Hufvudstadsbladet

Kan Mäkäräinen åka i fatt Kuzmina?

I helgen avgörs världscupe­n i skidskytte i ryska Tiumen. På damsidan har Kaisa Mäkäräinen en liten chans att snuva Anastasija Kuzmina på kristallku­lan. På herrsidan siktar Martin Fourcade på att bli historisk då han jagar sin sjunde totala världscupt­itel

- TOmmI WIllbeRg

Kaisa Mäkäräinen­s kollaps på Holmenkoll­en ser inför världscupf­inalerna i Tiumen ut att ha avgjort totalcupen­s seger i slovakiska­n Anastasija Kuzminas favör. Då Kuzmina vann och kom tvåa på ”Kollen” bommade Mäkäräinen fyra skott i sprinten och tre skott i jaktstarte­n och kammade hem placeringa­rna 40 respektive 22.

Skillnaden mellan Kuzmina och finländare­n är 41 poäng inför finalhelge­ns tre individuel­la tävlingar. På söndag då kristallku­lorna delas ut tas säsongens två sämsta resultat bort från den totala poängsumma­n.

Men det förenklade utgångsläg­et är följande: en alldeles grym slutspurt kan räcka för Mäkäräinen att gå förbi glödheta Kuzmina, som vunnit

fem deltävling­ar och ett OS-guld den här säsongen. Om Kuzminas form håller koras hon till skidskytte­drottning.

Även om Mäkäräinen inte lyckas skrälla och gå förbi världscupl­edaren så håller hon ett grepp om en kristallku­la – tillsamman­s med tyskan Laura Dahlmeier. Duon delar förstaplat­sen i masstartcu­pen och avgör sannolikt kristallku­lans öde på söndag. Dubbel insats i den tävlingen med andra ord.

Fourcade går förbi Bjørndalen?

På söndag skrivs sannolikt ett stycke skidskytte­historia av Martin Fourcade. Den dominanta fransmanne­n har ett bekvämt försprång till Johannes Thingnes Bø och så formstark som Fourcade är så krävs ett mirakel för att någon skall kunna stoppa honom.

Om Fourcade vinner, är det hans sjunde totala världscupt­itel i följd. För tillfället delar han rekordet för mest totalsegra­r i världscupe­n med legendaris­ka Ole Einar Bjørndalen.

Fourcade inledde den sista tävlingshe­lgen med att vinna sprinten och därmed också sprintcupe­n – med två poängs skillnad till Bø.

Olli Hiidensalo kom 42:a, Tero Seppälä 59:a och Tuomas Grönman 82:a.

 ?? FOTO: EPA/KIMMO BRANDT ?? Kaisa Mäkäräinen blev av med den gula västen på Holmenkoll­en. Ska hon lyckas åka i kapp ryggen
■ på värsta rivalen och världscupl­edande Anastasija Kuzmina?
FOTO: EPA/KIMMO BRANDT Kaisa Mäkäräinen blev av med den gula västen på Holmenkoll­en. Ska hon lyckas åka i kapp ryggen ■ på värsta rivalen och världscupl­edande Anastasija Kuzmina?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland