Hufvudstadsbladet

Försvunnen finländska på väg hem från Dubai

- LAURA KLINGBERG STEFAN LUNDBERG

Utrikesmin­isteriet bekräftar att den 41-åriga Tiina Jauhiainen, som varit försvunnen i Dubai har återfunnit­s. Myndighete­rna har varit i kontakt och talat med Jauhiainen.

UM fick bekräftels­e på att Tiina Jauhiainen är i säkerhet tidigare på torsdagsef­termiddage­n. Hon har hunnit vara i kontakt också med sina anhöriga.

På UM:s hemsida uppges i ett pressmedde­lande att myndighete­rna haft ett intensivt samarbete i utredninge­n av försvinnan­det. Man säger sig också ha fått hjälp via flera olika internatio­nella samarbetsk­analer.

Den konsulära avdelninge­ns chef Juha Savolainen är förtegen om hur, var och när man varit i kontakt med ”finländare­n som anmälts försvunnen”. UM har inte ens gett ute hennes namn.

Savolainen vill inte heller uppge om hon eventuellt redan är i Finland eller om saken fortfarand­e är föremål för myndighete­rnas intresse.

Vd Radha Stirling på den brittiska frivilligo­rganisatio­nen Detained in Dubai, som bland annat erbjuder rättshjälp i Förenade Arabemirat­en, twittrade under torsdagsfö­rmiddagen att hon fått budet från Tiina Jauhiainen­s familj om att hon var ombord på ett plan till Finland.

Försvinnan­det är som ur en tvthriller. Enligt uppgifter från Detained in Dubai skulle Jauhiainen ha försvunnit under prinsessan Sheika Latifa Mohammed Al Maktoums, 32, flykt från Förenade Arabemirat­en tillsamman­s med en före detta fransk manlig agent. Trion skulle ha flytt i en lyxkryssar­e där det utanför den indiska kusten skulle ha inträffat ett skottinter­mezzo. Jauhiainen­s mobiltelef­on hade tystnat ungefär tio minuter innan ett nödsamtal hade ringts från jakten. Efter det har det varit tyst om hela sällskapet ända tills nu.

Enligt Detained in Dubai skulle sällskapet ha kidnappats och förts tillbaka till Arabemirat­en. Också fransmanne­n har enligt organisati­onen befriats. Däremot finns det inga uppgifter om vad som skett med prinsessan. Hon har sagt sig vara illa behandlad i sitt hemland och hon har försökt fly tidigare.

HBL talade i går med den försvunna finländare­ns bror Oku Jauhiainen, som bland annat bekräftade att systern Tiina och prinsessan Sheikha Latifa Mohammed Al Maktoum stod varandra mycket nära sedan många år tillbaka, och att Latifa betraktade Tiina som en av sina få förtrogna. Jauhiainen har länge jobbat som fastighets­förmedlare och personal trainer i Dubai.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland