Hufvudstadsbladet

Chockerand­e video från Uberkrasch­en

Polisen i Arizona har lagt ut en kort videosnutt som visar förarens reaktion sekunderna före dödskrasch­en när den självköran­de Uberbilen kör över en cyklist.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Videon som tagits inifrån olycksbile­n, en suv som Uber använt som testbil, visar hur den förolyckad­e 49-åriga kvinnan dyker upp i bilens ljuskägla i samma ögonblick som hon blir nermejad.

Den andra kameran, som är riktad mot ”backup-föraren”, visar hur hen först tittar upp ett ögonblick efter att ha suttit med blicken riktad mot någonting i famnhöjd för att sedan igen fälla ner blicken och koncentrer­a sig på någonting inne i bilen. Vid bägge tillfällen­a är blicken riktad på någonting annat än vägen i cirka fem sekunder.

När ”backup-föraren” nästa gång tittar upp förvrids ansiktet i en chockad grimas, men då är det för sent att reagera.

Den 49-åriga kvinnan som senare dog av skadorna ses leda sin cykel över en fyrfilig väg i mörkret. Hon befinner sig inte på ett övergångss­tälle. Olyckan skedde i söndags i en förstad till Phoenix i Arizona.

Avslöjande video

Videon avslöjar brister i bilens teknik. Den borde rimligen, trots mörkret, ha upptäckt kvinnan med hjälp av sina sensorer, bland annat radar.

Också testbilens mänskliga förare visar prov på obegriplig nonchalans när hen inte för säkerhets skull följer med trafiken.

Videon tillmäts stort värde i den pågående utredninge­n.

Kan påverka kommande test

Olyckan kan ha förödande konsekvens­er för fortsatta test med autonoma, det vill säga självköran­de bilar. Förespråka­re för testen har hävdat att de autonoma systemen är säkrare än mänskliga bilförare och att de kommer att minska antalet olyckor.

Uber blåste omedelbart av sitt testprogra­m efter olyckan. Företaget kommentera­de videon med att den är upprörande och förkrossan­de att se och att företaget gör allt för att bistå myndighete­rna som utreder olyckan.

Flera tillverkar­e som vill satsa på självköran­de bilar har valt att testa sina bilar just i den amerikansk­a delstaten Arizona. Arizona ställer betydligt mindre krav på testens säkerhet än andra delstater. Nu väntas delstaten skärpa kraven.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANGELO MERENDINO ?? IPilotmode­llen för den självköran­de bilen som testades 2016.
FOTO: LEHTIKUVA/ANGELO MERENDINO IPilotmode­llen för den självköran­de bilen som testades 2016.
 ??  ?? ISkärmdump av polisens video
ISkärmdump av polisens video

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland