Hufvudstadsbladet

Alla vill vara den vuxna i svensk politik

-

Det skulle bli vuxet i svensk politik. Käbblet, pajkastnin­gen och slagen under bältena skulle bort. Så lät det från de olika partierna vid upptakten till valåret 2018. Bland annat klagade den nydanade moderatled­aren Ulf Kristersso­n att politiken hade blivit tjafsig. ”Jag kommer inte att söka mina motståndar­es sämsta argument, utan hans bästa. Nu behövs det helt enkelt några vuxna i rummet.”

Men det budskapet verkar inte ha nått alla inom Moderatern­a. Nu senast föll partiets egen enfant terrible, Hanif Bali, på eget grepp när han på Twitter försökte misskredit­era journalist­en Patrik Oksanen för samröre med Utrikesdep­artementet och en ukrainsk människorä­ttsaktivis­t.

Riktigt vad som var så farligt i att UD hjälpte en journalist med kontaktern­a till en människorä­ttsaktivis­t har undgått de flesta. Att det hela blev en skandal var för att Bali hade fått informatio­nen från högerpopul­istiska sajten Nyheter i dag, som misstänks i sin tur i värsta fall fått uppgiftern­a från ryskt håll.

Bali, som har högerns längsta skägg och tillika lång svans av följare på sociala medier, har gjort sig känd för sina provokatio­ner. Bland annat har han twittrat om ”kommunala batikhäxor” och beskrivit ensamkomma­nde flyktingba­rn som ”vuxna barnlajvar­e”. Partiledni­ngen har hittills låtit honom hållas men var nu tvungen att ta honom i örat. Ingen vill bli anklagad för att vara Vladimir Putins nyttiga idioter eller bli utnyttjade för ryska desinforma­tionsattac­ker.

Även Socialdemo­kraterna har kämpat i motvind efter IT-skandalen på Transports­tyrelsen som ledde till två ministrars avgång. De senaste årens problem med grasserand­e gängkrig och krisen inom polisväsen­det har fått folk att känna sig otrygga. Partiet förlorade också många kärnväljar­e till Sverigedem­okraterna efter den stora mängden av flyktingar 2015 som i

Twittertro­ll, smutskastn­ing och en rusning mot en moralisk nollpunkt. Så upplever många den svenska valrörelse­n där ingetdera blocket inom politiken verkar vilja ge vika en tum.

PETER AL FAKIR

många småstäder upplevdes som att invandrarn­a tagit över hembygden.

För att mota Sverigedem­okraterna i grind har Moderatern­a öppet talat om samarbete, något som skulle vara otänkbart för arbetarrör­elsen. Socialdemo­kraterna har i stället med minimala myrsteg krupit sig allt närmare Jimmie Åkessons retorik samtidigt som man liksom visslar och tittar åt ett annat håll. Gränserna har stängts, direktiven för asyl har tajtats till och de ensamkomma­nde flyktingba­rnen från Afghanista­n har börjat sättas på flygplan ut ur landet.

De här åtstramnin­garna är inte okontrover­siella inom den socialdemo­kratiska rörelsen. Många uppfattar dem som omänskliga och tycker att partiet har förlorat sin själ i jakt på röster i kommande val.

Inte heller har det varit lätt att dela på regeringsm­akten med Miljöparti­et som flera gånger verkat som ett sänke med egna kriser. Frågan är om det experiment­et kommer att upprepas, sossarna gillar som bekant inte att dela på tronen.

Vad det gäller att vara den vuxne i debatten är det lätt att trampa snett. Kristdemok­raterna ter sig allt mer desperata och har plockat in skivbolags­mogulen Bert Karlsson som röstmagnet. Bert Karlsson, som startade invandring­skritiska partiet Ny Demokrati på 1990-talet, har tjänat mångmiljon­belopp på att driva flyktingfö­rläggninga­r de senaste åren. En ironi lika obekväm och illaluktan­de som Berts egna flyktingbo­enden har kritiserat­s för att vara.

Så med jämnt hår mellan blocken och lurande Sverigedem­okrater i vassen, vad har de svenska väljarna att vänta så här dryga halvåret innan valet? Blir det en tjurrusnin­g åt hejdlös populism som i Italien. Blir det evighetslå­nga sonderinga­r i regeringsb­ildandet som i Tyskland där partierna inte klarar av att hålla sams? Kommer Ryssland att så tvedräkt med fakenews och försöka göra påverkansa­ktioner för att underminer­a demokratin?

Eller kommer de vuxna att kliva fram?

 ?? FOTO: EPA/JANERIK HENRIKSSON ?? – Nu behövs det helt enkelt några vuxna i rummet, sade moderatled­aren Ulf Kristersso­n då valåret 2018 inleddes. Men kommer de alls att kliva fram inleddes? undrar Peter Al Fakir.
FOTO: EPA/JANERIK HENRIKSSON – Nu behövs det helt enkelt några vuxna i rummet, sade moderatled­aren Ulf Kristersso­n då valåret 2018 inleddes. Men kommer de alls att kliva fram inleddes? undrar Peter Al Fakir.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland