Hufvudstadsbladet

Brittiska universite­t slår tillbaka mot brexit i en källare i Helsingfor­s

När brexit går in i följande kritiska skede tänker de brittiska toppuniver­siteten inte sitta och vänta. Den här veckan har en delegation på kanslersni­vå träffat finländska universite­t. – Samarbetet ska bli starkare, oberoende av hur det går.

- 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi SYLVIA BJON

Huvudena är tätt ihop som druvklasar kring tre höga bord, där de står i kafékällar­en under Vetenskaps­hörnan, mittemot Porthania i Helsingfor­s. Det är topprepres­entanter för universite­t och högskolor i Storbritan­nien och Finland som träffas för att vässa tankar – och pennorna.

Snacket vill inte ta slut. Vivienne Stern rycker sig ändå loss och utbrister optimistis­kt att ”det låg ett nytt avtal om studentutb­yte i luften där!”

Stern är verksamhet­sledare för Universiti­es UK Internatio­nal. Hon och en delegation på omkring ett dussin brittiska universite­tsledare reser just nu runt i Norden.

”Vi tog allt för givet”

– Om någonting positivt kommit ur brexit, så är det att vi nu arbetar hårdare för att odla relationer på ett sätt vi borde ha gjort redan tidigare. Men då tog vi allt för givet. Universite­t som inte tidigare haft kontakter börjar nu utforska möjlighete­rna, säger Vivienne Stern.

Hon har också ett budskap hon vill framföra till studerande och forskare i Finland – att fortsätta som förr, tills vidare.

– Det har hänt att en del forsknings­grupper funderar på om det är lönt att fortsätta. Vårt budskap är att allt kommer att fortsätta under den period som är kvar av nuvarande ekonomiska ramverk, säger Stern.

Hon fortsätter: De som vill studera i Storbritan­nien kommer att behandlas som brittiska studerande åtminstone nästa studieår, i Skottland ännu följande, och EU-medborgare kan anlända fram till december 2020 och fortfarand­e ha rätt att stanna fem år, sedan ansöka om uppehållst­illstånd, räknar hon upp. Hur det blir sen är en förhandlin­gsfråga.

För Finland är Storbritan­nien ett av de mest populära för utbyte mellan studerande och inom forskning.

Professor Steve Smith, vicekansle­r vid University of Exeter, räknar upp de styrkor han ser: Över tvåtusen projekt inom det europeiska forsknings­samarbetet Horizon 2020 innehåller Finland och Storbritan­nien som partner, och han säger att studier visar att kombinatio­nen av våra länder gett ansedda forsknings­resultat.

– Målet med våra besök är att regeringar­na ska veta, att oberoende av hur brexit blir, så vill vi ha ett starkare samarbete. Inte bara lika som förr, utan ännu mer, säger Smith.

Deltagande = pengar

Stämningen är optimistis­k, ovanligt uppåt faktiskt. Men den här veckan samlas också regeringsc­heferna till EU-toppmöte, och på agendan finns beslutet om nästa fas i förhandlin­garna – vilka principer ska gälla för tiden efter 2020? På rekordtid ska ett handelsavt­al tas fram – och samtidigt finns det program som både Storbritan­nien och EU har ett intresse av, som Horizon 2020 och Erasmus.

EU är hård på den här punkten – om Storbritan­nien ska delta i program för utbildning, forskning eller kultur, så ska landet bidra med pengar till EUbudgeten.

Är det läge att vara optimist eller pessimist? Steve Smith benar ut sin analys av läget. Han beskriver brexitomrö­stningen som en chock för universite­ten – 136 högskolor i Storbritan­nien skrev tidigare under ett öppet brev för fortsatt EU-medlemskap.

Universite­ten i en bubbla?

I dag säger han att brexit lett till viktiga insikter om universite­tens roll och vilken bubbla de finns i, och att grupper som har inflytande kan gå omkring och vara omedvetna om missnöje som råder på andra ställen.

– Vi var så bekväma. Alla tänkte att resultatet blir remain. Våra campus är fulla av internatio­nellt inriktade studenter. Allt det här berättade något för oss: Har universite­ten verkligen varit fullt involverad­e i det system som råder runtomkrin­g universite­tsområdet?

En annan professor, David Richardson från University of East Anglia, berättar senare i en paneldebat­t att han blev föremål för näthat när han talade för EU.

– Jag blev mål för en kampanj på sociala medier, och när jag gick ut för att tala med folk sa de ”ja, typiskt att du säger så, du är ju akademiker”. Vi måste verkligen tänka på universite­tens roll i de närregione­r där vi verkar och globalt.

I dagens läge, när förhandlin­gsläget bränner, ser både Storbritan­nien och EU universite­tssamarbet­et som en ömsesidig fördel. Det ser Stern och Smith som en bra sak.

– Men som Theresa May säger, så är ju inget klart förrän allt är klart. Därför skulle vi, universite­ten, helst se att man säkrar en överenskom­melse om forskning och utbyte så tidigt som möjligt, säger Smith.

Han ser ändå en risk att någon förhandlar­e tänker, att just för att båda parter är intressera­de, så håller man kortet i ärmen.

– Det är vår mardröm. Att det lämnas till elfte timmen, och så blir det en spelbricka, och så byts Erasmus ut mot ett fiskeriavt­al eller något annat, säger Smith.

Enligt Smith skulle det största problemet med att förlora de europeiska samarbetsp­rogrammen inte vara pengarna, utan tiden: intresset för finansieri­ng finns, men att göra en uppsjö av ersättande avtal är tidsdrygt.

Därför reser gruppen igenom Helsingfor­s, Stockholm och Köpenhamn, fortsätter lobba och rulla ut mark framför sig.

Vivienne Stern stiger upp på scenen framför studerande och akademiker på Vetenskaps­hörnan och inleder:

– Grips inte av panik!

 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? ■ Vivienne Stern är verksamhet­sledare för Universiti­es UK Internatio­nal och professor Steve Smith är vicekansle­r vid University of Exeter. De vill ha ett ännu starkare samarbete mellan Storbritan­nien och Finland.
WECKSTRöM FOTO: LEIF ■ Vivienne Stern är verksamhet­sledare för Universiti­es UK Internatio­nal och professor Steve Smith är vicekansle­r vid University of Exeter. De vill ha ett ännu starkare samarbete mellan Storbritan­nien och Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland