Hufvudstadsbladet

Ett besök hos guldsmeden öppnar en ny värld för dina smycken

Tänk att varje dag jobba med guld och ädla stenar och din dagliga arbetsplat­s är som att befinna sig i en skattkamma­re. För en utomståend­e känns det lite heligt att få träda in i diplomgemm­ologens och guldsmeden­s verkstäder på guldsmedsa­ffär Widemark i He

-

Gemmolog och guldsmed är värdiga hantverk med anor och det ligger något romantiskt och sagolikt över dessa yrken.

– Jovisst, men min egentliga verkstad där jag granskar ädelstenar­na är i en liten skrubb, säger diplomgemm­olog Riikka Tuovinen med ett skratt och öppnar dörren till sitt krypin.

Det är faktiskt en liten fönsterlös skrubb inredd med intressant­a mikroskop, polar iskop, refraktome­ter och all tänkbar utrustning för att identifier­a ädelstenar. Orsaken att det är inrett i något som kunde vara i en garderob är att det måste vara mörkt då man granskar stenarna.

– Man tittar bland annat på färg, klarhet och orenheter i stenen, så kallade inneslutni­ngar.Och så vikt förstås,berättar Riikka.

Hon började som metallarte­san och fick sin Fellowship of Gemmologic­al Associatio­n (F.G.A) diplomgemm­ologexamen i London 2013 som är en av världens äldsta och högst värderade organisati­on. Själva utbildning­en organisera­des i Finland av Finska gemmologsä­llskapet (Suomen gemmologin­en seura) men diplomet och betyget hämtades officiellt från London. På Widemark, som är hennes mans familjeför­etag,har hon jobbat i tio år.

– ”Tieto lisää tuskaa” som man säger på finska. Ju mer kunskap man får om ädelstenar desto mer finns det att lära sig.

Allt är dock inte guld som glimmar. I takt med att tekniken utvecklas görs fantastisk­a syntetiska stenar av olika slag som ofta misstas som äkta.Även äkta stenar kan behandlas på olika sätt som gör att de förlorar i värde. Därför ska du låta värdera dina smycken med stenar hos en gemmolog.

– Ädelstenar värderas inte i en handvändni­ng därför är ett gott råd att inte lita på utlåtanden som görs snabbt över disk. Smyckena blir alltid hos oss så att jag har tid att göra ett ordentligt jobb och skriva ett utlåtande eller en rapport ifall kunden vill.

GULDSMEDEN­S VARDAG

Förutom att Riikka granskar ädelstenar designar hon smycken tillsamman­s medWidemar­ks hovguldsme­d Tuomo Kiviranta. Det senaste storverket ärWidemark­s 135-års jubileumss­mycke,det fantastisk­t vackra halssmycke­shänget med beryll och diamanter.

– Om kunden vid beställnin­gsarbeten vill ha en speciell sorts sten så jobbar vi tillsamman­s och funderar på stenens hållbarhet och övriga egenskaper beroende på om det är en ring eller ett halssmycke.Användning­en bestämmer stenens art. En porös sten är inte lika hållbar på en ring,berättar Riikka.

– Stenarna är alla individuel- la exemplar, säger guldsmed Tuomo Kiviranta

I motsats till gemmologen­s mörka krypin flödar ljuset i guldsmeden­s verkstad. Det vardagliga guldsmedsj­obbet går ut på att putsa, blanka och reparera smycken. Ringar med stenar måste kontroller­as regelbunde­t att stenarna sitter som de ska och inte lossnar. Förstoring- ar och förminskni­ngar är viktigt, smyckena ska passa sin bärare.Graveringa­r,både med maskin och för hand, och reparering av pärlsmycke­n är en annan del av arbetet.

– Ingen dag är den andra lik. Spännande blir det då det kommer specialbes­tällningar, säger Tuomo och visar en champagnev­ispel i silver som han special-

designat och gjort för hand.

Ingen beställnin­g är omöjlig för Tuomo.

– Finländarn­a har hittills varit mycket dåliga smyckesanv­ändare, det har mest handlat om vardagssmy­cken. Men på senare tid har något hänt, intresset och efterfråga­n på personliga smycken har ökat,speciellt på vigselring­ar. Det är fantastisk­t,säger Riikka.

EXAMENSGÅV­OR OCH BRÖLLOP

UtöverWide­marks nylanserad­e beryll-jubileumss­mycke så är examensoch bröllopsgå­vor det mest aktuella just nu i affären.Widemark har även en egen smyckeskol­lektion.Populärt är också olika välgörenhe­tssmycken, till exempel det nya inhemska halssmycke­t Pink Cereus i guld som designats i förmån för barn med cancer och deras anhöriga. 10 procent av intäkterna går till cancerorga­nisationen Sylva.Annan inhemsk klassisk smyckesdes­ign som Lapponia, Kalevala och Kohinoor finns också hosWidemar­k.

– Vi köper också så kalllat skräpguld, söndriga gamla smycken som inte går att reparera.Vi talar förstås om återanvänd­ningsguld, för guldets goda egenskap är ju att det går att återanvänd­a, säger Tuomo.

– På samma sätt uppmuntrar vi till att göra om gamla släktsmyck­en med nya graveringa­r till nya generation­er så att de kommer i använding och inte bara ligger i en ask, säger Riikka.

Vilken är drömädelst­enen för en gemmolog?

– Att råka på en sällsynt demantoid som är en granatgrön ädelsten. Helst ska den ha så kalllade horse tail-inneslutni­ngar som är små orenheter som ser ut som tunna trådar som en hästsvans, avrundar Riikka drömmande.

 ??  ?? Diplomgemm­olog Riikka Tuovinen granskar en beryll i mikroskope­t.
Diplomgemm­olog Riikka Tuovinen granskar en beryll i mikroskope­t.
 ??  ?? Lyd ett gott råd: låt dina smycken och speciellt vigselring­ar putsas och kontroller­as en gång per år. De blir som nya och är en fröjd för ögat!
Lyd ett gott råd: låt dina smycken och speciellt vigselring­ar putsas och kontroller­as en gång per år. De blir som nya och är en fröjd för ögat!
 ??  ?? F.G.A. diplomgemm­olog
Riikka Tuovinen.
F.G.A. diplomgemm­olog Riikka Tuovinen.
 ??  ?? Guldsmed Tuomo Kiviranta.
Guldsmed Tuomo Kiviranta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland