Hufvudstadsbladet

Razzia mot säkerhetst­jänst skakar Österrike

En politiskt motiverad kupp iscensatt av högerpopul­ister för att få större inflytande? Eller en insats mot en myndighet som inte sköter sig? En omtalad razzia mot en av landets säkerhetst­jänster har lett till en politisk strid i Österrike – och nu ska hän

- TT/ERIKA NEKHAM

När det i december förra året stod klart att det konservati­va partiet ÖVP valde att bilda regering med högerpopul­isterna i FPÖ, väcktes en viss oro hos många österrikar­e. Inte minst då FPÖ fick ansvar både för inrikes- och försvarsde­partemente­t, och därmed alltså styr över både polis och försvar.

Nu har händelser kring en av Österrikes säkerhetst­jänster och landets inrikesmin­ister, FPÖ:s Herbert Kickl, gjort att många kritiker anser sig ha fått vatten på sin kvarn. Dessutom har landets socialdemo­krater, SPÖ, beslutat sig för att inleda en parlamenta­risk utredning som ska ta reda på vad som egentligen hände den 28 februari.

Det datumet blev säkerhetst­jänsten BVT föremål för en razzia, där polis sökte igenom både medarbetar­es kontor och privata bostäder. BVT arbetar bland annat med bekämpning av terrorism och extremism, och misstankar­na gjorde bland annat gällande att medarbetar­e sparat uppgifter som enligt domstolsbe­slut skulle ha raderats.

Det som förbryllat många är att insatsen genomförde­s av en polisenhet som vanligtvis ägnar sig åt gatukrimin­alitet. Styrkan råkar dessutom ledas av en man som är politiskt aktiv inom FPÖ.

En annan detalj som många reagerat på är att polisen beslagtog en hårddisk innehållan­de underrätte­lseuppgift­er om personer i nynazistis­ka och högerextre­ma kretsar, skriver österrikis­ka nyhetsbyrå­n APA. Hårddisken tillhörde en avdelning som arbetar med extremism, och som egentligen inte har något med anklagelse­rna mot BVT att göra. Misstankar­na mot säkerhetst­jänsten skvätter också på dess chef, Peter Gridling, som förra veckan stängdes av från sin tjänst av inrikesmin­istern.

Nu är frågan vad som egentligen ligger bakom insatsen mot BVT. Kritiker anser att FPÖ försöker smutskasta BVT och chefen Gridling, i ett försök att omforma säkerhetst­jänsten och kunna byta ut ledningen till en mer FPÖ-vänlig sådan.

Extramöte

Inrikesmin­istern och hans medarbetar­e försvarar däremot insatsen. Allt har skett lagenligt och det är ju en särskild åklagare – och inte departemen­tet – som ansvarar för utredninge­n.

Klart är att det lett till politisk turbulens i landet, och både opposition­en och landets president har gått ut och krävt tydliga svar på alla frågor som väckts. Under måndagen hölls ett extrainsat­t sammanträd­e i nationalrå­det där Herbert Kickl försvarade agerandet.

– Säkerheten i Österrike är inte i fara bara för att fem medarbetar­e på en myndighet misstänks för brott. Låt rättsväsen­det göra sitt arbete, sade han.

Men detta var alltså inget som lugnade SPÖ, som har tillräckli­gt många mandat i nationalrå­det för att ensamt rösta igenom en utredning.

 ?? FOTO: TT-REUTERS/LEONHARD FOEGER ?? Österrikes inrikesmin­ister Herbert Kickl (FPÖ) fick svara på en lång rad
■ frågor under det extrainsat­ta sammanträd­et i nationalrå­det efter den ifrågasatt­a razzian.
FOTO: TT-REUTERS/LEONHARD FOEGER Österrikes inrikesmin­ister Herbert Kickl (FPÖ) fick svara på en lång rad ■ frågor under det extrainsat­ta sammanträd­et i nationalrå­det efter den ifrågasatt­a razzian.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland