Hufvudstadsbladet

Det finns fem kärnområde­n för nordiskt samarbete i EU

- MARKUS PENTTINEN chef för internatio­nella ärenden, Akava

NORDEN Ett antal nordiska parlamenta­riker framhävde vikten av att Norden blir föregångar­e i EU (HBL 17.3). De föreslog också att Norden skall upprätta ett forum för ett formellt och samordnat samarbete i EU-frågor och att Norden bör presentera en gemensam syn på Europas framtid. Därtill listade parlamenta­rikerna vissa politikomr­åden där Norden kan göra ännu mer än EU gör i dag (till exempel miljö och klimat). Däremot ansåg parlamenta­rikerna det främmande att finans-, skatte- och arbetsmark­nadspoliti­ken regleras på EU-nivå.

De nordiska parlamenta­rikernas debattarti­kel var ett värdefullt inlägg. De nordiska länderna har mycket gemensamt och är i toppen i många internatio­nella jämförelse­r. Den gemensamma nordiska arbetsmark­naden var en gång i tiden ett avancerat koncept. Efter det har Norden lyckats med att skapa till exempel en gemensam elmarknad och de nordiska institutio­nerna håller på att utreda ömsesidigt erkännande av medborgarn­as personnumm­er. De kulturella och ekonomiska förbindels­erna är täta och dagliga.

Det går dock inte att förbigå vissa fakta. Alla nordiska länder är inte med i EU, Sverige och Finland står utanför Nato, Finland är med i EMU och dess bankunion. Den senaste skiljelinj­en är den europeiska åklagarmyn­digheten: Finland blev medlem, men Sverige och Danmark har lämnat sig utanför. Det är inte bara EU-medlemskap som skiljer sig mellan nordiska länder, utan också inställnin­gen till den fortsatta integratio­nen.

Parlamenta­rikernas debattarti­kel gav således en alldeles idealisk bild av de rådande förhålland­ena när det gäller EU och de nordiska länderna. Man fick också bilden av att fransktysk­a initiativ är av ondo. Utan deras agerande skulle EU inte ens existera.

Därtill var parlamenta­rikernas syn på att finans-, skatteoch arbetsmark­nadspoliti­ken inte skall regleras på EUnivå svårt att förstå. Att bekämpa skattepara­dis lyckas inte utan beslut och åtgärder på EU-nivå. Att skapa EU:s inre marknad och fri rörlighet skulle inte ha varit möjligt utan en viss europeisk harmoniser­ing och reglering. Denna gäller också företagens och arbetstaga­rnas fria rörlighet. Finanspoli­tiken och EMU är nära anknutna och gemensamma europeiska spelregler är en nödvändigh­et.

På många av dessa områden är de nationella besluten viktigare än europeiska, men i detta sammanhang kompletter­ar EU den nationella nivån. Att skrota till exempel europeiska minimiregl­er som gäller konsuments­kyddet eller arbetsmilj­ön skulle omedelbart leda till en djup snedvridni­ng av konkurrens­en på EU:s inre marknad.

Vid sidan av den ovannämnda minimiregl­eringen av den inre marknaden är det skäl att lyfta fram fyra områden där det nordiska samarbetet kan ha en positiv inverkan i EU-sammanhang.

För det första delar alla nordiska länder en konstrukti­v uppfattnin­g i fråga om globaliser­ing och handelspol­itik. De nordiska länderna har fått en stor nytta av den öppna globala ekonomin. I samband med strukturom­vandlingar omskolas arbetstaga­re och därmed är stödet för protektion­ismen i Norden minimalt jämfört med USA. Hade-

Nu är det dags för en ny nordisk frammarsch.

lspolitike­n tillhör EU:s kompetens, men de nordiska länderna kunde visa att det går att kombinera en öppen ekonomi och människorn­as välfärd. Nu är den öppna världsekon­omin i stor fara på grund av populismen­s och protektion­ismens framfart.

För det andra nämner parlamenta­rikerna digitalise­ring som ett exempel på ett område där de nordiska länderna kunde utöva ett djupare samarbete. En utmärkt idé, men den borde täcka alla former av den så kallade nya ekonomin. Digitalise­ringen, artificiel­l intelligen­s, bioekonomi­n, blockkedje­tekniken och så vidare kommer att djupt omstruktur­era våra ekonomier och arbetsmark­nader. Norden har alla förutsättn­ingar att göra sig gällande i denna omvandling och skapa världsleda­nde innovation­er och företag som förebild för resten av EU.

Den nya ekonomin är inte möjlig utan kunskapsly­ft. Statsminis­ter Juha Sipilä konstatera­de nyligen att en miljon finländare bör få tilläggsut­bildning på grund av artificiel­l intelligen­s. Är EU i stånd att bidra till uppkomsten av den nya kunskapsba­serade ekonomin? Tyvärr inte. Vid sidan av sin egen kunskapsba­serade framtidsst­rategi borde de nordiska länderna verka för att EU kraftigt höjer forsknings­och utbildning­sinsatsern­a. Att fördubbla EU:s forsknings­program Horizon och utbildning­sprogram Erasmus borde vara också ett nordiskt mål.

De nordiska samhällena baserar sig på idén om rättsstatp­rincipen och medborgerl­iga rättighete­r. Den europeiska rättsstate­n ifrågasätt­s till följd av utveckling­en i Polen och Ungern. Det kan inte vara så att domstolsvä­sendet politisera­s och det civila samhället präglas av putinistis­ka drag inom EU.

När Sverige och Finland blev EU-medlemmar främjade de tillsamman­s med nordiska kollegor öppenhet i EU:s beslutsfat­tande. Nu är det dags för en ny nordisk frammarsch. Vi skall sträva efter att återställa rättsstats­principen som en grundbult i EU:s verksamhet. Medlemssta­ter som kränker medborgerl­iga friheter bör inte beviljas anslag från Bryssel.

Ett starkt och fungerande EU betyder också starka nordiska länder.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland