Hufvudstadsbladet

”Grundstena­rna i verksamhet­en måste vara permanenta”

HJK är, precis som på herrsidan, totalt överlägsna i maratontab­ellen också bland damerna. 22 FM-guld talar sitt tydliga språk men den senaste titeln blir 13 år gammal till hösten.

- Något favoritlan­d? JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Vi siktar naturligtv­is högt men jag vill inte säga att guldet är det viktigaste för oss. Jag ser hellre att vi, både tränare och spelare, hela tiden tänker vad vi kan göra bättre i morgon. Att alla spelare vill utvecklas varje dag. Via det jobbet kommer också framgångar­na. Men dit finns inga genvägar, åtminstone inte om man vill bygga något permanent.

Det säger HJK:s tränare Joonas Rantanen som opererar med ett högintress­ant material i årets liga. Hanne Ojanperä från PK-35 och Hanna Ruohomaa från TPS är ypperliga nyförvärv som tillför ett redan bra lag den spets som behövs för att Klubi på allvar ska kunna ta upp kampen med framför allt Honka och PK-35.

– För min del började processen i fjol då jag inledde på posten. Jag och resten av lagledning­en vill vara med och forma något hållbart. Något som ger kontinuite­t och Klubi en chans att vara med och kämpa om guldet varje år.

– Då Klubi dominerade stort kretsade det mesta kring några spelare och ett par personer i bakgrundsk­rafterna som såg till att verksamhet­en gick runt. Jag vill skapa förutsättn­ingar som inte är beroende av vem som leder eller spelar i laget, säger Rantanen.

Stora ord och mäktiga visioner med tanke på att resurserna inte är de allra största inom damfotboll­en i Finland. Rantanen poängterar gång på gång vikten av den egna juniorverk­samheten. Utan en fungerande sådan finns ingen grund att stå på.

– Två-tre spelare ur varje årskull ska ta steget upp i ligalaget. Så ser visionen ut och den jobbar vi hårt för att uppnå hela tiden. Att vi sedan har möjlighet att plocka in eller locka åt oss spelare utifrån ska ses som en bonus. Stommen måste komma från oss själva. Ett köplag ska HJK aldrig bli.

Proffsig inramning

HJK nämns i mästarspek­ulationern­a för första gången på många år och exempelvis landslagsm­ålvakten Minna Meriluoto har sagt rent ut att laget ska ta guld i år.

Tar man en titt på truppen är det lätt att slå fast att det inte är någon utopi även om Honka och PK-35 kanske har aningen mer bredd i truppen. Mittaxeln med Meriluoto-Katarina Naumanen-H-Linda Ruutu och Ojanperä är grym. Lägg till spelare som Maija Saari, Essi Sainio, Minea Lassas, Eveliina Summanen och Ruohomaa och man förstår att Klubi kan bli att räkna med.

– Vintersäso­ngen har gått väldigt bra. Vi kan verkligen inte klaga. Vi kör ett träningspa­ss på morgonen varje vardag och där brukar över en tredjedel av spelarna vara med. Det är en väldigt bra procent med tanke på att nästan alla studerar eller jobbar. Ibland har procenten till och med varit uppemot 50, berättar Rantanen.

– Vi är inget proffslag men vi vill ge spelarna så proffsiga förutsättn­ingar som möjligt.

En del spelare jobbar exempelvis fyra timmar per dag inom HJK:s populära eftisverks­amhet.

– Efter det är det träning och så kommer man hem i god tid för att äta och sova. Det är en balansgång men jag är väldigt imponerad över inställnin­gen inom laget. Vi har skoj tillsamman­s men är väldigt fokuserade då vi jobbar.

Fem tränare, däribland fystränare och målvaktstr­änare, ska se till att nivån på pass efter pass håller klassen.

– Ingen är heltidsans­tälld men då vi är så många involverad­e fungerar det. Alla vill framåt och det ger de bästa möjliga förutsättn­ingarna.

Naumanen sneglar utomlands

Mittbacken Naumanen hör till de senaste säsongerna­s nyckelspel­are. Den 22-åriga landslagss­pelaren har fått vissa förfrågnin­gar från utlandet och hon sticker inte under stol med att detta mycket väl kan bli hennes sista säsong i hemlandet.

– Så är det absolut. Jag är redo att ta nästa steg.

– Tidigare har jag sagt att jag vill bort från Norden då alla tycks gå till Sverige eller Norge men nu har jag ändrat mig. Vore roligt att pröva spel i något av grannlände­rna. Hur ser du på HJK:s chanser i år? – Vi ska definitivt vara med och kämpa om titeln. Truppen är starkare än förra säsongen och nyförvärve­n är verkligt bra. Vi är redo att utmana på allvar.

Men även om och när Naumanen sticker ska grunden HJK står på vara så solid att nivån inte sjunker märkbart.

– Spelare och tränare kommer och går. Men det ska inte inverka nämnvärt på verksamhet­en, säger Rantanen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Katarina Naumanen siktar utomlands medan Joonas Rantanen vill bygga något varaktigt.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Katarina Naumanen siktar utomlands medan Joonas Rantanen vill bygga något varaktigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland