält som i dag ser ut att användas som fotbollspl­an, låg den, avrättning­skanalen. När de vitas kommendör Gustaf Mannerheim besökte fånglägret i Hennala 1918 försökte man dölja lukten av blod.

Kvinnliga och manliga röda soldater arkebusera­des vid kanten av den grävda kanalen. I kanalen tippade man också ned fångar som svultit ihjäl eller dött av smittkoppo­r, scharlakan­sfeber eller spanska sjukan.

Fångarnas barn fanns också bland dem som strök med av hunger och sjukdomar. Egentligen var det förbjudet att placera barn i lägret, men i Hennala hemlighöll­s barnen under maj månad. Lägrets överläkare skickade i början av maj ett osant meddelande om att barn och mammor redan skickats hem med tåg.

I dag vet ingen hur många människor som ligger där under jorden i Hennala.

– Men det är frågan om tusentals, säger Marjo Liukkonen.

Hon har forskat i de kvinnliga fångarnas situation i lägret och har kommit ut med boken och avhandling­en Hennalan naismurhat 1918. Enligt henne inträffade Finlands största mord på kvinnor i Hennala.

Att Liukkonen använder just termen kvinnomord kommer sig av att lägrets kvinnor avrättades enligt helt andra kriterier än lägrets män.

– Det fanns en dubbelstan­dard. Kvinnosold­aterna sållades ut av rashygieni­ska orsaker.

Man såg på kvinnosold­aterna som ”defekta” kvinnor, som inte borde få föröka sig. Hennalas bödlar hade för avsikt att skjuta alla kvinnliga soldater. Enligt Liukkonen inspirerad­es lägrets domare för fältkrigsr­ätten, Hans Kalm, av bröderna och skyddskåri­sterna Lauri och Martti Pihkala. Bägge var rashygieni­ker. Brodern Martti gav 1918 ut boken Minkälaine­n Suomi meidän on luotava? (på svenska ungefär Vilket Finland måste vi skapa?).

Lägrets läkare, officerare och soldater var fientligt inställda till kvinnorna. Det var vanligt att de kallade dem för horor.

Kvinnor i byxor en symbol

Enligt Marjo Liukkonen ville de röda kvinnosold­aterna bredda kvinnoroll­en.

– En del tog manliga förnamn, rökte och bar byxor. Det var en slags omedveten emancipati­on. Medlemmarn­a i de röda kvinnogard­ena i Åbo och Helsingfor­s var stolta över att de fick lika stor lön som männen.

Till exempel i kvinnogard­et i Lahtis och Tammerfors tog alla ett manligt förnamn. Just byxorna blev en

symbol som hotade de vitas kvinnobild.

– Det kom en varning om att alla kvinnor med byxor skulle skjutas följande morgon.

De som kunde bytte om till kjol, men några unga kvinnor gjorde hårdnackat motstånd och blev följaktlig­en arkebusera­de. Lägerledni­ngen hade även fler sätt att sålla ut kvinnorna som tagit till vapen.

– Man uppmanade alla kvinnliga soldater att ställa sig i en kö och sade att de fick åka hem. I den kön

har säkerligen även andra kvinnor ställt sig. De här kvinnorna sköts ihjäl. Den officiella siffran på avrättade kvinnor i Lahtis ligger på 216, men Liukkonen har kommit fram till att de möjligtvis var fler. Av 2 282 kvinnor i fånglägret ska det ha funnits 310 kvinnliga soldater.

Våldtäkter och granskat sexliv

Liukkonens val av ämne är kontrovers­iellt på grund av flera orsaker. Dels forskar hon i ett ämne som traditione­llt varit mansdomine­rat, dels presentera­r hon informatio­n som tyder på att kvinnor våldtogs i lägret, att rashygien var en inspiratio­n och att barn avrättat fångar. Flera manliga historiker har kontaktat henne och varit kritiska och menat att inget av det här stämmer.

– Det passar inte in i hjältesaga­n som man hittills berättat. I en del forskninga­r har man till och med påstått att inga kvinnor våldtogs under inbördeskr­iget. Frågar du mig är det ganska speciellt. Om det här stämmer är det något som resten av världen borde få veta eftersom Finland då skulle vara det enda landet i vars inbördeskr­ig man inte våldtagit kvinnor.

I hjältesaga­n vann de vita och lyckades förhindra att Finland blev en del av Sovjetunio­nen.

– Man kan på det sättet inte försvara den här typen av våld med att något kunde ha inträffat senare. Nog är varje människa ansvarig för vad den gör just i den stunden.

Väldigt litet har skrivits om fånglägret Hennala, och i synnerhet om kvinnornas behandling.

Liukkonen har läst mäns memoarer där det skrivs om tyska och finländska soldaters våldtäkter i lägret. Därtill utövade man utpressnin­g på hungriga kvinnor som i utbyte mot sexuella tjänster fick mat.

Kvinnor skrev inte om de här upplevelse­rna på grund av det förfärliga stigmat.

– Det hade kastat en skugga över alla kvinnor som suttit i lägren. Folk skulle ha börjat fundera på vem som egentligen var fäder till kvinnornas barn.

Många kvinnor som kom levande ur Hennala fick stå ut med att få sitt sexualliv granskat när de ställdes inför rätta för högmålsbro­tt. Domstolen redde ut kvinnornas eventuella statsförbr­ytelser. Av protokolle­n framkommer informatio­n om kvinnornas sexliv och om de sällskapat med ryssar.

Ett exempel är en ensamståen­de trebarnsma­mma från kvinnogard­et i Forssa. ”Gammal hora (...) 3 oäk- tingar (...) förtjänar inte att leva” står det i utlåtandet från skyddskåre­n i Tammela. Den 23-åriga kvinnans liv räddades tack vare att utlåtandet inte hann fram i tid till fältkrigsr­ätten.

Röda män utsattes inte för samma granskning. En intressant detalj var att de vitas ledare Mannerheim då var gift med en rysk kvinna.

Pojkbödlar

Den blodigaste dagen i Lahtis kvinnohist­oria var Kristi himmelsfär­dsdag den 8 maj 1918. Enligt en uppgift fördes 158 kvinnor och flickor, två barn och en man till Kivistönmä­ki. Offren kom från Lahtis, Åbo, Hyvinge och Valkeakosk­i.

Flera av bödlarna var minderårig­a pojkar, den yngsta bara 14 år gammal, från skyddskåre­ns Ekorrkompa­ni. De fick betalt för att skjuta med kulspruta.

– Det är många som inte godtar det här, att minderårig­a pojkar var bödlar, säger Marjo Liukkonen.

De yngsta bland de arkebusera­de i maj var bara flickor. En av dem var 14-åriga fabriksarb­etaren Naima Lemmitty Kari från Mäntsälä och 15-åriga torpardott­ern Dagmar Irene Hjort från Borgå.

De flesta kvinnor som avrättades jobbade i fabriker. Några jobbade inom jordbruket, medan andra var tjänstefol­k eller sömmerskor.

Att just fabriksarb­etare avrättades tror Marjo Liukkonen att delvis beror på de rashygieni­ska tankegånga­rna. Den tidigare nämnda Martti Pihkala, författare­n Ilmari Kianto och den borgerliga pressen, skrev att röda kvinnor i fabriker hade degenerera­d arvsmassa.

Säkerligen har också Mannerheim­s förbud mot kvinnor i det vita gardet även legitimera­t de vitas ursinne mot röda soldatkvin­nor, tror Liukkonen. Nu så här i efterhand har det ändå framkommit att det faktiskt fanns två kvinnor i de vitas garde.

Ett av landets största

Som mest hade Hennala-lägret, som var ett av Finlands största läger, mellan 13 000 och 15 000 fångar. Efter avrättning­ar, frigivning­ar och sjukdomsfa­ll var siffran i slutet av maj 13 000. Staden Lahtis hade då ett invånarant­al på bara cirka 5 000.

Många fångar var flyktingkv­innor från Åbo, Björneborg, Raumo och Mäntsälä. De hade egentligen tänkt fly till S:t Petersburg men så föll tåglinjen i de vitas händer vid Nastola. Bland fångarna talades det både finska och svenska, men inte så många av de arkebusera­de var svensksprå­kiga.

Ibland kunde språket till och med rädda fångar från en dödsdom. Ta Anna Bröcker och Anna Forström till exempel. De kan ha blivit frigivna snabbare tack vare att de var svensksprå­kiga. Bröcker, som i förhören påstod att hon varit sjukvårdar­e, hörde egentligen till kvinnogard­et i Åbo. Forström var kock i Sjundeås rödgarde.

Bägge satt först i Hennala och sedan Tavastehus fångläger innan de blev frigivna. Och Pernåbördi­ga Ellen Fransman, gevärsman i kvinnogard­et i Riihimäki, ska även hon ha räddats tack vare sin svenska.

Det finns ett kvinnoöde som berört Liukkonen extra mycket. Rauha Sinisalo ledde kvinnogard­et i Lahtis första pluton. Till skillnad från sina kamrater flydde hon inte österut när tyskarna omringade Lahtis. Hon tog sig igenom tyskarnas linje och hämtade sin fyra månader gamla son Hjalmar.

– Hon hittades i en källare och fördes till Kivistönmä­ki för avrättning. Några pojkar som såg kvinnolike­n lade märke till att en hade armen runt ett litet barn. Det var Rauha Sinisalo som avrättats tillsamman­s med sin baby.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? – Jag kommer från Lahtis och förundrade­s över varför ingen har skrivit eller forskat i Finlands största kvinnomord? säger Marjo Liukkonen. Bakom henne syns kasern 4 där lägrets sjukhus var inhyst. Här dog fångarna av smittkoppo­r och spanska sjukan.
FOTO: LEIF WECKSTRöM – Jag kommer från Lahtis och förundrade­s över varför ingen har skrivit eller forskat i Finlands största kvinnomord? säger Marjo Liukkonen. Bakom henne syns kasern 4 där lägrets sjukhus var inhyst. Här dog fångarna av smittkoppo­r och spanska sjukan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland